Švietimo ir mokslo komiteto narys Edmundas Pupinis Seimo kanceliarijos Spaudos biurui sakė, kad praėjusiais metais įsigalioję įstatymo pataisos uždraudė programas, pagal kurias buvo rengiami specialistai, įgyjantys kelias kvalifikacijas: „To nebuvo galima daryti. Buvo priimta pataisa, kad viena programa suteikia vieną kvalifikaciją. Bet kai kurios profesijos, pavyzdžiui, apdailininko, suteikia tinkuotojo, dažytojo ir plytelių klojėjo kvalifikaciją, arba barmeno ir padavėjo. Pagal priimtas nuostatas galėjo likti tik viena. Dabar pagrindinis dalykas, kas keičiasi įstatyme – bus leidžiama, kad viena programa turėtų iki trijų kvalifikacijų.“

Atsižvelgiant į darbuotojų ir profesinio mokymo bendruomenės siūlymus priimtomis pataisomis įtvirtinama, kad jau vasaros priėmimo etapo metu priėmimo procesas į valstybės finansuojamas vietas taptų lankstesnis asmenims, jau turėjusiems kvalifikaciją, įgytą pagal itin trumpą mokymo programą, persikvalifikuoti siekiantiems asmenims, įgijusiems kelias kvalifikacijas pagal vieną mokymo programą.

„Žmogus, kuris negali mokytis už valstybės pinigus, nes jis jau vieną kartą baigė profesinę mokyklą ar universitetą, galėtų daug kartų mokytis iki 20 kreditų. Taip nuspręsta atsižvelgiant į rinkos poreikius: žmogus, pavyzdžiui, dirba vieną darbą, ir darbdavys ar rinka sako – reikia daugiau tam tikros specialybės ar kvalifikacijos žmonių, tuomet asmuo eina į Užimtumo tarnybą, sako, aš noriu mokytis tos specialybės (arba darbdavys atsiunčia), ir jam ta galimybė yra suteikiama. Bet tai yra trumpi mokymai, tam tikras tęstinis mokymasis, kuris bus labiau orientuojamas į darbo rinką. Kas dvejus metus bus galimybė per Užimtumo tarnybą keisti kvalifikaciją pagal darbo rinkos poreikius“, – sakė E. Pupinis.

Pasak Seimo nario, dar vienas pakeitimas susijęs su vaikų su specialiaisiais ugdymo poreikiais mokymu – išplečiamos tokių mokinių mokymosi galimybės, suvienodinant sąlygas mokytis valstybės finansuojamose vietose tiek pat kartų, kaip ir nespecialiųjų ugdymosi poreikių mokiniams.

E. Pupinio teigimu, siekiant išvengti pasitaikiusių piktnaudžiavimo atvejų, įstatyme taip pat įtvirtinta, kad asmenys, kurie nutraukia mokymosi procesą nebaigus pusės programos, bus laikomi baigę mokslus ir negalės iš naujo stoti į pagrindinio mokymo programą: „Čia taip pat buvo piktnaudžiaujama: pavyzdžiui, mokosi, mokosi (tuo metu asmenims suteikiamos socialinės garantijos), po to meta mokslus, pabūna bedarbiu ir po to vėl eina į profesinę mokyklą – vėl užsitikrina tam tikras socialines garantijas.“

Už Profesinio mokymo įstatymo pataisas vieningai balsavo visi 107 balsavime dalyvavę Seimo nariai.

Pataisos įsigalioja birželio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją