Renginyje savo sėkmės istorija pasidalino „Google Cloud“ Viešojo sektoriaus vadovė Baltijos šalims Jolanta Kručelienė. Ji paragino moksleivius rinktis drąsiau skaitmeninių įgūdžių suteikiančias studijų programas. Jos pačios plati darbinė patirtis parodė, jog reikia nebijoti naujų tendencijų, keisti savo domėjimosi sritis bei darbo pobūdį–būtent tai ir yra karjeros sėkmės garantas.

„Google Cloud“ Viešojo sektoriaus vadovė Pabaltijo šalims Jolanta Kručelienė

MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto (VVVF) prodekanė strateginėms partnerystėms ir inovacijoms doc. dr. Lidija Kraujalienė pažymėjo, jog labiausiai Lietuvos ir užsienio darbo rinkose trūksta informacinių technologijų specialistų su socialinių mokslų žiniomis ir kompetencijomis, įgalinančiomis taikyti informacinių technologijų sprendimus tokiose srityse kaip ekonomika, finansai, kibernetika, vadyba, verslas ir pan. L. Kraujalienė taip pat pabrėžė, kad minėti gebėjimai turi žengti koja kojon su inovatyviais sprendimais, siekiant užtikrinti nuolatinį organizacijų gyvybingumą ir pelningumą. Todėl „minkštųjų gebėjimų“ (angl. „soft skills“) taikymas šiuolaikiniame kontekste yra neatsiejamas nuo technologinių (angl. „hard skills“), kas yra įvertinta ir būsimiems studentams siūlomose studijų programose.

 MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto prodekanė strateginėms partnerystėms ir inovacijoms Lidija Kraujalienė

Skaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacijos „Infobalt“ Europos Sąjungos ir tarptautinių santykių vadovas Virgilijus Dirma teigė, kad paklausiausios profesijos yra susijusios su skaitmeniniais gebėjimais: nuo skaitmeninės ekonomikos ir inovatyvaus finansų valdymo, kurių ypač trūksta darbo rinkoje, iki kibernetinio saugumo, žaidimų ar startuolių ir inovatyvių verslų kūrimo. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad studentams būtini stiprūs programavimo įgūdžiai. Darbo rinkoje be programavimo trūksta ir vadinamųjų „no code“ žinių turinčių specialistų, kurie mokėtų gerai valdyti skaitmeninius įrankius, kurie mus supa internetinėje, virtualioje ar informacinėje erdvėje. Nuo pat mažens vaikai jau mokosi naudotis telefonu, kompiuteriu, planšete, išmaniais daiktais, taigi skaitmenizacija jau kurį laiką gyvena su mumis ir neabejotinai augs.

 Skaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacijos „Infobalt“, Europos Sąjungos ir tarptautinių ryšių vadovas Virgilijus Dirma

Kaip akcentavo „Microsoft“ vadovas Lietuvai Simonas Černiauskas, šiuo metu rinkoje paklausiausi darbuotojai yra tie, kurie išmano daugiau nei vieną sritį, pavyzdžiui: ekonomiką ir informatiką; verslą ir kibernetiką; startuolių kūrimą ir finansų valdymą. Tai leidžia darbuotojui sukurti dar daugiau pridėtinės vertės, būti kūrybiškam ir inovatyviam, gerinti intelektinius sugebėjimus, be kita ko padedančius sėkmingai kopti karjeros laiptais. S. Černiauskas ragino moksleivius nebijoti ir bandyti mokytis vienoje srityje, vėliau išmokti kitą sritį, nes net ir dabar, sparčiai vystantis technologijoms, „Microsoft“ kompanijos darbuotojai kasmet turi kelti kvalifikaciją. O pasirinkę studijas, kuriose galėsite derinti bei tobulinti informacinių technologijų žinias ir skaitmeninius įgūdžius, neprašausite, nes tai yra tikroji ateitis.

„Microsoft“ vadovas Lietuvai Simonas Černiauskas

Renginio dalyvių teigimu, darbo rinkoje matomos aiškios kryptys ir perspektyviausios profesijos. Svarbiausias patarimas renkantis studijas – atsižvelgti į didžiausių darbdavių numatomas tendencijas ir rinktis tas studijų programas, kurios padės išsiskirti iš minios, tapti konkurencingais aukštos kvalifikacijos specialistais, kurie ne tik šiuo metu, bet ir ateityje bus graibstomi darbdavių. Aktualu studijuoti anglų kalba – tai yra naudingiausias pasirinkimas, padėsiantis studentams jau studijų metu įsidarbinti tarptautinėse kompanijose. Pasirinkus ekonomikos, finansų, verslo ar informatikos studijų krypčių programas iš karto pakeliate savo kompetencijas į kitą lygį, tad ir gerai apmokamas darbas jau yra garantuotas.

Daugiau apie aktualias, šių darbdavių ypač palankiai vertinamas, bakalauro programas: Skaitmeninė ekonomika, Finansų valdymas, Kibernetinio saugumo vadyba, Startuolių kūrimas, Žaidimų kūrimas ir skaitmeninė animacija ir kitos studijų programos.

Plačiau apie perspektyvias magistrantūros studijų programas: Finansų valdymas, Verslo sistemų ekonomika, Kibernetinio saugumo valdymas, Vadovų MBA ir kitos studijų programos.