Vaikų ugdymas iš vienos pusės atrodo sudėtingas procesas. Kodėl?

Gimus kūdikiui viskas atrodo sudėtinga, nes reikia priprasti prie naujo rėžimo ir nuolatinės vaiko priežiūros. Jei pirmieji mėnesiai atrodė sunkūs, tai vaikams pradėjus pirmuosius, antruosius ar trečiuosius metus kažkas nutinka: vaikas nebeklauso, negirdi, viskam sako „ne“, maištauja, manipuliuoja ir visaip kaip įmanydamas reikalauja tenkinti visus norus. Įprasta šiuos pokyčius vadinti krize. Tai yra tas etapas, kai tėvai griebiasi už galvos, nes prieš tai taikytas auginimo modelis tampa neefektyvus. O nerandant tinkamų būdų situacija su kiekviena diena tampa vis sudėtingesnė.

Ką daryti, kad viskas taptų daug paprasčiau?

Neverta nagrinėti pavienių situacijų. Kiekvieną dieną jos bus vis kitokios. Kai, atrodo, išsprendžiamas nenoro valytis dantis klausimas, tada vaikas pradeda garsiai ir agresyviai reikalauti saldumynų. Tas blaškymasis nuo vienos situacijos prie kitos sukuria vaizdą, kad vaikų auginimas tampa darbas pilnu etatu su viršvalandžiais! To pasekoje vieni tėvai pradeda taikyti netinkamus arba nenuoseklius auklėjimo būdus arba pasiduoda vaiko norams ir daro viską, kad tik namuose nebūtų didžiojo chaoso.

Jūsų atrastoje formulėje yra tik 3 ingredientai, kurie reikalingi šiandieniniam ugdymui tiek šeimoje, tiek ugdymo įstaigose. Kokie jie?

„Viskas ko reikia – turėti aiškią ugdymo sistemą. Tai tarsi matematikos formulė, kurios kintamieji yra skirtingi, tačiau formulė visada lieka ta pati. Kiekviena situacija neatrodys tokia neišsprendžiama, kuomet jos sprendimo šablonas yra toks pat. Šioje sistemoje yra pagrindiniai trys elementai, kuriuos reikia žinoti:

mokymas, ribos ir emocijos. Kaip jie veikia, kada ir ką naudoti sužinosite forume“, teigia Vaida Ivaniukaitė, šeimų edukatorė, Y Tėvai įkūrėja, Ankstyvojo ugdymo forumo‘2022 pranešėja.

Vaikų auginimo fomulę išgirsite vyksiančiame Ankstyvojo ugdymo forume‘ 2022. Registracija www.familyacademy.lt/forumas2022

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją