Kaip rašoma pranešime spaudai, pajūryje jau trisdešimt metų gyvuojantis LCC universitetas, veiklą grindžiantis Šiaurės Amerikos akademiniu modeliu, sutelkė jėgas ir nusprendė įkurti ne tik Ukrainos skubios pagalbos fondą (angl. Ukraine emergency fund), kuriuo, susidūrus su finansiniais sunkumais, gali pasinaudoti bet kuris LCC studentas ukrainietis, bet ir papildomai paremti iki šimto kitais metais įstosiančių ar perstojančių karo paliestų ukrainiečių studentų. Atsižvelgiant į jų poreikius, mokslas ir apgyvendinimas bendrabutyje bus nemokamas.

Be to, LCC universitetas organizuos nemokamus lietuvių kalbos kursus visiems ukrainiečiams pabėgėliams. Suaugusieji ukrainiečiai intensyviuose kursuose galės dalyvauti jau nuo balandžio 19 d. gyvai ir nuotoliu arba nuo gegužės 2 d. gyvai universiteto patalpose. Šiai iniciatyvai savanoriškai susibūrė ne tik LCC tarptautinio universiteto lietuvių kalbos lektorės, bet ir patys studentai, darbuotojai bei absolventai.

LCC tarptautiniame universitete jau daugiau nei 20 metų dirbanti ir užsieniečius studentus lietuvių kalbos mokanti lektorė, Lituanistinių studijų katedros vedėja Radvyda Vaišvilaitė pripažįsta, kad šiais metais organizuojami kursai bus kiek kitokie nei įprastai. „Visų pirma, skirsis kursų trukmė. Juos vadinu „smūginiais lietuvių kalbos kursais“, nes iš tiesų ukrainiečiai lietuvių kalbos bus mokomi 30 akademinių valandų. Per jas išmoks pagrindinių dalykų, kurių reikia šiuo metu: jie bus supažindinti su tuo, kaip pradėti pokalbį, pagrindinėmis daiktavardžių ir veiksmažodžių formomis. Iš esmės, ukrainiečiai išmoks to, kas padėtų jiems jaustis patogiau čia gyvenant.“

Ilgametė lietuvių kalbos dėstytoja sako nemananti, kad mokantis lietuvių kalbos ukrainiečiams gali kilti sunkumų dėl potrauminio streso, nes atvykėliai, norintys laikinai ir ilgesniam laikui pasilikti mūsų šalyje, yra motyvuoti išmokti valstybinės kalbos. Lektorė mano, kad jau patys kursai padės atitrūkti nuo karo šešėlių ir padės pasijusti saugesniems bei artimesniais šaliai ir jos žmonėms, kurioje dabar kuria savo gyvenimą.

Taip pat, vasaros metu LCC universitetas ukrainiečių jaunimui bei vaikams pasiūlys nemokamai dalyvauti vasaros anglų kalbos bei krepšinio stovyklose. Susidomėję gali rašyti lccx@lcc.lt arba skambinti telefono numeriu +370 667 67324.