Ekspertai tikina, kad profesijos populiarumas ir atlygis už darbą priklauso nuo daugybės dedamųjų. Žmogiškųjų išteklių valdymo agentūros „HR Factory“ vadovas Valentas Gailius papasakojo, kodėl taip sunku rasti gerą darbuotoją, nors nedarbo lygis Lietuvoje – itin didelis. Specialistas atsakė, kurie darbuotojai šiuo metu – labiausiai ieškomi, o kokių įgūdžių reikėtų mokytis jau dabar norint ateityje uždirbti daugiau.

Kokių profesijų atstovų dabar labiausiai trūksta įmonėms?

IT specialistų poreikis nuo praeitų metų niekur nedingo. 80 proc. mūsų atrankų yra susijusios su IT specialistais. Daug investuotojų bando įsitvirtinti ir jaučia šios darbo jėgos trūkumą. Taip pat atsiranda kibernetinio saugumo specialistų poreikis, matyt, tai siejasi su dabartinėmis realijomis. Jų ieško ir viešasis, ir privatus sektorius.

Į Lietuvą ateina finansinių įmonių, kurios ieško kriptovaliutų specialistų. Dažniausiai ieškoma jaunų specialistų. Taip pat labai didelis poreikis – inžinerijos sferoje. Jį prilyginčiau IT specialistų poreikiui.

Dar trūksta gamybinės srities ir personalo atrankų specialistų, kurių bumas prasidėjo pernai. Darbuotojų poreikis nuolat auga, tad prireikia ir samdos specialistų. Operacijų specialistai ir klientų aptarnavimo srities darbuotojai taip pat labai paklausūs.

Kokių sričių inžinerių ieškoma?

Pagrindinis sektorius – gamyba, automotizavimas, automobilių pramonės, medicinos, farmacijos sritys. Metalo sektorius taip pat nuolat ieško žmonių.

Ar samdos specialistų poreikis susijęs su darbuotojų trūkumu?

Darbdaviai bando rasti žmonių, bet patys neskiria laiko detaliai analizei. Tam reikalingi žmogiškųjų resursų specialistai ar tokios įmonės, kaip mūsų. Pernai turėjome išskirtinį įvykį, kai klientas atėjo į mūsų biurą ir paprašė pagalbos, nes niekaip negalėjo rasti darbuotojų.

 Valentas Gailius

Kokie darbai šiuo metu – populiariausi tarp ieškančiųjų?

Kalbant apie kvalifikuotus darbuotojus, vis daugiau jų renkasi individualią veiklą. IT įmonės laisvai samdomiems darbuotojams gali pasiūlyti sąlygas ir atlygį, dėl kurio būtų verta atsisakyti samdomo darbo ir pradėti teikti paslaugas. Šis reiškinys po truputį ateiną iš kitų šalių, kaip, pavyzdžiui, JK, kur kontraktorių veikla labai populiari. Lietuvoje dar nėra pakankamai gerai išvystyta įstatyminė bazė, palanki laisvai samdomiems darbuotojams, bet pagal poreikį matome, kad ji tikrai plėsis.

Į mus dažniausiai kreipiasi ieškantys vadovaujamo darbo projektų valdymo, buhalterijos, apskaitos tvarkymo srityse.

Kokių profesijų paklausa kils ateityje?

Bėgant laikui kils poreikis analizuoti duomenis ir juos kaupti, tad, manau, reikės vis daugiau duomenų analitikų. Vis daugiau dalykų automatizuojama, tad reikės ir automatizavimo specialistų, kurių dabar labiau ieško užsienio kapitalo įmonės. Spėjama, kad niekur nedings ir žmogiškųjų išteklių ekspertų poreikis.

Kurios profesijos praranda paklausą?

Srityse, kuriose daug monotoniško darbo, besikartojančių užduočių, darbo vietos, kuriančios mažą pridėtinę vertę, darbuotojų poreikis senka, nes daug rankų darbo automatizuojama.

Kokios algos, vidutiniškai, nori šiuo metu ieškantys darbo, ar poreikis kyla didėjant infliacijai?

Skelbiami infliacijos procentai nebūtinai atitinka individualią kiekvieno žmogaus patiriamą infliaciją. Tai kelia didesnio atlyginimo lūkesčius. Net ką tik studijas baigę, patirties neturintys žmonės, tikisi gauti nuo 800 eurų „į rankas“.

Finansų analitikos srityje žmonės, turintys bent 2 metus patirties, tikisi atlyginimo nuo 1400. Žinoma, alga priklauso nuo profesijos paklausos. Jeigu ji nėra paklausi darbo rinkoje, atlygiai ženkliai nešokinėja. Jeigu poreikis toks didelis, kaip, pavyzdžiui, IT, algos auga greitai ir nemažai. Pernai šių specialistų algos per ketvirtį didėjo po 10–15 proc.

Kaip keitėsi atlyginimų pasiūlymai per pastaruosius metus?

Atlyginimas nebūtinai yra pagrindinis faktorius, dėl kurio nerandama žmonių. Gali būti netinkami samdymo būdai, pritraukimas. Mūsų ir kitos samdymo įmonės moka darbdavius pateikti taip, kaip jie patys savęs nemato ir todėl neprisivilioja darbuotojų. Šiuo metu įmonės verčiasi per galvą bandydamos pasamdyti žmogų. Siūlo ir didesnius atlyginimus, ir papildomas vertes, sveikatos draudimus.

Darbuotojams svarbu ir ilgalaikė įmonės vizija, planas, motyvavimas dirbti konkrečiai kompanijai. Šiuo metu vidutinis kvalifikuotas darbuotojas renkasi iš 1–3 darbo pasiūlymų, dėl to mažėja susidomėjimas darbo skelbimais ir darbuotojus reikia kalbinti tiesiogiai. Praėjusiais metais darbuotojų ieškančios įmonės ženkliai pakėlė atlyginimų pasiūlymus.

Įmonės stengiasi būti kuo skaidresnės, tinkamai kurti savo įvaizdį, nes darbuotojai atsižvelgia į skandalus bei reputacines krizes. Tiesa, ne visada sukurtas įvaizdis atitinka realybę ir darbuotojas nusivilia. Dėl to naudinga kreiptis į tarpininkus ieškant darbo, pavyzdžiui, mes, suteikiame garantinį laikotarpį, jeigu darbuotojas naujame darbe ras ne tai, ko tikėjosi.

Nedarbo lygis Lietuvoje vis dar aukštas, kiek užtrunka darbdaviai, kol randa tinkamą žmogų?

Pasamdyti specialistą dirbant su žmogiškųjų išteklių partneriu užtrunka apie 2 mėnesius. Dabar laimi verslai, kurie susitrumpinę samdos procesus ir geba priimti žmogų po 1–2 pokalbių. Ilgas procesas kartais kainuoja labai gerą kandidatą, kuris pasirenka kitą kompaniją. Greitis dabar labai svarbu.

Finansų sektoriui reikia ir tvarumo ekspertų

Lietuvoje gana gaji mintis, kad didžiausios algos mokamos bankuose, tačiau SEB banko Lietuvoje Personalo departamento vadovė Kristina Astrauskienė sako, kad tai – nebūtinai tiesa. Pašnekovė papasakojo, kaip darbo rinką keičia skaitmenizacija bei ekologija.

 Kristina Astrauskienė, SEB nuotr.

Kaip per pastaruosius metus pakito darbo rinka finansų sektoriuje?

Jau kelerius metus stebime didesnį darbo rinkos aktyvumą ir konkurenciją, ypač kai kalbame apie talentingus specialistus ar specifinių žinių turinčių ekspertus. Tiesa, darbo rinkos aktyvumas buvo aprimęs keliems mėnesiams pandemijos pradžioje, tačiau ši pauzė truko neilgai ir gana greitai grįžo į įprastinį pagreitį. Konkurenciją darbo rinkoje labiausiai kaitina regione įsikuriantys tarptautinės rinkos žaidėjai bei startuoliai.

Kokių darbuotojų šiuo metu trūksta labiausiai, o kurių populiarumas mažėja?

Vertinant bendrai, specialistų ir aukštos kompetencijos darbuotojų poreikis išlieka įvairiose srityse – nuo klientus konsultuojančių vadybininkų, banko operacijų, personalo iki informacinių technologijų ir finansų specialistų. Tačiau išskirčiau tris tendenciją formuojančias sritis:

  • Skaitmenizacija
  • Reguliacinė aplinka
  • Tvari veikla

Finansų sektorius skaitmenizuojasi labai sparčiai ir tai vyksta jau seniai. Gyventojams ir verslo įmonėms tapo įprasta kasdienes operacijas atlikti interneto banke ar mobiliojoje programėlėje, gauti išsamias konsultacijas nuotoliniu būdu, net būsto paskolas suteikiame klientams nė karto neatvykus į banką. Didėja ir klientų lūkesčiai, ir mūsų noras pasiūlyti patogesnes skaitmenines paslaugas. Natūralu, kad visiems šiems sprendimams įgyvendinti reikia kompetentingų IT produktų vystytojų, programuotojų, vidinių procesų diegėjų, robotizacijos ir kitų ekspertų.

Pastaruosius dešimtmečius sparčiai keitėsi ir finansų sektoriaus reguliacinė aplinka. Tuo pačiu banke plėtėsi dalykinių santykių stebėsenos (Know Your Customer, KYC) bei pinigų plovimo prevencijos (Anti Money Laundering, AML) padaliniai. Be to, nuo karo Ukrainoje pradžios, kai vakarų pasaulis ėmėsi taikyti naujas sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, šių specialistų poreikis banke dar labiau išaugo.

Trečioji sritis – tvari veikla – taip pat neišvengiamai keičia darbo rinką. Prieš kelerius metus banke įsteigėme tvarios veiklos biurą, turime tvarumo vadovą, tvarios veiklos specialistų įvairiuose padaliniuose. Banko vaidmuo tvarumo srityje yra padėti verslo klientams ir gyventojams keistis siekiant tvaresnės veiklos ir gyvensenos, paskatinti priimti aplinką tausojančius finansinius ir investicinius sprendimus.

Kaip ilgai šiuo metu tenka ieškoti naujo darbuotojo?

Vidutiniškai darbuotojų paieška užtrunka apie mėnesį ar net daugiau, jei ieškome specifinės rolės specialisto.

Kurių specialybių atstovai bankuose uždirba daugiausiai?

Kalbant apie darbo užmokestį, pareigybės atlygis priklauso nuo darbo kompleksiškumo, rinkos vertės ir konkretaus darbuotojo rezultatų, turimos patirties bei kompetencijų, kurių reikia toje pareigybėje. SEB banke kasmet įgyvendiname atlyginimų peržiūrėjimo procesą, kuriuo siekiame, kad darbuotojų gaunamas atlygis atitiktų rinkos sąlygas.