Dalis Ukrainos studentų rinkosi studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose, taip pat – ir gyventi Lietuvoje. Prasidėjus karui, mokymo įstaigos nusprendė reaguoti į tai ir padėti savo studentams, viena iš tokių mokymo įstaigų – Socialinių mokslų kolegija (SMK). Kolegijos tarptautinių studijų vadybininkė Dariana Kizim pasakoja, jog šiuo metu kolegija turi 12 studijuojančių Ukrainos studentų, o šiuo metu daugumos Lietuvoje likusių ukrainiečių požiūris apie Ukrainoje vykstantį karą – toks pat.

„Tai baisu, visi bijo ir jaudinasi dėl savo draugų, artimųjų, žinoma, ir dėl gimtosios šalies, niekas nenori atiduoti savo laisvės. Žmonės didžiuojasi būdami ukrainiečiais; mūsų studentai, kuriems 16–18 metų, demonstruoja didžiulę drąsą ir išlieka stiprūs. Karas paveikė mus visus, bet neabejotinai padarė mus stipresnius ir vieningesnius nei bet kada anksčiau. Dabar frazė „Kaip laikaisi?“, taip dažnai rašoma draugams ir tėvams, prilygsta pasakymui „Aš tave myliu ir dėl tavęs nerimauju“, – komentuoja tarptautinių studijų vadybininkė.

Ji priduria, jog šiuo metu kai kuriems studentams reikia psichologinių konsultacijų ar tiesiog pokalbio su žmogumi, kuriuo jie pasitiki.

„Kai kurie studentai lieka be finansinės tėvų paramos, todėl jiems reikia tam tikros finansinės pagalbos. Kiekviena situacija skirtinga“, – teigia ji.

Kolegija sulaukia ir naujų paraiškų iš ukrainiečių, kurie ką tik baigė vidurinę mokyklą arba netrukus ją baigs, o SMK siūlo lengvatas tęsiant mokslus Lietuvoje.

„Džiugu, kad Ukrainoje mokyklos atnaujino savo darbą, tikimės, kad jie galės įgyti vidurinį išsilavinimą. Taip pat turime studentų, kurie nori pereiti iš Ukrainos aukštųjų mokyklų ir tęsti mokslus nemokamai SMK“, – kalbėjo D. Kizim.

Dariana Kizim

Jos teigimu, nuo pat pirmos dienos SMK ėmėsi iniciatyvos užmegzti atvirą dialogą su dabartiniais Ukrainos studentais, kad geriau suprastų jiems reikalingos paramos poreikius ir aptartų galimybes padėti Ukrainoje likusiems studentams, kurie dėl susiklosčiusių aplinkybių negali tęsti mokymosi.

„Po susitikimo su mūsų dabartiniais Ukrainos studentais, SMK vadovybe kartu su kitais administracijos darbuotojais priimtas sprendimas atleisti ukrainiečių studentus nuo studijų mokesčio už pavasario semestrą su galimybe pratęsti ir ateinančiais semestrais, jei karo situacija išliks. SMK taip pat siūlo nemokamas psichologines konsultacijas visiems studentams, aktyviai padeda susirasti darbą ar mokamą praktiką Vilniuje. Dalis šių studentų jau eina į darbo pokalbius su SMK verslo partneriais.

Be to, sukūrėme socialinių tinklų grupių, kad nuolat informuotume studentus apie bet kokią Lietuvos Vyriausybės teikiamą paramą ar pasidalintume su jais bet kokia kita svarbia ar tiesiog nuotaiką keliančia informacija. Svarbiausia, kad Ukrainos studentams, bėgantiems nuo karo Ukrainoje ir norintiems tęsti studijas Lietuvoje, būtų galima baigti mokslus. Kolegija pasiruošusi skirti 100 stipendijų tiems studentams, kurie jau mokosi Ukrainos universitetuose, bet negali tęsti mokslų dėl karo“, – kalbėjo D. Kizim.

Kaip priduria kolegijos atstovai, tikslinės stipendijos suteikiamos tik nuo karo pabėgusiems studentams, kurie studijavo Ukrainos aukštosiose mokyklose ir norėtų tęsti studijas Lietuvoje. Studentai bus priimami į šiuo metu vykdomas bakalauro studijų programas anglų kalba. Kaip rašoma SMK puslapyje, naujiems studentams, šiais metais baigiantiems mokyklą ir norintiems studijuoti SMK, suteikiama 20 %, o jei yra ypatingi talentai – 40 % nuolaida studijų kainai. Reikalavimai stojant išlieka tokie patys, kaip ir visiems studentams.

Šiuo metu čia jaučiuosi saugi, bet dabartiniame kontekste viskas yra nenuspėjama

Savo mintimis ir patirtimi sutiko pasidalyti SMK studentė Liliia, Lietuvoje gyvenanti jau vienus metus, o kolegijoje studijuojanti dvejus metus, mat dėl COVID-19 pandemijos metus teko praleisti gimtinėje. 2020 m. rugsėjį ji atvyko į Lietuvą studijuoti tarptautinio verslo.

„Lietuva man yra labai patogi šalis su maloniais žmonėmis ir visais privalumais studentams. Šiuo metu čia jaučiuosi saugi, bet dabartiniame kontekste viskas yra nenuspėjama. Mano šeima, deja, dabar išskirta, į Lietuvą atvyko mama ir jaunesnioji sesuo (buvo sunki ir ilga kelionė, ji truko savaitę), o kitus giminaičius sunku įkalbėti čia persikelti. Mano tėtis, seneliai, pusbroliai su teta yra gana ramiame regione (ne pačiose karščiausiose vietose), tačiau tai – tik apie 2 val. kelio iki artimiausių rajonų, kurie jau kelis kartus buvo užpulti. Mano draugai taip pat atvyko čia studijuoti ir dar keli yra pakeliui. Esu labai dėkinga SMK už tokią pagalbą – suteiktą studijų mokesčio lengvatą“, – kalbėjo SMK studentė Liliia.

Liliia Hamazynska kartu su šeima

Ji priduria, kad jos nuomonė apie situaciją Ukrainoje yra nevienareikšmė: „Tikiu geriausiu, bet esu pasiruošusi blogiausiam... Sunku ko nors tikėtis, todėl tik meldžiamės ir palaikome savo geriausius gynėjus pasaulyje. Šlovė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms!“

Manau, kad pasaulis niekada nebus toks, koks buvo prieš tai

Valerii gyvena Vilniuje daugiau nei metus, kaip pasakoja, atvyko į Lietuvą 2021 m. pradžioje dėl savo profesionalios sportinių šokių karjeros.

„Karo metu jaučiuosi visiškai saugus čia, Lietuvoje, bet kartu labai noriu dabar būti Ukrainoje šalia savo artimųjų“, – kalbėjo Valerii.

Anot studento, jo šeima yra Dniepro srityje, ji mažiau pavojinga, palyginus su kitomis Ukrainos vietomis, tačiau vis dar gana dažnai bombarduojama.

Valerii Shylo.

„Mano tėvams tai tikrai sunkus metas. Tėtis kasdien padeda kariuomenei, nes yra mūsų krašto apsaugos apygardos pastato viršininkas. Taip pat kasdien savanoriauja, perka kariams įrangos. Nusprendžiau Lietuvoje suorganizuoti labdaros fondą – kartu su dar pora ukrainiečių studentų renkame lėšas, siunčiame į Ukrainą, ir mano tėtis šiame regione aprūpina daugybę karių. Visas ataskaitas ir pirkinius teikiame mūsų „Telegram“ kanale“, – pasakoja SMK studentas.

Jo teigimu, jis dėkingas Lietuvos žmonėms už suteikiamą paramą Ukrainai.

„Labai vertinu kiekvieną šalį už didžiulę paramą Ukrainos žmonėms. Ypač Lietuvoje pastebėjau daug puikių iniciatyvų, tokių kaip dideli plakatai, labdaros, renginiai su barščiais, – tai tikrai sušildo širdį. Tikiuosi, kad padėtis Ukrainoje greitai pagerės ir karas bus baigtas. Vis dėlto manau, kad pasaulis niekada nebus toks, koks buvo prieš tai. Mūsų vertybės kardinaliai pasikeitė. Ukrainiečiai parodė, kad yra fiziškai ir protiškai stipriausia tauta pasaulyje. Didžiulis ačiū kiekvienam kariui, kiekvienam savanoriui, visiems, kurie saugo mūsų laisvę! Šlovė Ukrainai!“ – kalbėjo Valerii.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją