Kreipdamasi į susirinkusiuosius, pirmoji ponia savo kalboje pažymėjo, kad šiuo metu viso pasaulio mintys nukreiptos į Ukrainą. „Šiandien milijardai gedi ir kenčia karo siaubą kartu su Ukraina, ir, kas svarbiausia, kyla į pasipriešinimo judėjimą visame Žemės rutulyje, nepritardami karinei agresijai, siekdami apginti ukrainiečių teisę gyventi. Ši teisė prigimtinė“, – sakė D. Nausėdienė.

Susitikimo metu VDU rektorius prof. Juozas Augutis pasidžiaugė, kad universitetas sulaukė dėmesio iš pirmosios ponios ir prezidentūros, ir pasidalino informacija apie įvairiapusišką pagalbą, kurią universitetas teikia ukrainiečiams. Šiuo metu VDU studijuoja apie šimtą ukrainiečių, įdarbinta apie dešimt dėstytojų iš Ukrainos universitetų.

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė susitiko su VDU studijuojančiais ukrainiečiais

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie pagalbos, pakelti dvasią Ukrainos žmonėms, atvykusiems pas mus. Tikiu, mūsų bendruomenė padarys viską, kad pasirūpintų jumis. Drąsiai klauskite, ko beprireiktų – mes ištiesime ranką“, – kalbėjo VDU rektorius.

Susitikime pasisakė ir patys ukrainiečių studentai. Julija Matiuk priminė, jog Ukraina ir Lietuva ilgus metus turi panašią istoriją: siekė išsilaisvinti nuo to paties agresoriaus rytuose, tarpukariu tapo nepriklausomomis valstybėmis, vėliau sekė skausminga okupacija. Studentė padėkojo Lietuvai už paramą nuo pat karo Ukrainoje pradžios 2014 metais. Tačiau, pasak jos, vasario 24-ąją kiekvieno ukrainiečio gyvenimas buvo padalintas į „prieš“ ir „po“.

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė susitiko su VDU studijuojančiais ukrainiečiais

„Visus VDU studijuojančius ukrainiečius sujaudino Lietuvos pirmosios ponios noras mus išklausyti. Prasidėjus Rusijos karių plataus masto invazijai, Lietuva palaikė mus dar stipriau, teikė papildomą karinę, humanitarinę pagalbą, pagelbėjo Ukrainą palikusiems pabėgėliams. Nuoširdžiai dėkojame Jums, Lietuvos Pirmoji Ponia, Lietuvos Prezidente ir Lietuvos Respublikos Seime, už Jūsų pagalbą mūsų šaliai šiuo sunkiu metu ir dėkojame kiekvienam Lietuvos piliečiui, kuris padeda mūsų kariams, imigrantams ir žmonėms. Lenkiame galvas prieš kiekvieną Ukrainos kareivį, kuris, mokėdamas savo paties gyvybe, gina mūsų žemę nuo priešo“, – kalbėjo J. Matiuk.

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė susitiko su VDU studijuojančiais ukrainiečiais

Studentė taip pat padėkojo ir Vytauto Didžiojo universitetui už paramą, nemokamą apgyvendinimą ukrainiečiams, stipendijas. Pirmosiomis karo dienomis J. Matiuk su kitais ukrainiečiais inicijavo vaistų rinkimą Černihivo miestui – šią iniciatyvą parėmė VDU studentai ir administracija.

Vytauto Didžiojo universitetas žmonėms iš Ukrainos siūlo finansinę paramą, apgyvendinimą, psichologines konsultacijas ir įvairią kitą pagalbą. Nuo karo pradžios VDU priėmė jau kelias dešimtis ukrainiečių studentų ir yra pasirengęs priimti kelis šimtus. Ukrainiečiai aktyviai domisi nemokamais VDU lietuvių kalbos kursais: dėl galimybės juos lankyti Kaune jau kreipėsi 158 Ukrainos piliečiai, dar apie 200 – Vilniuje. Šie kursai siekia formuoti besimokančiųjų lietuvių kalbos gebėjimus, kurie jiems padės gyventi Lietuvoje.

Universitete taip pat galima mokytis ir ukrainiečių kalbos: ją dėstant talkina savanoriai – ukrainiečiai, studijuojantys VDU, absolventai, karo pabėgėliai. VDU studentai iš Ukrainos turi galimybę lankyti ir specialius anglų kalbos kursus (B1 ir B2 lygio grupes), taip pat – neformalias kalbų mokymosi veiklas: „kalbų kavinę“, kur bendraujama įvairiomis kalbomis neformalioje aplinkoje, bei tandeminį kalbų mokymąsi (poromis).

Norintys paremti Ukrainos akademinę bendruomenę kviečiami prisidėti prie VDU įsteigto paramos fondo.