Swedbank“ Finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės rekomenduojamos knygos.

„Dollars and Sense: How We Misthink Money and How to Spend Smarter“, D. Ariely ir J. Kreisler

„Dollars and Sense: How We Misthink Money and How to Spend Smarter“, D. Ariely ir J. Kreisler

Dan Ariely yra vienas ryškiausių elgesio ekonomikos klausimus nagrinėjančių ekonomistų pasaulyje. Be to, puikus oratorius, kurio pranešimų galima pasiklausyti „TED“ platformoje. Ši jo knyga lengvai skaitosi, daug pavyzdžių, nagrinėjančių kasdienes gyvenimo situacijas su pinigais ir mūsų (ne)racionalų elgesį. Radau daug įkvėpimo ir paaiškinimų, pavyzdžiui, kodėl mums kartais skauda atsisveikinti su uždirbtais pinigais, o pats jų atidavimo aktas net asocijuojasi su netektimi. Tai žinodami ir ypač jei esame linkę išlaidauti, mes galime sau apsisunkinti atsiskaitymo kelią – tokiu būdu „skaudės“ labiau ir tikėtina, kad sustosime pirkdami nereikalingas prekes. Galima ir atvirkštinė logika: ilgalaikį taupymą ar nuolatines įmokas paversti sau kuo mažiau matomais, nes tada „skaudės“ mažiau, siekiant ilgalaikio tikslo.

„Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness“, R. H. Thaler ir C. R. Sunstein

„Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness“, R. H. Thaler ir C. R. Sunstein

Ekonomikos Nobelio prizo laimėtojo Richad H. Thaler knyga man yra labai artima savo vertybėmis – žmonėms negalima ir nereikia nurodinėti, kaip jie turi elgtis, nes visi esame laisvi daryti savo sprendimus. Tačiau, galima švelniai rodyti kelią į tuos sprendimus, kurie jiems atneštų daugiau naudos. Tarkime navigacijos sistema automobilyje: mes galime klaidžioti ir patys ieškoti kelių arba pasikliauti navigacija ir atsidurti reikiamoje vietoje greičiau. Kaip jau knygos pavadinimas nurodo, skaitytojo laukia ir daugiau pavyzdžių, kurie padės suprasti žmogaus mąstymą ir kasdien daromus pasirinkimus paversti geresniais.

Jūratė Cvilikienė

„Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“, J. Cvilikienė ir S. Urbonas

„Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“, J. Cvilikienė ir S. Urbonas

Subjektyviai ši knyga taip pat patenka į mano trejetuką. Tai ir pirmoji mano kaip rašytojos patirtis, ir ilgai brandinta idėja – knyga vaikams apie finansus. Tėvams, mokytojams, seneliams neretai kyla klausimas, kokios finansinės temos aktualios bei suprantamos 5–10 metų vaikams, kaip kalbėti su jais apie pinigus. Gilučių šeimos istorijas knygelėje pasakoju drauge su trijų vaikų tėčiu Simonu Urbonu, kurios padės su vaikais aptarti taupymo, išlaidų, biudžeto ir kitas temas paprastai bei smagiai, o kiekvienos iliustruotos istorijos pabaigoje esantys patarimai leis tėvams ir mokytojams pagilinti savo žinias apie finansinę vaikų edukaciją.

Ekonomistės Gretos Ilekytės rekomendacijos, ką verta perskaityti kiekvienam.

Greta Ilekytė

„Gyvulių ūkis“, G. Orwell

„Gyvulių ūkis“, G. Orwell

Šią knygą buvau skaičiusi dar mokykloje. Visgi, neseniai nusprendžiau ją perskaityti dar kartą ir prisiminti, kodėl „gyvulių ūkio“ apibūdinimą galime itin dažnai išgirsti iš politikų, ekonomistų ar kitų visuomenės atstovų lūpų. Tiesa, perskaičiusi knygą dar kartą dabar, apie ją ilgai galvojau bei analizavau. Praeito amžiaus viduryje parašytas politinės satyros kūrinys vis dar išlieka itin aktualus bei pavergia nuo pačių pirmųjų puslapių (kurių, gaila, yra per mažai!). Autorius puikiai vaizduoja politines problemas per gana komišką ir itin vaizdingą, gyvulių ūkio prizmę. Knyga bus tikrai puikia suprantama kiekvienam skaitytojui, kuris kūrinyje galės atrasti kažką savito ir pritaikyti šiandieninėms problemoms spręsti.

„Gyvenimas mūsų planetoje. Mano liudijimas ir ateities vizija“, D. Attenborough

„Gyvenimas mūsų planetoje. Mano liudijimas ir ateities vizija“, D. Attenborough

Vieno garsiausių gamtos tyrinėtojų ir planetos sergėtojų knyga yra kupina liūdnos realybės. Apie pasaulį, kuris neatpažįstamai keičiasi dėl žmogaus veiklos, o tiksliau – patogesnio mūsų visų gyvenimo. Norėdami ryžtingai prisidėti prie kovos su klimato kaita, bent laikinai turėtume paaukoti ne tik asmeninę laisvę, bet ir ekonomikos augimą. Neturėtume skraidyti, valgyti mėsos bei pirkti greitosios mados drabužių, o automobilių mokesčio privatiems automobiliams taip pat nepakaktų – juos turėtume uždrausti visiškai. Bet ar tam esame pasiruošę?

„Good economics for hard times. Better answers to our biggest problems“ A.V. Banerjee ir E. Duflo

„Good economics for hard times. Better answers to our biggest problems“ A.V. Banerjee ir E. Duflo

Ekonomikos Nobelio premijos laureatai į knygą sudėjo dešimtmečius analizuotas problemas ir, svarbiausia, galimus jų sprendimus. Knygoje yra parodoma, kad ekonomika nėra tik skaičiai, bet ir ta sritis, kuri gali spręsti ne vien ekonomines, socialines, bet ir politines problemas. Nuo imigracijos iki nelygybės, ateities profesijų, klimato kaitos ar skurdo – itin svarbu tinkamai kalbėti ir diskutuoti apie tai, su kuo susiduria kiekvienas iš mūsų. Knyga yra itin lengvai skaitoma ir padeda suprasti kompleksiškus visuomenės poreikius, technologijų įtaką ir kaip galime sumažinti skurdą pasaulyje. Rekomenduoju knygą ne tik besidomintiems ekonomika, bet ir visiems prijaučiantiems ar besidomintiems politika bei socialinėmis problemomis.

Daugiau panašių knygų galite rasti skaitykloje „Vilnius skaito“. Viena iš jos lentynų tapo projekto „Septyniolika“ dalimi, kurioje sudėtos geriausios finansinio raštingumo ir ekonomikos knygos. Jas rekomenduoja „Swedbank” Finansų instituto ekspertai, tokiu būdu supažindindami su ketvirtuoju Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tikslu – užtikrinti visiems prieinamą kokybišką švietimą ir skatinti visą gyvenimą trunkantį mokymąsi.

Pažintinis tvarumo projektas „Septyniolika“ vyks iki rugsėjo 17 dienos. Šalies gyventojai, vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti interaktyvioje kelionėje bei taip pažinti 17 tvarumo sričių ir objektų, atspindinčių Darnaus vystymosi tikslus. Daugiau apie projektą sužinokite www.septyniolika.com. Programėlę „Septyniolika“ galima atsisiųsti iš „Google Play“ arba „App Store“ platformų.

Projektą „Septyniolika“ inicijuoja „Swedbank“ Lietuvoje, palaiko Vilniaus miesto savivaldybė, informuoja naujienų portalas DELFI.