Technologijos keičiasi: šiandienos darbuotojai yra kitokie

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas prognozuoja, kad artimiausiais metais statybų sektoriaus specialistų trūkumas taps tik aktualesnis. O įsidarbinant vien noro nepakaks – automatizuoti procesai ir darbas su naujomis sistemomis reikalauja išsilavinimo.

„Šiandien jaučiamas didžiulis statybininkų trūkumas Lietuvos, Europos rinkoje. Manau, tas trūkumas jausis dar keletą metų, nes statybų technologijos keičiasi – reikalingi išmanūs inžinieriai, nes statybose vyrauja išmani darbo technika, išmanūs instrumentai. Atsitiktiniai žmonės nebegali statybose dirbti – jie turėtų būti gerai paruošti universitetuose, kolegijose ir profesinio rengimo centruose“, – teigia D. Gedvilas.

Kita vertus, jis pastebi, kad esamas specialistų trūkumas sąlygoja geras perspektyvas tiems, kurie dar tik ruošiasi ateiti į darbo rinką. Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas pabrėžia, kad šiandieninėje rinkoje ypač trūksta inžinerinio personalo, kuris turėtų gerus kompiuterinio raštingumo įgūdžius – jų reikalauja skaitmeninės technologijos ir programinė įranga, kurios šiuolaikinėse statybose atsiranda vis daugiau.

Lietuvos specialistus medžioja ir užsienio šalių įmonės

Atsižvelgdamas į augantį statybų poreikį ir specialistų trūkumą, D. Gedvilas prognozuoja, kad netolimoje ateityje statybų inžinerijos specialybė bus populiari ir, ko gero, labai motyvuojama.

„Lietuvos rinkoje yra kompanijų, kurių savininkai yra užsienio kapitalo investuotojai, ir jos ieško labai išmanių specialistų. Jei pažiūrėsime į jų atlygį, pamatysime, kad inžinerinio personalo vidurkis siekia 4000 eurų. Nekalbu apie tuos, kurie yra talentingi – manau, jie gauna kur kas didesnį atlygį“, – šiandienines specialistų uždarbio galimybes nurodo D. Gedvilas.
Pilaitė

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas taip pat atkreipia dėmesį į tai, jog Lietuvos statybos inžinieriai, darbininkai ir meistrai yra vertinami ir užsienio rinkose, todėl vietinei rinkai kyla svarbi užduotis – apsisaugoti nuo vadinamo „protų nutekėjimo“.

„Grėsmė – didžiulė, nes statybos inžinieriai, kurie šiandien baigia universitetus ir kolegijas, gerai žino anglų kalbą ir turi didžiulę paklausą užsienio kompanijose. Apsaugoti juos nėra paprasta. Ne paslaptis, kad Lietuvoje statybos inžinieriai ir projektuotojai yra medžiojami, juos vilioja dirbti projektavimo kompanijos. Turime šveicarų kompaniją, kurioje praktiškai beveik 80 proc. darbuotojų sudaro lietuviai, turime Vokietijos ir Švedijos rinkai dirbančius specialistus“, – teigia D. Gedvilas.

Pranašumą turi platesnio įgūdžių spektro specialistai

Taip pat jis priduria, kad konkurencinį pranašumą statybų rinkoje šiandien turi tie specialistai, kurių žinios neapsiriboja statybų inžinerija.

„Šiandien labai susijęs programavimas ir projektavimas. Yra programinės įrangos kūrėjai, kurie sukūrė tam tikrus programinės įrangos paketus, bet kadangi prietaisai tobulėja, praktiškai kiekvienas jų dabar turi savo kompiuterinį smegenų centrą.

Prietaisai turi būti prijungti prie sistemų, projektavimas vykdomas automatizuotai, tad žmonės, kurie turi programavimo žinių, šiandien yra tikrai paklausūs. Turint keletą kompetencijų – statybų inžinerijos, programavimo ir sistemų valdymo – šis kompleksas turi didelį konkurencinį pranašumą prieš kitus, ieškančius savo vietos rinkoje“, – sako D. Gedvilas.

Daugiau – laidos „Delfi rytas“ transliacijos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)