Tiems, kuriems patinka technologijos

Šiuo metu A. Balnys dirba televizijos laidas, renginius, koncertus ir įvairias konferencijas filmuojančioje įmonėje „Kauno televizijos servisas“. Būtent šioje įmonėje specialistas dar studijų metais atliko praktiką, po kurios buvo pasamdytas ir laiptelis po laiptelio atsidūrė ten, kur yra šiuo metu – vadovauja vienai iš kilnojamų televizijos stočių.

„Mokykloje domėjausi technologijomis ir viskuo, kas susiję su įgarsinimu. Nepraleisdavau renginių, norėjau prisidėti prie to, kad bendramoksliai koncertų metu galėtų džiaugtis tobulai sklindančiu garsu. Rodos, kad tai – smulkmena, tačiau jau tada man tai buvo svarbu“, – pasakoja pašnekovas.

Asmeninis „Kauno televizijos servisas“ archyvas

Specialistas prisimena, kad sužinojęs apie Kaune organizuojamas muzikos technologijų studijas pradėjo jomis domėtis. Jam teko ne tik laikyti valstybinius egzaminus, tačiau stojant į šią specialybę laukė ir specialus stojamasis egzaminas.

„Šio egzamino metu buvo patikrintos bendrosios žinios iš muzikos srities. Kadangi ši specialybė buvo pirmajame mano pasirinkimų sąrašo punkte, viskam pasiruošiau bei sėkmingai įstojau mokytis“, – džiaugiasi A. Balnys.

Algirdas Balnys. Asmeninio archyvo nuotrauka

Įdomūs metai universitete

Pašnekovas pasakoja, kad universitetas suteikė ne tik bendrąjį išsilavinimą. Jis prisimena, kad labiausiai įsiminė galimybė gilintis į elektros prietaisų veikimą. Tai – mokslas, su kuriuo jam tenka susidurti kiekvieną darbo dieną.

„Man labai pasisekė. Studijų metais praktiką atlikau įmonėje, kurioje dabar ir dirbu. Praktikos laikotarpį atsimenu kuo geriausiai – man teko prisidėti prie labai įdomių darbų, stebėti visus filmavimų užkulisius ir dalyvauti svarbiuose procesuose. Atlikus praktiką po kurio laiko gavau pasiūlymą įsidarbinti pagalbiniu techniku. Labai apsidžiaugiau ir nė nesvarstydamas griebiau šią progą“, – pasakoja specialistas.

Pasak jo, jis niekada nesigailėjo praktikai pasirinkęs „Kauno televizijos servisą“, kuriame turėjo galimybę augti nuo pagalbinio techniko pozicijos iki to, ką veikia šiandien – vadovauja kilnojamai televizijos stočiai ir jau dvyliktus metus daro tai, ką sugeba geriausiai.

Asmeninis „Kauno televizijos servisas“ archyvas

Tikslo link

Pašnekovas prisimena, kad tik pradėjus dirbti jam buvo pavestos gana paprastos ir nesudėtingos užduotys, tačiau, pasak jo, jeigu jos nebūtų įgyvendintos, filmavimas galbūt ir nebūtų pavykę taip puikiai.

„Mano darbas buvo filmavimo vietoje pasiruošti kabelius, pastatyti kameras. Tai – smulkmenos, tačiau teko nemažai išmokti šiuos darbus atliekant“, – pasakoja specialistas.

Pradėjęs karjerą A. Balnys apie metus laiko dirbo pagalbiniu-techniniu darbuotoju. Vėliau vyras pradėjo dirbti mažoje kilnojamoje televizijos studijoje, jo pareigos tuomet buvo garso inžinierius. Padirbęs keletą metų šioje pozicijoje jis išmoko naujų dalykų. Jam puikiai sekėsi komunikuoti su laidų vedėjais, sporto komentatoriais.

„Nuo manęs priklausydavo ar renginio metu garsas skambės kokybiškai. Vėliau turėjau galimybę pasidarbuoti didesnėje kilnojamoje televizijos studijoje, vaizdo techniko pareigose. Tai buvo nauja patirtis, kuri mane išmokė daugybės naudingų dalykų. Aš buvau atsakingas už kameras, kad jos būtų idealiai paruoštos darbui“, – prisimena pašnekovas.

Asmeninis „Kauno televizijos servisas“ archyvas

Kurį laiką padirbus šioje pozicijoje specialistui buvo pasiūlyta vadovo vieta. Dabar A. Balnys yra atsakingas už visą komandą, bendrauja su užsakovais bei prodiuseriais. Specialistas turi užtikrinti, kad filmavimai vyktų sklandžiai, o rezultatai – visus džiugintų.

Įsimintiniausi renginiai

Pašnekovo darbas – dinamiškas ir nuolat kintantis. Per visus metus, kuriuos specialistas dirba „Kauno televizijos servise“ jam teko filmuoti didžiausius Lietuvos ir kitų šalių renginius. Dirbti ir pamatyti renginių užkulisius teko ne tik Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse, tačiau ir Lenkijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Austrijoje, Švedijoje, Suomijoje.

„Džiaugiuosi, kad tenka dirbti tarptautiniuose renginiuose. Lietuvoje daugiausiai filmuojame komercinių televizijų projektus – „Lietuvos balsas“, „XFaktorius“, daug metų filmavome „Lietuvos krepšinio lygą“, „Futbolo lygą“, – vardija vyras.

Per visus darbo metus A. Balniui labiausiai įsiminė vienam iš Jungtinės Karalystės televizijos kanalų Lietuvoje filmuotas realybės šou „Release the hounds“.

„Tai buvo visiškai netipinis televizijai projektas. Pirmą kartą teko filmuoti televizijos ir kino mišinį, kuris paliko didelį įspūdį. Komandoje tuomet dirbo daug žmonių iš kino pasaulio, tad teko save išbandyti ir kaip laksčiam specialistui. Pamenu, garsas buvo naudojamas televizinis, o apšvietimas – kino“, – pasakoja pašnekovas. Jis prisimena, kad televizijos šou buvo filmuojamas apleistose gamyklose ir miškuose. Vienas iš jų komandos filmuotų sezonų laimėjo svarbų apdovanojimą Jungtinėje Karalystėje.

Asmeninis „Kauno televizijos servisas“ archyvas

Taip pat specialistas prisimena ir kitus įsimintinus projektus – „FIFA“, „UEFA“, Pasaulio ledo ritulio čempionatas, Europos krepšinio čempionatas, Pasaulio irklavimo čempionatas.

Vienodų darbo dienų nebūna

Vieniems žmonėms labai svarbi konkreti rutina ir žinojimas, kokie darbai ir užduotys laukia, o kiti – atvirkščiai, rutinos negali pakęsti. A. Balnys pasakoja, kad per visus darbo metus televizijų filmavimų srityje jam nėra tekę pakartoti tokios pat darbo dienos, kokia jau buvo.

„Nors mano darbas nėra rutininis, jame taip pat egzistuoja tam tikri darbai, kuriuos visada būtina padaryti. Nei vienas filmavimas neįvyktų, jei jam nebūtų kruopščiai pasiruošta. Pasiruošimas skiriasi nuo vietos, kurioje bus filmuojama. Darbo diena priklauso ir nuo to ar vyksta repeticija prieš filmavimą, ar filmavimas – tiesioginis“, – teigia specialistas.

Pasak jo, šiame darbe vienodų dienų nebūna, tačiau tai – ir yra didžiausias šios specialybės žavesys.

Perspektyvų – galybė

Muzikos technologijos specialistų darbo rinkoje reikia tiek šiandien, tiek, tikėtina, reiks ir ateityje. „Manau, kad televizija vienu ar kitu formatu išliks. Šios srities specialistų reikės visada, mat technologijos kiekvieną dieną žengia į priekį ir darbo rinkoje vertinami žmonės, kurie šias technologijas supranta“, – pasakoja A. Balnys.

Asmeninis „Kauno televizijos servisas“ archyvas

Specialistas mano, kad norint dirbti šioje srityje būtina būti sąžiningam pačiam prieš save. Svarbu būti atsakingam, gerbti kitus komandos narius. Net ir būnant maža komandos grandimi, svarbu viską daryti šimtu procentų, nes tik taip filmavimas pavyks.

„Šioje srityje siekiant užsibrėžtų tikslų galima puikiai uždirbti, o jei norisi platesnių galimybių – visada įmanoma keliauti savęs išbandyti į kitas pasaulio šalis. Tai – tarptautiška specialybė“, – apie profesiją sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)