Čia į pagalbą pasitelkiama blokų grandinės (angl. blockchain) technologija, kurios dėka galima autentifikuoti visą tiekimo grandinės ir gamybos procesą, be to – ir pačią prekę. Pažeidimams atspari įrašų saugojimo technologija naudojama siekiant užtikrinti skaidrumą mados pramonės tiekimo grandinėse, sekti gamybos darbuotojų gerovę ir saugiai perduoti skaitmeninės mados nuosavybę.

Blockchain atveria kelią didesniam mados pramonės skaidrumui ir tvarumui

Skaidrumas ir tvarumas šiandien išlieka viena iš svarbiausių pasaulio mados pramonės temų. Nors daugelis prekių ženklų ir mažmenininkų pradeda daugiau dėmesio skirti tiekimo grandinių daromam poveikiui aplinkai ir socialinei padėčiai, skaidrių gamybos būdų ir sąlygų atskleidimas vis dar lieka iššūkiu. Tačiau atsiradus naujoms technologijoms, pavyzdžiui, blokų grandinei, galima pagerinti tiekimo grandinės atsekamumą, tuo pačiu suteikiant daugiau skaidrumo tiekimo ir gamybos procesams.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, kai daugelis sparčiosios mados mažmenininkų perkėlė savo gamyklas į užsienį siekdami mažesnių darbo sąnaudų, tiekimo grandinės tapo sudėtingesnės ir ne tokios skaidrios. Remiantis naujausiais „Fashion Revolution“ tyrimais, tik 31 proc. iš apklaustų pasaulio mažmenininkų atskleidžia dalį savo drabužių gamybos vietų, o tik vienas prekės ženklas – visą gamybos vietų sąrašą. Tuo tarpu 64 proc. vartotojų labiau linkę įsigyti drabužį, jei naujų technologijų dėka galima įrodyti tvarumo principus, kurių buvo laikomasi jį gaminant. Tai tebėra problematiška, nes dėl nepakankamo tiekimo grandinių skaidrumo mados įmonėms tampa sunkiau prisiimti atsakomybę už drabužių gamybos sąlygas.

Viena iš naujausių technologijų, leidžiančių mados pramonei įrodyti savo tvarumo teiginius, tuo pačiu užtikrinti didesnį skaidrumą – blokų grandinės technologija. Tačiau kaip mados industrija gali pasinaudoti šia technologija?

Kalbant apie gamybą, tiekėjai gali naudoti šią technologiją ne tik tam, kad apsaugotų informaciją apie žaliavų šaltinį, bet ir ja pasidalintų: apie tai, kaip žaliavos atsirado, kaip buvo išaugintos, laikomos, koks jų kiekis buvo pristatytas į tekstilės gamyklą, kiek prekių buvo pagaminta.

Be to, blokų grandinės technologijos pagalba galima sukurti nuolatinį, nekintantį visų gamyboje naudojamų medžiagų skaitmeninį įrašą. Išsaugojus šią informaciją apie gamybą blokų grandinės sistemoje, o ne per vidinę ar analoginę sistemą, visa informacija gali būti lengvai kaupiama ir savaime patvirtinama, tačiau lieka prieinama autorizuotiems vartotojams.

Nuo pluošto iki drabužio – atsekamumo platformos

Pirmąjį drabužį, atsekamą naudojant blockchain technologiją, 2018-aisiais sukūrė danų dizainerė Martine Jarlgaard. „Transparent Company“, „Provenance“ ir Londono mados koledžo inovacijų agentūros partnerystės metu buvo pasiektas rezultatas, kad kiekvienas mezginio gamybos proceso žingsnis buvo stebimas ir registruojamas blokų grandinėje per „Provenance“ programą. Nuo to laiko kiti mados pramonės žaidėjai pradėjo intensyviai tyrinėti, kaip blokų grandinės technologija gali padėti drabužių pramonei efektyviau dirbti kartu, sukuriant nuolatinį įrašą apie gamyboje naudojamų medžiagų kilmę.

Mada

Iniciatyvos peržengia vieno dizainerio ar kūrėjo projektus – pradedamos kurti blokų grandinės technologija grįstos drabužio tiekimo grandinės atsekamumo platformos. Pavyzdžiui, „TextileGenesis“ atsekamumo platforma sukurta specialiai drabužių pramonei. Naudojant ją siekiama užtikrinti skaidrumą visoje tiekimo grandinėje – nuo pluošto iki pabaigto produkto. Tokiu būdu įmonėms lengviau pasiekti išsikeltus tvarumo tikslus.

Manoma, kad tai pakeis tiekimo grandinės partnerių sąveiką ir tarpusavio pasitikėjimo lygį. Šioje pramonės šakoje daug sandorių fiksuojama tiesiog PDF dokumentu. Tačiau PDF failą konvertuoti į „Word“ dokumentą, pakeisti jame visus duomenis ir dokumentą vėl perdaryti į PDF formatą tereikia vos vienos minutės. Kol pramonė vis dar pasitiki sandorių sertifikatais, paremtais PDF failais, kad būtų užtikrintas autentifikavimas, blokų grandinės technologija gali padaryti didžiulį šuolį į priekį, kuomet visas autentifikavimo procesas yra fiksuojamas vien tik algoritmų pagalba.

„Louis Vuitton“, „Cartier“, „Prada“ kova su klastotėmis

Kita blokų grandinės technologijos panaudojimo mados pramonėje proveržio sritis – nesibaigianti prabangos prekių gamintojų kova su suklastotomis prekėmis. Aukščiausios klasės prabangių kompanijų trio – „Louis Vuitton“, „Cartier“, „Prada“ – sutelkė jėgas kovai su klastotėmis naudojant blockchain technologija pagrįstą autentiškumo ženklą. Bendromis prabangos prekių gamintojų pastangomis siekiama suteikti pirkėjams tam tikrą garantiją, kad perkami brangūs produktai yra autentiški. Tam kuriama sistema „Aura“, kuri pateiks prabangos prekių autentiškumo įrodymus ir atseks jų kilmę nuo žaliavų iki pardavimo vietos.

Kitame platformos kūrimo etape bus nagrinėjama kūrybinės intelektinės nuosavybės apsauga, išskirtiniai pasiūlymai ir renginiai kiekvieno prekės ženklo klientams, taip pat kova su sukčiavimu. Blokų grandinėje užregistruotų elementų suklastoti bus beveik neįmanoma, nes padirbta prekė negalės atsirasti sistemoje tiekimo grandinės proceso metu.

Pavyzdžiui, „Hublot“ laikrodžių gamintojas pradėjo teikti skaitmeninę elektroninę garantiją, kuri saugoma „Aura“ infrastruktūroje ir leidžia klientams patikrinti savo laikrodžio autentiškumą naudojant nuotrauką, padarytą mobiliuoju telefonu.

Jei originali prekė būtų pakeista klastote, tai taptų aišku iš kripto įrašų, nes būtų nesunku nustatyti įvykių seką. Tačiau nors blokų grandinės technologija naudojama siekiant įrodyti prabangių produktų autentiškumą, įmonių, valdančių prabangius prekių ženklus, teigimu, kriptovaliutos neketinama priimti kaip mokėjimo formos.

Iššūkiai ir ateities potencialas

Nors vis dar laukia galybė iššūkių, susijusių su plačiu blokų grandinės pritaikymu, ateities technologijos potencialas yra akivaizdus. Šiuo metu blokų grandinės technologija nėra reguliuojama, nenustatyta jokių standartų ar sertifikatų, kurie užtikrintų ir struktūrizuotų nuolatinį sprendimų kūrimą.

Technologijos kūrimas konkrečiam projektui taip pat yra brangus, todėl daugeliui mažesnių prekių ženklų kol kas jis yra neperspektyvus. Tačiau blokų grandinės siūlomos ateities galimybės yra per didelės, kad būtų galima jų nepaisyti, nes tiekimo grandinės atsekamumas ir tvarumas yra glaudžiai susiję.

Šaltiniai: