„Į kiekvieną neraminantį klausimą galima atsakyti vadovaujantis etiketo taisyklėmis bei elementaria pagarba kitam žmogui. Jaunimui būtina žinoti tam tikras taisykles, kurios padės elgtis mandagiai bei palikti puikų pirmąjį įspūdį aplinkiniams“, – teigia etiketo specialistas.

Apranga, su kuria niekada neprašausite

Sąvoka „Aprangos kodas“ gerai žinoma žmonėms, kurie mėgsta lankytis įvairiuose renginiuose. Studentams, kurie ruošiasi į rugsėjo pirmosios šventę, pasak specialisto, tinka visi aprangos kodai, tačiau yra ir išimčių.

„Studentams, kaip jauniems žmonėms, yra atleidžiami tam tikri aprangos etiketo nukrypimai. Studentai yra jauni žmonėms, kuriems būtų sudėtinga savo spintoje turėti visų aprangos kodus atitinkančių rūbų, mat tai yra ganėtinai brangu. Taip pat visai normalu, kad jauni žmonės spinduliuoja noru būti originaliais, išskirtiniais. Tad labai griežtų taisyklių, kaip rengtis į rugsėjo pirmosios šventę – nėra“, – pasakoja pašnekovas.

Vis dėlto, pasak jo, studentams, jei tik įmanoma ir leidžia galimybės, būtų protinga laikytis aprangos kodų reikalavimų. Rugsėjo pirmoji – šventinė diena, tad laisvalaikio apranga nėra tinkama.

„Šioje šventėje vertėtų rengtis šiek tiek puošniu nei kasdieną, vykstant į paskaitas. Vaikinams rekomenduočiau vilkėti kelnes, marškinius bei švarką, jeigu karšta diena – švarko galima nedėvėti. Merginoms aprangos pasirinkimas kiek platesnis. Galima vilkėti sijoną ir palaidinę, arba sijoną, palaidinę ir švarką, arba suknelę su švarkeliu. Galima dėvėti ir vien suknelę“, – vardija protokolo ir etikos ekspertas.

Pašnekovas pabrėžia, kad į šią šventę būtina pasirinkti ir tinkamus aksesuarus, kurie pademonstruos šventinį išskirtinumą ir puošnumą. Vaikinams galima į marškinius įsiverti sąsagas, į švarko kišenėlę įsidėti nosinaitę. Merginos gali pasipuošti gražesniu diržu, ant kaklo užsirišti puošnesnę skarelę ar įsisegti sagę.

Bendrabutis – lyg namai

Jauni žmonės atvykę į didmiesčius pakeičia ir nuolatinę gyvenamąją vieną. Daugelis ketverius metus savo namais vadina studentų bendrabučius, kuriuose įsikuria.

„Bendrabutis – kiekvieno studento kasdieniai namai. Visos etiketo normos, kurios yra taikomos privačioje erdvėje namuose, taikomos ir bendrabutyje“, – pasakoja A. Lydeka.

Ekspertas pabrėžia, kad tai, jog bendrabutyje gyvena ir kiti žmonės bei einant į virtuvę ar skaitymo kambarį galima susitikti kitus asmenis, neturi jokios reikšmės. Studentas bendrabutyje gali rengtis taip, kaip jam patogu – pižama, sportiniu kostiumu ar plėšytais džinsais.

Bendravimas su naujai sutiktais žmonėmis

Pirmaisiais metais universitete mokslus pradėję krimsti studentai susipažįsta su daugybe naujų žmonių – bendrakursiais, kambariokais, dėstytojais. Naudinga žinoti taisykles, kurios padės būti ne tik draugiškiems, tačiau ir mandagiems.

„Pagrindinė etiketo taisyklė susipažįstant su naujais žmonėmis – pagarba. Visai nesvarbu, ar su žmogumi gyvensi ketverius metus, o gal sėdėsi viename suole paskaitų metu. Pagarbos kitam asmeniui nederėtų pamiršti. Susipažįstant su nauju žmogumi būtina pasisveikinti, paspausti ranką, aiškiai prisistatyti pasakant savo vardą. Tai – tos pačios taisyklės, kurių mus mokė jau seneliai“, – teigia specialistas.

Etiketo eksperto teigimu jauni žmonėms vienas į kitą dažniausiai kreipiasi „tu“. Šis kreipinys parodo bendruomeniškumą, draugiškumą. Vis dėlto, kiekvienu atveju susipažįstant su žmogumi svarbu įvertinti konkrečią situaciją.

„Jei tarp žmonių – didelis amžiaus skirtumas, vis dėlto yra išmintinga kreiptis į vyresnį asmenį „jūs“. Po tokio kreipinio galima sutarti bei pereiti prie kreipinio „tu“. Galima ir vos prasidėjus pokalbiui pašnekovo paklausti ar galima kreiptis „tu“. Vertinant konkrečią situaciją verta atkreipti dėmesį į žmogaus amžių, statusą“, – pataria A. Lydeka.

Protokolo ir etikos ekspertas teigia, kad kreipiantis į dėstytojus rekomenduotina tai daryti paminint pagrindines pareigas – buvimą dėstytoju. Studentai niekada neprašaus, jei kreipsis būtent taip, o ne pavarde ar vardu.

„Jei studentas nežino dėstytojo mokslinio laipsnio, toks kreipimasis bus pats tinkamiausias. Tačiau jei žinomas mokslinis laipsnis, visada išmintinga jį paminėti. Taip pademonstruojama pagarba bei tai, kad studentas yra susipažinęs su dėstytojo nuopelnais“, – pataria pašnekovas.

Specialistas pabrėžia, kad į dėstytoją visada reikia kreiptis „jūs“, nebent jis pats pasiūlo kitaip.

Telefonui – žalia šviesa, tačiau su išimtimis

Griežtos taisyklės, kuri pasakytų kiek daug galima paskaitų metu naudotis mobiliuoju telefonu – nėra. Etiketo eksperto teigimu svarbi individuali situacija bei tai, ką studentas su tu telefonu daro.

„Bendrauti kalbant ar susirašinėjant žinutėmis mobiliuoju telefonu paskaitų metu – neetiška. Paskaitų metu net jei jums skambina, neturėtumėte atsiliepti“, – teigia A. Lydeka.

Vis dėlto, jei mobilusis įrenginys yra naudojamas informacijos rinkimui – studentas gali juo naudotis. Šiais laikais mobiliajame telefone galima turėti daugybę informacijos, kuri yra lyg vadovėlis. Tad jei studentas būtent mokymosi tikslais naudojasi telefonu – nieko tokio.

Visiškai etiška bendrauti socialiniuose tinkluose

Jei būsimiems studentams kyla klausimas, kaip mandagiau bendrauti su naujai sutiktais žmonėmis – el. laiškais, socialiniuose tinkluose ar bendravimui skirtose susirašinėjimo programėlėse – ekspertas patikina, kad visi būdai – tinkami.

„Šiuo metu elektroniniai laiškai mandagumo prasme yra prilyginami popieriniams. Skirtingos bendravimo platformos taip pat yra vertinamos kaip mandagus būdas bendrauti su žmogumi. Su savo bendraamžiais, kambariokais ir bendrakursiais galima rinktis abiem pusėms patogią susirašinėjimo platformą“, – pasakoja pašnekovas.

Ši taisyklė negalioja tik bendraujant su dėstytojais. Jei norisi rašyti laišką kuo oficialiau, visada rekomenduotina rinktis universiteto elektroninio pašto adresą, o ne asmeninį.