Geresni egzamino rezultatai – ne atsitiktinumas

Matematikos akademijos steigėjai sako, kad šių metų egzaminas savo sudėtingumu smarkiai nuo ankstesnių egzaminų nesiskiria. Visgi, anot pašnekovų, rezultatų pokytis nėra atsitiktinumas:

„Geresnius rezultatus galėjo lemti tai, jog per pusantrų metų tiek mokiniai, tiek mokyklos spėjo prisitaikyti prie nuotolinio mokymo. Praėjusių metų rezultatams įtakos turėjo staigiai pasikeitusi mokymo tvarka bei daug kitų faktorių. Kiek teko kalbėtis su šių metų abiturientais apie nuotolinį mokymą, dauguma jų sakė pripratę prie naujo pamokų tipo, o dalis net teigė šitaip pamokas išmokstantys geriau“, – pasakoja matematikos akademijos atstovė Patricija.

Pasak pašnekovės, egzamino užduotys buvo suskirstytos į mažiau taškų turinčias dalis, kas daugumai abiturientų leidžia lengviau paskirstyti laiką bei įvertinti, kiek darbo uždavinys reikalauja. Taip pat buvo užduočių, kuriose užteko taikyti mokykloje išmoktus sprendimo algoritmus. Tokio tipo klausimai yra lengviau išmokstami ir nereikalauja labai plataus supratimo, tačiau vis tiek patikrina, ar mokinys egzaminui ruošėsi.

Net jei nesiseka – skatina rinktis A lygio matematikos pamokas: egzamine neprarasite lengvų taškų

Visgi, korepetitorių komanda turi ir kritikos žodžių šių metų matematikos egzaminui:

„Pagrindinis egzamino trūkumas, mūsų nuomone, yra B lygio užduotys. Norint išlaikyti egzaminą mokantis B lygiu, reikia labai gerai suprasti reikalingą medžiagą ir beveik nedaryti klaidų. Mokiniai, pasirinkę šį lygį, mokykloje nesupažindinami su kai kuriomis temomis, todėl didelė dalis „lengvų taškų“ jiems iš karto atkrenta.“

Be to, pasak Matematikos akademijos atstovės, dažna B lygio pasirinkimo priežastis yra matematinių įgūdžių trūkumas ar tiesiog dalyko neįdomumas. Tokiu atveju gerai suprasti viską, kas dėstoma pamokose, tampa dar sunkiau: „Konsultuodami moksleivius, planuojančius laikyti egzaminą, visada skatiname rinktis A lygį. Net jeigu matematikos pamokose sekasi sunkiau, susipažinus su visomis egzamino temomis, bent dalį A lygio užduočių turėtų pavykti išspręsti.“

Viena užduočių – apie paskolą kelionei: pasitikrinkite žinias

2021 metų matematikos egzamine buvo ir viena užduotis iš nūdienos aktualijų: paskola kelionei ir jos grąžinimas. Užduotis skamba taip: „Rokas iš banko paėmė paskolą šeimos kelionei. Grąžinti paskolą jis turi, mokėdamas įmokas kas mėnesį, pagal tokią schemą: pirmojo mėnesio pabaigoje jis turi sumokėti 120 Eur, o po to kiekvieno kito mėnesio pabaigoje turi sumokėti 5 % daugiau negu prieš tai buvusį mėnesį.“

Pirmoje užduoties dalyje klausiama, kiek eurų Rokas turi sumokėti bankui antrojo mėnesio pabaigoje.

Vėliau uždavinys kiek sudėtingėja: moksleiviai turėjo suskaičiuoti, kiek iš viso eurų Rokas bus sumokėjęs bankui po trijų mėnesių?

Galiausiai, abiturientų paprašyta užrašyti formulę, pagal kurią galima apskaičiuoti, kiek iš viso eurų Rokas bus sumokėjęs bankui po n mėnesių. Atsakymą reikia užrašyti reiškiniu K (an – 1), kai K yra natūralusis skaičius, o a – realusis teigiamasis skaičius.

Pasitikrinkite, ar pavyks visą uždavinį išspręsti patiems, o tuo tarpu Matematikos akademijos komanda žemiau pateikia uždavinio sprendimus:

Uždavinio sprendimas, Matematikos akademijos nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)