Šimtukus gavę abiturientai svarsto apie tiksliuosius mokslus

Akmenės rajono Ventos gimnazijos abiturientas Nojus Bronušas neslepia, kad egzaminų rezultatai jį pradžiugino – informatikos egzamine jam pavyko surinkti maksimalų 100 balų vertinimą. Kauno technologijų universitete programų sistemas ketinantis studijuoti vaikinas neslepia, kad toks rezultatas jo nenustebinęs, mat informatikai jis skyrė daug laiko. Matematikos egzamine jis surinko 89, lietuvių kalbos – 69 balus.

„Nuo mažens mėgau mokytis, informatikai ir matematikai daug mokiausi savarankiškai. Lietuvių kalbos egzamine tikėjausi daugiau gauti – nors tema buvo lengva, pritrūko laiko pasitikrinti. Matematikos egzamine realiai gal ir viską būčiau išsprendęs, bet laikas irgi pakišo koją. Tik informatikos egzamine laiko daug atliko, užduotys buvo lengvos, nesiskundžiu“, – įspūdžiais dalinasi abiturientas.

Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos abiturientė Eva Staponkutė taip pat neslepia džiugesio sužinojus puikius rezultatus.

„Rezultatų laukimas buvo tikrai įtemptas. Prisimenu, kai tik išėjau iš egzamino, internete paplito preliminarūs atsakymai. Vis žiūrėjau, ar taip atsakiau, labai jaudinausi, nes atrodė, kad ne viskas sutapo. Vis skaičiavau, kiek galėjau gauti, ir tada sužinojau, kad biologijos egzamine surinkau 100 balų – tai man atvėrė daugiau perspektyvų ir dabar labiau savimi pasitikiu. Tačiau ateitis dar lyg tamsus miškas, šokinėju tarp tiksliųjų ir socialinių mokslų, bet turbūt tikslingiausia ateitį sieti su biologija“, – svarsto Eva.

Abiturientai

Ji priduria, kad kai kurių egzaminų rezultatai dėl nuotolinio mokymo nukentėjo, sunkiausiu ji įvardija matematikos egzaminą – nepaisant to, kad šiemet jis, anot abiturientės, ir buvęs lengvesnis. Abiturientė pastebi, kad nuotolinis mokymas ne visuomet vyko sklandžiai, buvo įvairių trukdžių, tačiau gerai pasiruošti egzaminams jai padėjo papildomos konsultacijos su mokytojais, kurioms ji skyrė daug laiko.

Nuotolinis mokymas „padarė savo“: mano, kad rezultatai galėjo būti geresni

Tuo metu Gruzdžių gimnazijos abiturientė Akvilė (vardas pakeistas – Delfi) prisipažįsta, kad egzaminai parodė nuotolinio mokymo spragas, tačiau džiaugiasi, kad egzaminus pavyko išlaikyti.

„Labiausiai pradžiugino chemijos rezultatai. Kiekvienais metais šis egzaminas būdavo labai sunkus, buvo daug nerimo, kad gal neišlaikysiu arba labai mažai gausiu, bet pasisekė visai neblogai – surinkau 24 taškus. Vis geriau, nei neišlaikyta“, – sako abiturientė, svarstanti stoti į sveikatos mokslus.

Jos manymu, egzaminus būtų pavykę išlaikyti geriau, jei ne nuotolinis mokymas. Matematikos egzamino ji teigia nelaikiusi, nes nepasitikėjo savo jėgomis, o štai lietuvių kalbos egzamino rezultatai ją pradžiuginę. „Iš mokytojų pusės, norėjosi geresnio paruošimo, nes egzamine pasitaikė dalykų, kurių nelabai stengėmės mokytis. Ir dar tas nuotolinis mokymas padaro savo – rezultatai būtų geresni, bet ką jau padarysi“, – mano Akvilė.

Šiaulių Didždvario gimnazijos abiturientė Nerilė Sungailaitė intensyviai ruoštis egzaminams pradėjo pavasario pradžioje. Ji prisipažįsta, kad paskutinės savaitės buvo labai sunkios, abiturientė jautė perdegimą.

Egzaminas, asociatyvi nuotr.

„Sunkiausios dienos buvo prieš biologijos ir matematikos egzaminus, teko eiti pasivaikščioti, nes nuo labai įtempto kartojimo streso lygis labiau kilo negu leidosi. Šiuo metu turiu 3 iš 5 brandos egzaminų rezultatus, ir dviem iš jų esu labai patenkinta: lietuvių – 96, biologija – 94. Gaila, kad žioplos klaidos neleido pasiekti geriausių rezultatų.

Dėl matematikos labai nusivyliau, nes buvo išspręsta labai daug užduočių ir bandomųjų rezultatai, kuriuos rašiau net 5, buvo aukštesni, gavau 63 balus. Atsimenu, išėjusi iš mokyklos net bijojau tikrintis, nes stresas daro savo. Patyriau įtemptą laikotarpį, bet labai džiaugiuosi, kad man nuotolinis prilipo, mokytojai daug padėjo, na o dėl matematikos – išsiunčiau darbą mokytojai, žiūrėsim kaip gausis“, – sako Nerilė.

Rezultatai – geresni nei pernai

Kaip skelbia Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) šiemet lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, informacinių technologijų ir chemijos egzaminų rezultatai išsiskiria padidėjusiais aukščiausiais – šimto balų – įvertinimais.

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą šiemet išlaikė 91,4 proc. laikiusiųjų, o šimtukus gavo 375 kandidatai. Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino išlaikymo riba – 30 taškų iš 100 galimų. Egzamino taškų vidurkis šiais metais siekia 54 taškus.

Valstybinį matematikos egzaminą išlaikė 84,8 proc. kandidatų, kasi pernai išlaikiusiųjų dalis sudarė 67,6 proc. Šimto balų įvertinimą gavo 1,7 proc. kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 9 taškai iš 60 galimų, o šiemet surinktų taškų vidurkis – 21,9 taško.

Chemijos valstybinį brandos egzaminą išlaikė 94,9 proc. kandidatų. 100 balų įvertinimą gavo 1,9 proc. kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų.

Informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą išlaikė 91,3 proc. kandidatų. Šimto balų įvertinimą gavo 9,7 proc. kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 20 taškų iš 100 galimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)