Susidarykite savo ateities žemėlapį. Kartografuoti ateitį – puikus būdas vizualizuoti savo tikslus ir siekius. Tereikia skirti laiko ir ant popieriaus lapo arba kompiuteryje susirašyti savo pagrindinių siekių raktinius žodžius, tezes, nusibraižyti jų tarpusavio sąsajas. Ir štai jau turite savo minčių žemėlapį, kurį galite nuolat pildyti, kurti naujas atšakas ir sinergijas.

Nuspręskite „kodėl“. Tai pagrindinis klausimas, kurį reikia užduoti sau, renkantis tolesnį mokymosi ar karjeros kelią. Klausimas kodėl” slepia po savimi visą priežasčių virtinę, pamatinius mūsų sąmonės ir pasąmonės klodus, kuriuose užkoduota mūsų vidinė išmintis ir tuo pačiu kolektyvinis žinojimas. Klausdami savęs „kodėl“ leisitės į atradimų kelionę, suprasite savo siekius mokytis ar kurti verslą, pradėti dirbti samdomą“ darbą ar imtis savanoriškos veiklos. „Kodėl“ pagrindžia mūsų motyvaciją imtis bet ko, kas mums svarbu.

Nuspręskite „ką“. Apsispręskite „ką“ norite pasiekti ir kokių žinių bei kompetencijų tam reikia. Atsakymo „ką“ ieškokite ekspertinėse patarimų skiltyse, dalyvaudami motyvaciniuose pokalbiuose, kalbėdamiesi su tos srities profesionalais.

Nuspręskite „kaip“. Kai jau žinote „kodėl“ norite mokytis ar siekti karjeros ir tuo pačiu jau žinote „ką“ daryti, belieka surasti atsakymą į klausimą „kaip“. „Kaip“ nusako visus teorinius ir praktinius būdus bei kelius pasiekti tikslą. Tuo pačiu “kaip” atliepia ir Jūsų vertybes bei moralinius pasirinkimus.

Rinkitės Jus atitinkančią aplinką. Kiekvienam žmogui labai svarbu patekti ten, kur jis jaus bendraminčių ar panašias vertybes puoselėjančių žmonių bendrystę. Tad, jei renkatės studijų instituciją ar darbo vietą, pasidomėkite, kokia šios vietos „aura“, kokias vertybes puoselėja ir skleidžia ši organizacija, kokie yra joje esantys žmonės. Patekę į tinkamą, o svarbiausia Jums tinkančią aplinką, jausitės augantys ir tuo pačiu – saugūs.

Fokusuokitės ir išlaikykite dėmesį. Šioje informacijos pertekliaus eroje svarbu išlikti dėmesingam, nes galima lengvai pasiklysti informacijos džiunglėse. Išlikite budrūs. Išmokite suprasti, ko Jums nereikia, atsisakyti „laiko vagių“ ir nuolatinių dėmesio blaškytojų.

Būkite aistringi siekdami tikslų. Ką bedarote, įkvėpkite tam aistros, gyvybingumo, užsidegimo, entuziazmo. Mokymasis ar darbas be aistros tėra mechaninis, rutininis veiksmas. Kai norime gerų rezultatų bet kurioje srityje, turime nuolat kūrenti vidinę ugnį.

Būkite smalsūs, tačiau domėkitės tikslingai. Svarbu išlikti atviram naujiems pažinimo šaltiniams, tačiau suvokti, kad neįmanoma žinoti visko. Tad rinkitės tokius informacijos ir žinių šaltinius, kurie yra tikslingai padedantys Jums tobulėti ir atsisakyti tokių šaltinių, kurie visiškai Jūsų nepraturtina nei intelektualiai, nei profesiškai.

Praktikuokitės. Ieškokite būdų taikyti žinias praktiškai. Darykite tai iš karto, nelaukiant, kol baigsite studijas, gausite išsilavinimą ar pan. Tai gali būti savanorystė, darbas, savas verslas ar bet kokia kūrybinė veikla. Svarbu tiesiog veikti tai, kas praktiškai ugdo įgūdžius.

Leiskite jums padėti. Susiraskite tos srities, kuria domitės, mentorių, kuris noriai dalinsis su Jumis savo patarimais, patirtimi, padės išspręsti iškilusius klausimams nepadarant klaidų, kurias atitaisyti reiktų laiko ir pastangų. Šiandien mentorystė populiari ir išties galima rasti puikių mokytojų, kurie palydėtų jus tuo keliu, kuriuo norite eiti.