Pandemijos metu darbą patys paliko keli šimtai specialistų

„Slaugytojų trūkumas – didžiulis visame pasaulyje. Lietuva tikrai nėra išimtis, ypatingai regionuose, mažesnėse įstaigose slaugytojų trūkumas yra labai jaučiamas. Trūksta be abejo ir didžiosiose įstaigose“, – pasakoja Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Aušra Volodkaitė.

Anot A. Volodkaitės, pandemijos laikotarpiu per praeitus metus iš darbo išėjo per 250 vyresnio amžiaus slaugytojų, bijodami užsikrėtimo mirtinu virusu grėsmės. Tuo tarpu jauni žmonės, sako pašnekovė, renkasi slaugos studijas, tačiau, susidūrę su realybe, ne visuomet ateina dirbti į valstybines sveikatos priežiūros įstaigas, renkasi darbą kitose srityse arba išvyksta svetur.

Slaugytojo darbas privačiame sektoriuje, anot A. Volodkaitės, nėra lengvesnis, nors sąlygos kartais geresnės ir įrangos daugiau. Vis dėlto, slaugytojo kelią pasirinkdami žmonės turi suprasti, jog darbo krūvis bus išties didelis, o darbinėje kasdienybėje susidurs su daugybe funkcijų ir pareigų.

Prieš pasirenkant, siūlo apsvarstyti kelis aspektus: noras padėti žmogui dažnai laimi

Vasara abiturientams – pasirinkimų metas. Svarstantiems apie slaugytojo kelią, A. Volodkaitė pataria apsvarstyti keletą dalykų: „Reiktų pasvarstyti apie pagalbą sergančiam žmogui, nes darbas – labai sunkus su sergančiais žmonėmis, todėl gali būti sudėtinga. Sergančiajam reikia labai daug atjautos, supratimo, paguodos ir kartais slaugytojams būna psichologiškai sunku matyti ypatingai sergančius, kenčiančius žmones.“

Vis dėlto, nusprendusieji eiti slaugytojo keliu, pasak pašnekovės, dažniausiai puikiai susitvarko su kilusiais iššūkiais, mat šis darbas paprastai pasirenkamas ne dėl finansinių sumetimų ar pagarbos profesijai, o dėl nemaldomo noro padėti žmogui.

Kiek Lietuvoje gali uždirbti slaugos specialistas: patirtys skirtingos

Vienok, finansinė pusė – taip pat svarbi ir už šį, kaip už bet kokį kitą darbą, turėtų būti tinkamai atlyginama. Šiuo metu slaugos specialistų atlyginimai, anot Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentės, labai įvairūs ir priklauso nuo įstaigos.

Slaugytojų mokymai

„Universitetinio lygio ligoninėje slaugytojas gali uždirbti 1500 Eur ir daugiau, ypač jei budi ir naktimis ar švenčių dienomis. Tuo tarpu tam tikrose įstaigose rajonuose slaugytojos darbo užmokestis nesiekia nei 1000 Eur. Situacija - labai įvairi. Buvo kalbama apie atlyginimų didinimą, skiriamas finansavimas, tačiau slaugytojo profesijai atlyginimai buvo didinami bene mažiausiai, jei lygintume su kitais sveikatos darbuotojais. Kaip visada, liekame šiek tiek nuošalyje“, - sako A. Volodkaitė.

Svetur atlyginimai didesni kelis kartus, tačiau emigruoti skatina ne tik tai

Neretai lietuviai slaugos specialistai galiausiai renkasi emigraciją: „Žinome, kad slaugytojai renkasi Skandinavijos šalis – Daniją, Norvegiją, taip pat Jungtinę Karalystę, Vokietiją. Mokosi kalbų ir vyksta ten, kur yra geresnės darbo sąlygos.“

Ne tik darbo užmokestis, pasak pašnekovės, motyvuoja slaugytojus išvykti: „Kiek teko bendrauti su išvykusiais ir sugrįžusiais į Lietuvą – jie pabrėžia, kad ten slaugytojo profesija yra ypatingai gerbiama. Darbuotojas, pasakęs, jog yra slaugytojas, sulaukia pritarimo, palaikymo ir paskatinimo, jog dirba iš tiesų svarbų, reikšmingą darbą. Lietuvoje kartais tenka susidurti, kad slaugytojas – tik padėjėjas, pagalbinis personalas. Tai nėra tiesa.“

Slaugos specialsitų atlyginimai svetur, sako A. Volodkaitė, skiriasi keletą kartų: „Norvegijoje, Skandinavijos šalyse slaugytoja gali uždirbti ir 4000 Eur, JK – nuo 2500 Eur, įgijus patirties ar atskirą kvalifikaciją – atlyginimas taip pat gali siekti 3000–4000 Eur. Lietuvoje kol kas apie tokius atlyginimus galime tik svajoti ir turėti tikslą.“

Po jaunos medikės savižudybės vėl sugrįžta prie diskusijų apie sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojų darbo sąlygas. Slaugytojų kasdienybės gerinimas, kalba pašnekovė, turėtų prasidėti nuo geresnio finansavimo, mat visos slaugytojų tarptautinės organizacijos pabrėžia, jog reikia nukreipti finansus į šią profesiją, slaugos specialistų parengimą, atlyginimų didinimą, galiausiai – galimybę pailsėti, nes po pandemijos dauguma darbuotojų gali apsispręsti į darbą nebesugrįžti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)