„Darbo ieškau pirmus metus, darbdaviai dar nėra labai aktyvūs, bet jau ieškau pagalbinio darbuotojo vietos, paprasto darbo. Dairausi į pajūrį, nes noriu suderinti ir darbą, ir poilsį prie jūros“, – sako Lukas.

„Dirbau svečių namuose, kol kas vieta, kur įgijau patirties, neskuba atsidaryti, tad jau dairausi ir kitose apgyvendinimo įstaigose. Darbo nebijau, noriu įgyti daugiau patirties ir kitose su turizmu susijusiose vietose, nes studijuoju vadybą ir tikiu, kad patirtis pravers. Na, o tik ilsėtis prie jūros man per brangu, tad geriau dar ir padirbėsiu“, – dalijasi Eglė.

Studentų pastebėjimą patvirtina ir „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė. Ji sako, kad nors jau antrą vasarą gyvename pandemijos apimtame pasaulyje, ši vasara dar mažiau nuspėjama nei praėjusi.

„Įmonės jau po truputį pradeda formuoti vasaros sezono darbuotojų komandas. Sezoninių darbuotojų paieška dar nėra tokia aktyvi, kaip įprastomis sąlygomis, tačiau bent jau pajūrio kurortai ieško virtuvės darbuotojų, virėjų, padavėjų, barmenų. Daugiausia darbo pasiūlymų sezoniniams darbuotojams pajūryje šiuo metu skirta būtent maitinimo sektoriuje“, – sako R. Karavaitienė.

Pašnekovė pastebi, kad mažmenininkai ankstesniais metais viliodavo jaunimą į kurortus siūlydami apgyvendinimą, maitinimą, žadėdami kompensuoti keliones į darbą ir iš jo. Šiemet siūlant darbą tai nurodoma kaip privalumai arba priedai, tačiau prekybos srityje sezoninio darbo skelbimų šiuo metu vis dar mažiau nei įprastai.

„Panašu, kad sezoninių darbuotojų paieška suaktyvės gegužės mėnesį, nes dabar dėl gan neapibrėžtos situacijos vyksta tik žvalgytuvės. Žinoma, nepaisant COVID’o, kiekvienais metais vasaros metu reikalingi ir ieškomi sezoniniai darbuotojai žemės ūkio, apželdinimo, sodininkystės, gėlininkystės darbams, darbams šiltnamiuose atlikti. Žemės ūkis nesustoja, todėl sezoninių darbuotojų poreikis yra stabiliai aukštas. Dar viena karantino laikotarpiu gan ryški sritis – darbai sandėliuose, transporto ir logistikos srityje, t. y. prekių atrinkimas, rūšiavimas, pakavimas, krovimas, pristatymas ir pan. Būtent ši sritis dabar stipriai ant bangos dėl elektroninės prekybos aktyvumo. Šios srities darbus jaunimas renkasi dėl geografinio patogumo – arčiau namų“, – pastebi R. Karavaitienė.

„CV-Online“ rinkodaros vadovė pastebi, kad sezoninių darbuotojų atlyginimai – to paties lygio kaip ir pernai. Atlyginimų intervalas į rankas vyrauja nuo minimumo iki 1000 Eur, bet vidutiniškai studentai vasarą uždirba apie 600–800 Eur į rankas (priklausomai nuo darbo srities ir galimybės užsidirbti).
Naujai lauko kavinę įrengiantis verslininkais Gedas sako, kad toks uždarbis išties realus, nes tai – dalis motyvacijos. Be to, ne vienų metų patirtį versle turintis vyras teigia neskirstantis pagal tai, kas nori įsidarbinti.

„Aš neskirstau, ar darbuotojas studentas, svarbu, kad žmogus norėtų dirbti. Siūlome ir nuolatinį darbą, ir sezoninį. Studentai su patirtimi dirba ir barmenais, be patirties dirba padavėjų padėjėjais, pusryčių padavėjais, virėjų padėjėjais – nekvalifikuotus darbus. Dabar pas mane pagalbiniai darbuotojai už 15 dienų darbo gauna apie 660 eurų į rankas“, – neslepia verslininkas.

„Mes ieškome, kad turėtų kur gyventi darbuotojai. Uždarbis nesiskiria nuo praėjusių metų – valanda 4–5 eurai. Aišku, svarbiausia patirtis, tačiau darbo pobūdis ir uždarbis nuo praėjusių metų pas mus nesiskiria“, – sako barmenės, keleivių registratorės ir kito pobūdžio darbui atlikti keleiviniame laive darbuotojų Nidoje ieškantis Germanas.

Prekybos centrai vasarai pajūryje jau taip pat pradeda dairytis papildomų laikino darbo ieškančių žmonių. Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, sako, kad tradiciškai vasaros sezono metu savo komandas stiprina tiek didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tiek kurortuose.

„Iš viso įvairiuose Lietuvos miestuose planuojame papildomai įdarbinti apie 600 darbuotojų, o vien darbui Baltijos pajūryje atlikti ieškome apie 200 darbuotojų. Vasarai daugiausia ieškome parduotuvių darbuotojų – kasininkų, salės darbuotojų, pardavėjų sveriamų produktų skyriuose. Didesnėse „Maximos“ parduotuvėse stiprinsime maisto gamybos cechų komandas, taip pat ieškome darbuotojų logistikos padaliniuose, – dalijasi E. Dapkienė. – Ieškome atsakingų ir motyvuotų žmonių, o specialių prekybos darbo žinių ir įgūdžių išmokysime. Kviečiame prisijungti prie komandos net ir neturinčių darbo patirties. Vasaros darbas gali būti puiki karjeros pradžia; turime ne vieną įkvepiantį pavyzdį, kai jauni žmonės, įsidarbinę vasarą, vėliau sėkmingai tęsia karjerą ir net pakyla iki aukščiausių pozicijų bendrovėje. Vasaros darbas gali tapti puikia galimybe vasarą leisti prie Baltijos jūros, o suderinti darbą ir laisvalaikį padeda lankstus darbo grafikas – keturios darbo dienos ir keturi laisvadieniai. Įsidarbinusiems Palangoje ir Nidoje, jeigu pageidaujama, suteikiame nemokamą apgyvendinimą. Darbo metu darbuotojai gauna karštus pietus. Visi „Maximos“ darbuotojai apdraudžiami nuo COVID-19 ligos.“

IKI prekybos centras taip pat ruošiasi pajūryje sulaukti daugiau klientų, tad irgi stiprina komandą.

„Vasarą pajūrio IKI parduotuvėse mes visuomet ieškome papildomų darbuotojų, kurie dirbtų sezono metu, kai žymiai padidėja pirkėjų srautai. Studentai visuomet labai laukiami vasaros sezono metu. Tai puiki galimybė mums turėti papildomų rankų, o jiems darbuojantis praleisti vasarą pajūryje ir papildomai užsidirbti vasaros laikotarpiu. Šventojoje mūsų sezoniniams darbuotojams suteikiamas būstas, – sako Vaida Budrienė, UAB „Palink“ komunikacijos vadovė. – Laikiniesiems darbuotojams yra keliami tokie reikalavimai, kaip ir visiems kitiems mūsų darbuotojams, – motyvacija dirbti, noras išmokti naujų dalykų ir atrasti mažmeninę prekybą, kaip galimą ateities karjeros verslo sritį. Taip pat būtina greita orientacija, atsakingumas, gebėjimas mandagiai aptarnauti mūsų pirkėjus. Šiuo metu ieškome apie 16–18 darbuotojų.“

Dar vienas prekybos centras – „Lidl Lietuva“ – taip pat kviečia vasarą padirbėti pajūryje. Atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė sako, kad į pajūrį gali atvykti ir jau esami kompanijos darbuotojai, ir tik laikinai padirbėti norintys studentai.

„Jau ne pirmus metus prioritetą teikiame „Lidl“ darbuotojams iš kitų miestų ir suteikiame jiems galimybę vasaros sezonu darbuotis pajūryje. Visiškai sumokama už šių darbuotojų apgyvendinimą, taip pat papildomai mokami dienpinigiai už kiekvieną darbo dieną. Pasibaigus vasaros sezonui, darbuotojas gali grįžti dirbti į savo darbo vietą kitame mieste. Pretenduoti į darbo pozicijas gali ir studentai, patirtis nėra būtina, jie bus apmokomi įsidarbinus. Pagrindiniai reikalavimai, kuriuos taikome naujiems darbuotojams, tai galimybė dirbti pamainomis, atsakomybės jausmas, noras dirbti komandoje ir profesionaliai aptarnauti klientus. Ieškome tokių, kurie mėgsta dinamišką darbą, nes mūsų darbuotojai kasdien atlieka skirtingus darbus“, – patikino L. Skersytė.

Apie laikinų darbuotojų paieškas kalba ir „Rimi Lietuvos“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė.

„Ieškome pastiprinimo tiek į dvi papildomas parduotuves Palangoje ir Šventojoje, tiek į esamą parduotuvę Palangoje. Suteikiame darbo vietą sezono metu įvairaus amžiaus žmonėms. Ir tikrai taip, kviečiame prisijungti ir neturinčius patirties, o juos apmoko mūsų ilgalaikiai darbuotojai. Suteikiame nemokamą apgyvendinimą, vienkartinę kelionę į pajūrį ir iš jo. Atlyginimas priklauso tiek nuo turimos patirties, tiek nuo pozicijos“, – dalijasi V. Kaikarienė.

Anot prekybos centro personalo vadovės, skelbiamas atlyginimas su mokesčiais – nuo 710 Eur. Didesnis atlyginimas priklausys nuo turimos patirties ir pozicijos, be to, siūloma užsidirbti papildomai – dirbant naktinėje pamainoje.

Darbo ieškantiems studentams, anot V. Kaikarienės, jei neturi patirties, bijoti nereikia. Kaip ir daugelyje vietų, kolektyvo naujokai visuomet sulaukia mokymų ir pagalbos, svarbiausia – noras dirbti ir atsakomybė. V. Kaikarienė sako, kad preliminariai šiuo metu yra net 70 vietų, į kurias gali pretenduoti naujokai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)