Darbas psichiatrijoje – įdomus ir prasmingas, tačiau atėjo metas pokyčiams

Prisimindama save mokykloje, R. Žakauskė sako, jog buvo iš tų vaikų, kuriems viskas buvo įdomu. Nors anuomet ją labiausiai traukė gamtos mokslai, moteris domėjosi ir tiksliaisiais mokslais, o po pamokų su draugais mielai spręsdavo užduotis programavimo būrelyje.

Vis dėlto, svarstydama ateities karjeros galimybes, ji nusprendė pasukti medicinos keliu, mat IT srities profesijos tuo metu jai buvo mažiau pažįstamos, o apie tokių specialistų didelį poreikį ir atlyginimus viešoje erdvėje nebuvo kalbama taip garsiai, kaip šiandien.

„Kai rinkausi studijuoti mediciną, visi klausinėjo, kokią specialybę pasirinksiu. Visuomet psichiatrija atrodė tarytum mistiška, kitiems gal net kažkiek gąsdinanti sritis, o man buvo labai įdomu suprasti, kas tai yra, ką daro psichiatrai. Mane tai užkabino – norėjosi ir pačiai atsakymų, ir kitiems žmonėms suteikti galimybę gauti atsakymus. Mačiau tame labai didelę prasmę, nes ne tiek ir daug kalbama apie psichikos sveikatą, kuri aktuali visiems žmonėms. Daug kas susiduria su problemomis, tačiau nežino, kur kreiptis, mano, kad yra patys kalti, kad patys turi kažkaip savo problemas išsispręsti. Aš galėjau jiems padėti“, – apie tai, kaip save atrado psichiatrijoje, kalba R. Žakauskė.
Renata Žakauskė

Taigi, Vilniaus universitete R. Žakauskė baigė medicinos studijas ir psichiatrijos rezidentūrą, o nuo 2016 m. dirbo Vilniaus universiteto Santaros klinikose gydytojos psichiatrės ir psichiatrės konsultantės pareigose. Moteris neabejojo, kad pasirinko prasmingą darbą, kuris jai buvo įdomus ir patiko, tačiau prisipažįsta, kad ilgainiui pajuto perdegimą.

Pasak jos, perdegimas kilo susidūrus su „ne tokia gražia psichiatrijos puse“ – senus laikus menančiomis psichikos sveikatos paslaugomis, stigmomis ir sveikatos apsaugos sistemos kliūtimis, apsunkinančiomis pagalbos suteikimą.

„Norint kažką keisti, modernizuoti, kad būtų patogu žmonėms, kuriems reikia psichiatro pagalbos, reikia įdėti labai daug energijos. Iš pradžių labai dėl to stengiausi ir tikėjau, kad tai leis daugiau pasiekti, tačiau yra tokie sisteminiai, globalūs šalies lygiu klausimai, kuriuos ne taip lengva pajudinti, kad pokytis prasidėtų. Panašu, kad aš perdegiau. Psichiatrija ne tiek daug džiaugsmo pradėjo teikti – ji daugiau pareikalavo iš manęs energijos, negu aš gaudavau atgal“, – kilusias dvejones prisimena ji.

Gydytojos psichiatrės virsmas į programuotoją – vos per pusę metų

Pernai metais R. Žakauskė ėmė savęs klausinėti, kokį darbą iš tiesų ji norėtų dirbti – jai buvo smalsu, su kokiais iššūkiais susiduriama kitose srityse. Moteris nepraleido pro akis ir viešoje erdvėje dažnai pasirodančių pranešimų apie augančią IT srities specialistų paklausą, atlyginimus. Anot jos, būtent žinios apie IT srities specialistus, kurių darbdaviai laukia išskėstomis rankomis, patraukė jos dėmesį ir priminė mokykloje turėtą pomėgį.
Renata Žakauskė

„Prisiminiau, kad mokykloje man patiko programuoti, tai kodėl nepabandyti to dabar? Tačiau, tiek daug laiko praleidus vienoje srityje, persiorientuoti į visiškai kitą profesiją yra didelis iššūkis. Buvo neaišku, kaip yra keičiama karjera, ko mokytis. Draugams prasitariau, kad norėčiau pabandyti programavimą, bet nežinau, nuo ko pradėti. Mane išgirdę draugai padėjo atrasti tokią programą, kaip „Women Go Tech“, kuri padeda persikvalifikuojant ar pradedant dirbti IT srityje moterims. Laikiausi požiūrio, kad aš tai pabandysiu, nes nieko neprarandu, ir galiu gauti tik naudos“, – sako R. Žakauskė.

Ir išties nauji išbandymai buvo naudingi – padėjo naujoje karjeroje savęs ieškančiai moteriai susidėlioti prioritetus ir atrasti vis daugiau žmonių, padėjusių jai mokytis. Stebėtina, kaip greitai R. Žakauskė iš gydytojos tapo žiniatinklio programuotoja (front end developer) – vos per pusę metų nuo to momento, kai pradėjo aktyviai mokytis programavimo.

„Tai tarsi kokia magija – kuo daugiau komunikuoji, ko tau reikia, kokie klausimai kyla, tai tuo daugiau atsakymų ateina ir žmonių, kurie turi tuos atsakymus ir gali padėti. Susiradau mentorių, kuris padėjo mokytis, o tada jau savaime užsivedė tas aparatas. Ir žiūriu, kad po pusės metų aš jau turiu darbą – negaliu patikėti, kad taip neįtikėtinai greitai viskas pavyko. Atsidūriau laiku ir vietoje šalia teisingų žmonių, kurie padėjo man pasiekti tikslo“, – džiaugiasi R. Žakauskė.

Tapimą programuotoja R. Žakauskė vadina smagiu atradimu – pradėjusi čia dirbti, moteris jaučiasi patekusi į aplinką, kurioje gali sėkmingai save realizuoti. Be to, neseniai programuotoja pradėjusi dirbti R. Žakauskė šiuo metu jau pradėjo vadovauti vienai programuotojų komandai.

Apie specialistų medžioklę ir įspūdingus atlyginimus: realybė kiek kitokia

IT srityje save gali atrasti įvairūs žmonės. Anot programuotojos, čia gali sėkmingai dirbti ir tie, kurie mėgsta dirbti su savo projektais vieni, be didesnio socialinio šurmulio, ir tie, kurie pasikrauna energijos bendraudami su kolegomis vykdant užduotis komandoje. Net jei žmogus nejaučia didelės simpatijos pačiam programavimui, IT srityje esama ir kitokių reikalingų specialybių, pavyzdžiui, IT projektų vadyba.
Programavimas

Vis dėlto, ji pastebi, kad istorijos apie išskėstomis rankomis ir su dideliais atlyginimais IT specialistų laukiančius darbdavius gali sukurti kiek klaidingą įspūdį – kaip bebūtų, visa tai nenutinka savaime, pačiam darbuotojui reikia įdėti daug pastangų, kad jis išties būtų laukiamas.

„IT aplinkoje džiugina atviras ir modernus požiūris į naujoves ir pačius darbuotojus – skatinama komandose dirbančių žmonių įvairovė, nėra diskriminacijos jokiems nereikšmingiems skirtumams. Čia išties yra progų išryškinti savo privalumus, dirbti su jais. Tačiau tam, kad tavęs lauktų išskėstomis rankomis ir mokėtų didelį atlyginimą, reikia ir pačiam daug darbo įdėti. Taip – čia sudaromos sąlygos augti, tobulėti, realizuoti save, bet tam, kad kažko pasiektum, reikia ir pačiam skirti papildomo laiko, darbo, investicijų“, – pabrėžia R. Žakauskė.

Nors IT srities specialistai šiandien laikomi vienais paklausiausių ir ieškomiausių darbo paieškos skelbimuose, programuotoja paaiškina, kad dažniausiai ieškoma patirties jau turinčių darbuotojų, tad šviežiai iškeptiems specialistams gali tekti susidurti su kiek sudėtingesne realybe.

„IT sektoriuje daugiau ieškoma jau turinčių patirties darbuotojų – jiems daugiau ir moka. Patirtis visuomet praplečia galimybių ribas, todėl jos neturint reikėtų nusiteikti, kad galbūt neiškart pavyks įsidarbinti, galbūt teks pradėti nuo praktikos atlikimo įmonėje. Daug įmonių organizuoja įvairias praktines akademijas, per mėnesį ar du įgyjama vertingos patirties“, – svarstantiems apie darbą IT srityje pataria programuotoja.

Darbo skelbimų bei karjeros konsultacijų svetainės „CVonline.lt“ duomenimis, IT specialistams siūlomi bruto atlyginimai, priklausomai nuo patirties ir kompetencijų, svyruoja tarp 1500 ir 5000 eurų. Juos komentuodama, R. Žakauskė sako, jog didelio atlyginimo vos pradėjusiam dirbti specialistui nereikėtų tikėtis.

„Atlyginimų už nieką vis tiek niekas nemoka – tai reiškia, jog pradžioje tie atlyginimai nebus dideli, jie augs tik su patirtimi, turint daugiau profesinių įgūdžių. Atlyginimas būna žymiai didesnis nei vidurkis, bet jis labai priklauso nuo pačio žmogaus. Kai kurie juk dirba 5 ar net 10 metų, bet nesidomi naujovėmis, tobulėjimu. Aišku, kad tada ir tavo atlyginimas neaugs iki padangės“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)