Sektorius išgyvena vieną didžiausių atlyginimų augimų

Darbo skelbimų bei karjeros konsultacijų svetainės „CVonline.lt“ marketingo vadovės Ritos Karavaitienės teigimu, lyginant su kitomis pareigų sritimis, IT sektorius pastaraisiais metais išgyveno vieną didžiausių atlyginimo augimų. IT srities specialistams atlyginimai per metus paaugo vidutiniškai 14,29 proc., o nuo 2015 IT srities specialistų atlyginimai paaugo 54,74 proc.

R. Karavaitienė pastebi, kad IT srities darbuotojų atlyginimai taip pat turi potencialo augti ir šiemet. Be to, pandemija dar labiau augino IT specialistų poreikį, nes nemažai įmonių turėjo keisti veiklos principus, keltis į elektroninę erdvę.

IT srities specialistų atlyginimai šiandien yra vieni didžiausių rinkoje ir, žinoma, jų atlyginimai stipriai koreliuoja su patirtimi. Kaip keičiasi atlyginimai priklausomai nuo patirties, galima pasižiūrėti jos pateiktame pavyzdyje, rodančiame, kokius atlyginimus pagal specialisto lygį siūlė IT įmonė, ieškojusi darbuotojo Software engineer pozicijai. Pagal pavyzdį matyti, kad senior uždirba vidutiniškai dvigubai daugiau nei junior specialistas.

Junior – 1500 – 2000 Eur, bruto

Mid level – 2300 – 3500 Eur, bruto

Senior – 3600 – 5000 Eur, bruto
Eurai

„Didžiausius atlyginimus IT specialistai uždirba Vilniuje ir Kaune, nes dvipolyje yra didesnė stambių, stiprių, augančių, progresyvių įmonių koncentracija, kurios gali sau leisti darbuotojams mokėti didesnius atlyginimus. Taip pat privačiose užsienio ar lietuviško kapitalo įmonėse IT specialistai uždirba daugiau, nei valstybinėse įstaigose“, – teigia R. Karavaitienė.

Rinka vis dar susiduria su dideliu IT specialistų trūkumu

IT srities specialistų poreikį R. Karavaitienė apibūdina kaip itin aukštą ir vis dar augantį – IT specialistų ieško ne tik IT srityje dirbančios įmonės, bet jų reikia ir beveik visose verslo srityse. Kiekvieną mėnesį „CVonline.lt“ portale įmonės paskelbia apie 1000 vien tik IT specialistams skirtų darbo pasiūlymų. Ši tendencija laikosi jau kelis metus, IT sritis „CVonline.lt“ yra 1 vietoje pagal darbo pasiūlymų kiekį.

„Rinka susiduria su dideliu IT specialistų trūkumu. Net ir vystant darbuotojų perkvalifikavimo programas, rinkoje vyrauja vidutiniškai apie 4000 IT srities (mid-senior lygio) darbuotojų trūkumas“, – teigia R. Karavaitienė.
Asociatyvi nuotr.

Ji įvardija, kad dažniausiai įmonės ieško šių IT srities specialistų: full-stack developer, front-end, back-end developer, programmer, system administrator, engineer, system analyst, IT architect, specialist, consultant, project owner, data analyst. IT srities specialistams darbo pasiūlymuose dažniausiai keliami tokie techniniai reikalavimai: C#, C++, .NET, PHP, JavaScript, Python, MS SQL, HTML, XML, PowerBI.

Tačiau labai svarbu, kad, besirenkantys šią sritį, ją rinktųsi ne dėl mados, ne dėl to, kad šiuo metu yra IT srities specialistų trūkumas, ar jiems siūlomi geri atlyginimai, o dėl to, kad iš tikro juos domina ši sritis, turi jai gabumų. Pasak specialistės, tai svarbu todėl, nes IT sritis reikalauja visiško atsidavimo profesijai, yra itin dinamiška, o kvalifikacija keliama tik atliekant realias užduotis, per praktiką.

„Technologijos keičiasi, tobulėja, reikalingas pastovus domėjimasis naujovėmis, nuolatinis ir savarankiškas mokymasis, augimas, plačios žinios ir įgūdžiai. Tačiau, jei tai tikrai jūsų sritis, tuomet pasirinkimas yra sveikintinas“, – sako R. Karavaitienė.

Panašios tendencijos laikysis ir tolimesnėje ateityje

Nors rinkoje stebimas IT specialistų trūkumas, jų paieškos aktyvumas skirtingose platformose skiriasi. Pavyzdžiui, Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė pastebi, kad, ieškant tinkamiausių IT specialistų, darbo portalai, tarp jų – ir skelbimų viešinimas per Užimtumo tarnybos informacinę sistemą, nėra patys populiariausi būdai. Todėl darbo skelbimų IT specialistams nėra daug ir jų kasmet Užimtumo tarnyboje mažėja.
Kodas

Tačiau, anot jos, IT profesijų kandidatus įmonės ir organizacijos labiau sudomina ir pritraukia rengdamos įvairius renginius, pavyzdžiui, hakatonus, atvirų durų dienas, taip pat įsitraukiant į įvairius projektus, mokymų akademijas, bei darbuotojų paieškoje taikant „galvų medžioklės“ metodą ar „LinkedIn“.

„COVID-19 pandemija turėjo įtakos dar didesniam IT specialistų poreikiui darbo rinkoje, nes daugelis organizacijų buvo priverstos trauktis į internetinę paslaugų ir prekių rinką. Augant poreikiui, paprastai įmonės labiau konkuruoja dėl ribotos IT specialistų pasiūlos, todėl siūlo didesnius atlyginimus, lankstesnes darbo sąlygas ir įvairesnes skatinimo naudas“, – sako M. Jankauskienė.

Ji tęsia, kad šiuolaikinės technologijos leidžia IT darbą efektyviai organizuoti nuotoliniu būdu, kas tapo privalumu pandemijos laikotarpiu. Taip pat IT specialistai visame pasaulyje kalba ta pačia kalba, todėl yra galimybės dirbti nuotoliniu būdu renkantis darbdavį bet kurioje pasaulio šalyje.

„Didelių skirtumų tarp darbo užmokesčio atskirų regionų darbdavių pasiūlymuose nėra fiksuojama, nes kompetentingo kandidato pritraukimą neriboja teritorija dėl darbo veiklos pobūdžio. Darbo užmokesčio dydį labiau lemia konkrečios IT profesijos specialistų pasiūla darbo rinkoje. Didesnis darbo užmokestis siūlomas ilgesnę darbo patirtį turintiems ir išsamiai išmanantiems specialias programavimo kalbas, ar asmenims, kurių kompetencijos patvirtintos įvairiais sertifikatais“, – teigia Užimtumo tarnybos atstovė spaudai.
Darbas

Ji taip pat patvirtina, kad IT specialistų paklausa ir toliau išlieka labai didelė, nes rinkai reikia savo srities profesionalų. Įvairios mokymo įstaigos paruošia nemažą skaičių pradedančiųjų IT specialistų ir paprastai šios srities studentai pradeda dirbti jau studijų metais. M. Jankauskienė tiki, kad panaši paklausa šiuos specialistus lydės ir tolimesnėje ateityje.

„Ateityje, kuriantis ar plečiantis IT įmonėms ir visuose verslo sektoriuose vykstant skaitmenizacijos procesams, IT specialistų poreikis išliks didelis. Visgi, darbo rinkoje labiausiai pastebimas jau turinčių ilgametės patirties, giliai išmanančių vieną technologiją IT specialistų trūkumas. Taip pat IT specialistų poreikį augina dinamiška IT rinka. Naujų technologijų atsiradimas vyksta labai greitai, dėl to nuolat išauga tam tikro profilio specialistų paklausa. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais daugiau dėmesio sulaukia kibernetinio saugumo specialistai“, – pastebi M. Jankauskienė.

Poreikio augimą prognozuoja dar bent 10 metų

Pastaruoju metu ilgą laiką stebimą IT sektoriaus darbuotojų pakilimą komentuoja ir Lietuvos socialinių mokslų centro, Sociologijos instituto, Darbo rinkos tyrimų skyriaus vyriausioji mokslo darbuotoja dr. Rūta Brazienė.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad skaitmeninės technologijos tapo vienu svarbiausių veiksnių, lemiančių šalių ekonomikos augimą, nacionalinį saugumą ir tarptautinį konkurencingumą. Skaitmeninė ekonomika daro didelę įtaką pasaulio trajektorijai ir paprastų piliečių visuomenės gerovei. Tai turi įtakos viskam, nuo išteklių paskirstymo iki pajamų paskirstymo ir augimo.

„Didžioji dauguma ekonominės veiklos sričių tiesiogiai priklauso nuo informacinių ir komunikacinių technologijų bei jų plėtros efektyvumo. Tai susiję ir su pastaruoju metu intensyviai vykstančia darbo ir užimtumo transformacija bei darbo skaitmenizacija. Dinamiškai besivystantis IT sektorius lemia tai, kad šios srities specialistų nuolat trūksta. Čia suveikia darbo paklausos ir darbo pasiūlos dėsnis, kuomet esant specialistų trūkumui rinkoje jiems siūlomi aukšti atlyginimai. Atlyginimų augimo stabilizavimas įmanomas tik suderinant darbo pasiūlą ir paklausą“, – sako dr. R. Brazienė.
Darbas

Pasak jos, suderinamumą galima būtų pasiekti, tačiau tam reikėtų, kad bent dalis dabartinių aukštųjų mokyklų absolventų persikvalifikuotų į IT sritį.

„Tam, kad bent iš dalies IT specialistų poreikį galima būtų patenkinti, reikėtų, kad bent kas dešimtas artimiausiais metais išsilavinimą įgysiantis asmuo pasirinktų IT srities studijas. Dar viena problema, kad labai didelė dalis asmenų, pasirinkusių IT studijas, jas nutraukia“, – įvardija ji.

R. Brazienė pastebi, kad dauguma šalių susiduria su IT specialistų trūkumu. Lietuva šiuo požiūriu nėra išimtis.

„Kasmet IT sektoriuje Lietuvoje trūksta apie 10-13 tūkst. darbuotojų. Tai yra labai dideli skaičiai. Labiausiai trūksta plataus profilio programuotojų, programinės įrangos testuotojų, vartotojų sąsajų kūrėjų, duomenų apdorojimo specialistų. Dar Lietuvoje išryškėja tai, kad IT specialistai koncentruojasi dviejuose didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune. IT sektorius vystosi itin dinamiškai, keičiasi atitinkamo profilio specialistų poreikis.

Galima daryti prielaidą, kad artimiausius 10 metų IT specialistų poreikis nuolat augs. Tai lems vis didėjanti darbo skaitmenizacija, nuotolinio darbo plėtra. Per pastaruosius metus COVID-19 pandemija sąlygojo dar didesnį IT specialistų poreikį, kadangi daugelis organizacijų turėjo perkelti savo veiklą į internetinę paslaugų ir prekių rinką. Ta tendencija neabejotinai išliks ir artimiausioje ateityje“, – tvirtina R. Brazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)