Slaugytojai – viena didžiausių sveikatos priežiūros specialistų grupių. Lietuvoje šiuo metu sveikatos sistemoje dirba apie 22 tūkst. slaugos specialistų. Kauno kolegijos Slaugos katedros vedėja Vilma Rastenienė sutiko, kad didėjant slaugos paslaugų poreikiui, senstant visuomenei, slaugos paslaugos tampa vis labiau aktualios.

„Vyriausybės strateginės analizės centro „Strata“ duomenimis, iki 2030 m. šių specialistų poreikis išaugs iki 4705. Pokyčiai, vykstantys sveikatos apsaugos sistemoje, kuriuos įpareigota vykdyti Sveikatos apsaugos ministerija, – įstaigų restruktūrizavimas, besikeičiantys finansavimo principai ir kitos priemonės, daro įtaką slaugytojų profesinei veiklai bei slaugytojų poreikiui.

Slaugytojų trūkumas didėja didžiuosiuose miestuose, bet ypač – rajonuose. Taip pat pastebima, kad didelė dalis dirbančiųjų specialistų – vyresnio amžiaus.

Slaugos specialistų poreikis yra ryškus skubiosiosios medicinos pagalbos, intensyviosios slaugos, paliatyviosios slaugos, geriatrinės slaugos, bendruomenės slaugos, psichikos sveikatos srityse. Netolygus specialistų pasiskirstymas geografiniu ir specialybiniu požiūriu negali užtikrinti paslaugų prieinamumo bei lemia žmonių gyvenimo kokybės blogėjimą“, – apgailestavo katedros vedėja.

Atsakomybės kinta bei plečiasi

Ji atkreipė dėmesį, kad 2020 m. buvo PSO paskelbti Tarptautiniais slaugytojų ir akušerių metais.

„Šie specialistai yra stiprių, patvarių sveikatos sistemų kertinis akmuo, reikalingas siekiant universalios sveikatos aprėpties. Globalus dėmesys slaugytojams ir akušeriams yra unikali galimybė įsitraukti ir parodyti plačiai visuomenei bei politikams šių profesijų svarbą, kovoti su šių sveikatos priežiūros specialistų stygiumi.

Šiuolaikiniame besikeičiančiame pasaulyje slaugytojams yra keliami vis nauji reikalavimai, o naujų kompetencijų įgijimas ir nuolatinis jų tobulinimas tampa neatskiriama šiuolaikinio sveikatos priežiūros specialisto kompetencijos dalis, siekiant užtikrinti pacientų poreikius ir jų gyvenimo kokybę.

Slaugytojai yra svarbūs sveikatos sistemoje ir atlieka didžiulį darbą, dirbdami komandoje su kitais sveikatos priežiūros specialistais.

Plėtojant slaugytojų kompetencijas periodiškai peržiūrimos slaugytojų medicinos normos: bendrosios praktikos slaugytojo, anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojo, skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialisto, operacinės slaugytojo, psichikos sveikatos slaugytojo kompetencijos ir funkcijos.

Kovoje su COVID-19 pandemija į pagalbą slaugytojams Lietuvoje ateina savanoriai, tarp jų – nemaža dalis studentų. Studentai talkina miesto bei rajono ligoninėse, karštosiose linijose. Be to, esant nuotolinėms studijoms, ne maža dalis studentų yra išvykę į gimtuosius miestus ir atlieka profesinės veiklos praktikas bei savanoriškas veiklas mažesnių miestų ligoninėse“, – pasakojo V. Rastenienė.

Slaugos darbuotojo diena

Slaugytojas yra ne tik tas, kuris iš arti mato žmogaus ligą ir sveikimą. Dažnai jis ir tas, kuris vienintelis artimiau bendrauja su pacientu. Ypač karantino sąlygomis, kuomet artimieji negali aplankyti ligonių, slaugytojai lieka jų pagrindiniu kontaktu.

V. Rastenienė papasakojo, iš ko susideda slaugos darbuotojo diena. Pradedant bendravimu su pacientais – baigiant moderniausiomis technologijomis.

„Slaugytojai yra žmonės, kurie nuolat būna arti sergančiųjų, mirštančiųjų. Pacientai slaugytojams patiki savo skausmą, kančią, viltį ir tikisi sulaukti paramos bei pagalbos.

Slaugytojų profesijos pagrindinė vertybė – padėti žmonėms. Mes turime turėti gerumo, supratimo, meilės, kantrybės ir užuojautos, nes kitaip negalėsime slaugyti ligonių.

Slaugytojai kasdieninėje veikloje sprendžia sveikatos problemas, planuoja, organizuoja ir įgyvendina slaugą, dirba komandoje su kitais sveikatos priežiūros specialistais, paciento šeimos nariais, taiko slaugos veiksmų strategijas, atlieka paciento gaivinimo veiksmus esant kritinėms situacijoms, monitoruoja paciento gyvybinius rodiklius, vadovaujantis medicinos normomis, skiria medikamentus ūmių būklių metu.

Šiuo metu slaugos praktikoje diegiamos informacinės technologijos, moderni medicinos ir slaugos įranga. Jai valdyti būtinas informacinių technologijų išmanymas. Studijų metu studentai simuliacinėse klasėse mokosi atlikti įvairias procedūras, naudodami daugiafunkcinius muliažus, kompiuterinę įrangą“, – pasakojo vedėja.

Šiomis dienomis alga jau kitokia

Specialistė pabrėžė, kad pandemijos laikotarpiu būti slaugytoju yra labiau nei bet kada sunkus ir atsakingas darbas. Pasak jos, akis į akį su COVID-19 pandemija susidūrę slaugytojai tikino, kad šis laikotarpis buvo be galo sudėtingas, tačiau negailint nei savo pačių sveikatos, nei laiko ir jėgų, reikėjo įgyvendinti pagrindinę savo užduotį – padėti žmonėms.

„Koronaviruso metu slaugytojams teko dirbti pačiuose ligos židiniuose, izoliuotis nuo savo šeimos ir artimųjų ir itin kruopščiai saugoti ne tik savo, bet ir kitų sveikatą.

Šiandienos slaugytojai susiduria su įvairiausiais iššūkiais: patiria didelius darbo krūvius. Tačiau slaugytojai demonstruoja didžiulę drąsą ir užsispyrimą. Renkantis šią profesiją, manau, svarbu turėti motyvaciją dirbti šioje srityje, atsakingumą, ryžtą padėti žmonėms.

Studijų metu būsimieji slaugytojai pagal tarptautinių mainų programą vyksta studijoms ir praktikai į kitų šalių aukštąsias mokyklas – pagilinti profesinių bei užsienio kalbos žinių, pasisemti kultūrinės patirties.

Bendrosios praktikos slaugytojo diplomas suteikia teisę dirbti slaugytoju visose Europos Sąjungos šalyse. Slaugos specialistai, sėkmingai patekę į Europos Sąjungos erdves, aktyviai siekia profesinių aukštumų, plėtoja tarptautinį bendradarbiavimą.

Iš tikrųjų, kadangi slaugytojos atlyginimas ilgai nebuvo pakankamas, dalis slaugytojų išvyko į kitas užsienio šalis.

Tačiau šiandien iš studentų žinome, kad situacija keičiasi. Aišku, priklauso nuo to, ar dirbama mieste, ar rajone. Taip pat didžiosiose įstaigose galima rinktis dirbti viršvalandžius, taip pat – sudėtingesnėmis darbo sąlygomis. Dauguma įstaigų, ypač pandemijos metu, moka priedus.

Taigi, pastaruoju metu atlyginimai slaugos srityje keičiasi ir jau kelis metus kyla. Žinome, kad didžiosiose universitetinėse ligoninėse atsižvelgiama į slaugytojas, kurios turi įgijusios kategorijas ar magistro laipsnį – už tai yra skiriami priedai. Tad šiandien finansinė problema tikrai mažesnė“, – teigė V. Rastenienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)