Kainų kreivė – aukštyn

Remiantis didžiausiu NT skelbimų portalu Aruodas.lt, šiuo metu yra daugiau kaip 1300 savininkų skelbimų apie nuomojamus butus bei daugiau kaip 1400 brokerių skelbimų. Anot Aruodas.lt vadovės Viktorijos Steponavičiūtės, pernai panašiu metu buvo šiek tiek daugiau kaip 1000 savininkų skelbimų ir daugiau kaip 1100 brokerių skelbimų. „Pasiūla per metus yra išaugusi bent 25 proc. Šiais metais tikrai fiksuojame didelį butų nuomos pasiūlos augimą“, – teigė V. Steponavičiūtė.

Taigi, geroji žinia ta, kad rinkoje – kur kas daugiau NT nuomos pasiūlymų, o tai reiškia geresnius šansus rasti nuomojamą būstą pageidaujamame rajone, pagal norimus kriterijus ir galbūt kainą.

Tačiau blogoji žinia ta, kad paklausa yra viena, o kainos – kita planeta: remiantis Aruodas.lt pateikiama statistika, visuose šalies didžiuosiuose miestuose vidutinė nuomojamo kvadratinio metro kaina rugpjūtį yra didesnė nei 2019-aisiais.

Pavyzdžiui, Vilniuje 2019-ųjų rugpjūtį nuomojamo kvadratinio metro kaina siekė 10,22 Eur, dabar – 10,29 Eur, Kaune pernai buvo 7,58 Eur, dabar – 8 Eur, Klaipėdoje – atitinkamai pernai 7,26 Eur ir dabar 7,68 Eur/1 kv. m.

Anot V. Steponavičiūtės, išvadas daryti kol kas anksti, nes vertinti rugpjūčio nuomos kainas geriausia pasibaigus mėnesiui, ji bus paskaičiuota iš visų paskutinio vasaros mėnesio skelbimų, bet tendencijos aiškios.

„Matome, kad rugpjūtį visuose trijuose šalies didmiesčiuose butų nuomos pasiūlos kainų kreivė yra kylanti aukštyn. O jei lyginsime vidutines kainas liepą, matysime, jog vieninteliame Vilniuje pasiūlos kainos buvo 4 proc. mažesnės nei tuo pačiu laiku pernai, Kaune buvo nepakitusios, o Klaipėdoje išaugusios apie 9 proc.“, – kalbėjo Aruodas.lt vadovė.

Kur pigiausia, o kur – brangiausia?

„InReal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas mano, kad nuomos kainos šiuo metu tiesiog sugrįžo į prieš pandemiją buvusį lygį.

Rugpjūtis nuomininkui yra pats prasčiausias. Butų savininkai paprasčiausiai žino, kad rugpjūčio pabaigoje, rugsėjo pradžioje yra didesnė masė ieškančių būsto, tad kardinalių nuolaidų tikėtis neverta.
Tomas Sovijus Kvainickas

„Kalbant apie kainų pokyčius, jos kilo iki pandemijos, tai yra kainų augimas fiksuotas metų pradžioje.

Pandemijos metu jos krito, bet jos krito lyginant su prieš pat pandeminio laikotarpio vyravusiomis kainomis, o ne su prieš metus buvusiomis kainomis.

Lyginant su praėjusiais metais, viskas priklauso nuo to, kas su kuo yra lyginama. Ilgalaikės nuomos rinką papildė trumpalaikei nuomai skirti butai, kurie yra pakankamai geri, tvarkingi, lyginant juos su miegamuosiuose rajonuose esančiais pasiūlymais.

Jei kalbame apie Vilnių, galima sakyti, kad vidutinės kainos paaugo, bet žvelgiant į mikrorajonus, butų dydžius, plotus, kambarius, vertinant suminę ir kvadratinę kainą, pandemijos metu buvo jaučiamas 5-10 proc. kainų kritimas.

Jos tiesiog atsistatė į tas, kurios buvo praėjusiais metais, pandemija „suvalgė“ bet kokį šių metų augimą“, – teigė „InReal“ investicijų ir analizės vadovas.

„Rinka pakankamai segmentuota, nėra taip, kad vienas brokeris ar viena NT įmonė turėtų visus nuomos pasiūlymus. Bet brokeriai tikrai turi darbo, kalbant apie dabartinę situaciją, paklausa padidėjusi, bet rugpjūtį dalinai dėl studentų yra susiformavęs nuomos sutarčių pikas.

Jei gegužę brokeris nuomininkų galėjo ieškoti 3 savaites, kol išnuomodavo butą, tai dabar rugpjūtį užtenka kelių dienų. Tai taip pat priklauso nuo kainos, kurios nori nuomotojas ir koks tai yra pasiūlymas. Jei tai kažkoks specifinis butas, didelė kaina, tokiam gali tekti ilgai ieškoti nuomininkų net ir palankiausiu metu“, – pridūrė NT ekspertas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Anot jo, sostinės pakraštyje yra įmanoma rasti nuomojamų butų už žemą kainą, tačiau tokių studentai nesiveržia nuomotis.

„Esu sostinės rinką suskirstęs į 4 pagrindines grupes. Vilniuje kainos maždaug tokios – 150 eurų už bendrą erdvę ir po 150 eurų už kiekvieną kambarį. Tai reiškia, kad 1 kambario butas – 300 eurų, 2 kambarių – 450 eurų ir taip toliau. Tai absoliučiai vidutinė Vilniaus kaina.

Jei žvelgiame į atskirus rajonus, tai pavyzdžiui, Naujininkuose, Naujojoje Vilnioje 1 kambario butas gali kainuoti ir 200-250 eurų, 2-3 kambarių butai – 300-350 eurų. Tai yra rajonai, kur galima pigiausiai sostinėje išsinuomoti butą. Kitą vertus, jie sąlyginai toli nuo universitetų, į tuos rajonus studentai neskuba kraustytis.

Toliau eina rajonų grupė, kurie statyti sovietiniais laikais – Viršuliškės, Fabijoniškės, Šeškinė, Lazdynai, Karoliniškės. Juose už 1 kambario butą vidutiniškai norima 250-300 eurų, už 2 kambarių butą prašoma nuo 350 iki 400 eurų, o 3 kambarių buto nuoma startuoja nuo 400 ir prašoma iki 475 eurų.

Labiau centriniuose miesto rajonuose, pavyzdžiui Žirmūnuose, Antakalnyje, bei rajonuose, kurie labiau buvo vystyti nuo 2000 metų, Pilaitėje, Lazdynėliuose, Santariškėse, 1 kambario buto nuoma prasideda nuo 300-350 eurų, 2 kambarių buto – nuo 400-425 eurų, o trijų – nuo 450-550 eurų.

Brangiausia – centrinėje miesto dalyje, Naujamiestyje, Šnipiškėse, Žvėryne, Užupyje, Senamiestyje. Čia 1 kambario buto nuoma – nuo 325-400 eurų, 2 kambarių – nuo 450-600 eurų, 3 kambarių nuoma – apie 650-850 eurų.

Vilniuje beveik kas ketvirto siūlomo nuomai buto (apie 22 proc.) kaina nuo 300 iki 400 eurų.

Kaune taip kainų skaidyti negalėtume, skelbimų dvigubai mažiau nei sostinėje. Bet kokiu atveju, antrame pagal dydį mieste nuomos kaina mažesnė, už 1 kambario butą vidutiniškai prašoma 250-300 eurų, atitinkamai Klaipėdoje tokio buto nuoma prasideda nuo 200 eurų“, – kalbėjo NT ekspertas.

Iš esmės karantinas neatnešė nei didelių, nei staigių pokyčių, korekcijos minimalios.
Ieva Meilutė, „Capital“ brokerė

Anot jo, derybose nuolaidos visada įmanomos, tačiau rugpjūtis nėra palankus siekiant išsiderėti mažesnę nuomos kainą.

„Rugpjūtis nuomininkui yra pats prasčiausias. Butų savininkai paprasčiausiai žino, kad rugpjūčio pabaigoje, rugsėjo pradžioje yra didesnė masė ieškančių būsto. Kardinalių nuolaidų tikėtis neverta, aišku, išskyrus tuos atvejus, kai pradinė kaina yra nelogiška. Jei ji žymiai aukštesnė už rinkos vertę, tada įmanoma išsiderėti didesnę nuolaidą, jei pavyksta įtikinti savininką, kad jo kaina yra per aukšta“, – tvirtino T. S. Kvainickas.

Kosmetinės korekcijos

„Capital“ brokerė Kaune Ieva Meilutė Laikinojoje sostinėje taip pat pastebi žymiai daugiau nuomos skelbimų lyginant su pernai metais, tačiau kainos išlaiko 2019-ųjų lygį.

„Ta pasiūla tikrai didesnė, dalis trumpalaikei nuomai skirtų butų atsidūrė ilgalaikės nuomos butų rinkoje. Bet tokių butų atsirado turbūt mažiau nei tikėjausi. Nors pasiūla didesnė, nuomininkai neskuba mažinti kainų, tikisi rasti nuomininkų už siūlomas kainas, viliasi didesnės grąžos. Iš esmės karantinas neatnešė nei didelių, nei staigių pokyčių, korekcijos minimalios.

Ankstesniais metais vasaros pabaigoje praktiškai už logišką kainą tvarkingų butų beveik nebūdavo, rinkoje likdavo tik brangūs butai, dabar tų variantų tikrai daugiau. Kita vertus, studentai šiemet vėliau sužinojo stojimo rezultatus, vėliau pradėjo ieškoti butų, tad ta rinka yra vėluojanti. Nemanau, kad tokios kainos išliks ilgam ir nuomininkams pavyks išnuomoti būstą už pageidaujamas sumas“, – prognozavo I. Meilutė.

„Vis dar daug atsiranda studentų, kurie gali kooperuotis ir drauge nuomotis 3-4 kambarių butus bei už kambarį mokėti 200-250 eurų, bet gyventi gana gerame bute, nes už tokią kainą tvarkingą, esantį geroje vietoje 1 kambario butą išsinuomoti sunku“, – tvirtino „Capital“ brokerė.

Anot jos, derybose nuolaidos įmanomos, jei ketinama būstą nuomotis išties ilgam periodui.

„Pavyzdžiui, medicinos studentai, kurie ieško būsto 4-5 metams, tikrai gali drąsiai derėtis ir tikėtis nuolaidos nuomojantis tokiam ilgam periodui“, – pridūrė I. Meilutė.

"Capital" NT brokerė Ieva Meilutė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)