Šiemet didesnė pasiūla nuomotis butus

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė pastebi, kad susidomėjimas nuomos skelbimais įprastai išauga nuo liepos, o didžiausias būna rugpjūčio mėnesį. Pasak pašnekovės, ir šiemet liepą augo domėjimasis butų nuomos skelbimais, bet studentai informaciją, kur įstojo, sužinojo arba dar tik sužinos vėliau, todėl tikėtina, kad didesnis susidomėjimas bus rugpjūčio ar rugsėjo mėnesiais.

„Šiuo metu yra didelė pasiūla nuomotis butą. Pastebime apie 25 proc. didesnį skaičių skelbimų negu prieš metus tuo pačiu laiku arba nei metų pradžioje. Taigi studentai (ir kiti besidomintieji butų nuoma) turi daugiau variantų, iš ko rinktis.

Viktorija Steponavičiūtė

Daugiausia yra 2 kambarių butų nuomos pasiūlymų (daugiau kaip 40 proc.). Antroje vietoje pagal pasiūlą – 1 kambario butai (apie 30 proc.), trijų kambarių butų nuomos skelbimai sudaro apie penktadalį pasiūlos. Yra ir kambarių nuomos skelbimų – gyventi su šeimininkais arba kartu su kitais nuomotis butą“, – aiškina ji.

Kainų kreivė kyla aukštyn

Pasak pašnekovės, liepos mėnesį pasiūlos kainos Vilniuje buvo apie 4 proc. mažesnės nei tuo pačiu laiku pernai, Kaune kainos buvo nepakitusios, o Klaipėdoje – padidėjusios apie 9 proc. Jos teigimu, nors sostinėje pasiūlos kainos per metus pakritusios, vis dėlto šiuo metu kainų kreivė yra kylanti aukštyn.

„Užsienio studentai taip pat ieško būsto nuomos pasiūlymų. Matome tai iš karts nuo karto pasitaikančių kreipimųsi į portalą. Statistikos, kaip kinta užsienio studentų skaičius ar poreikis nuomotis, neturime“, – teigia ji.

Aktyvusis butų nuomos sezonas vėlesnis

Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada teigia, kad tradiciškai prieš naujus mokslo metus nuomos rinka miestuose, kuriuose yra didieji universitetai ir kolegijos, suaktyvėja. Pasak specialisto, būsto nuomos rinka išsiskiria sezoniškumu ir nuo Žolinių, per rugpjūtį, rugsėjį ir spalį sudaroma apie 50 proc. metinių nuomos sandorių. Jo teigimu, būtent šiuo laikotarpiu nuomojamų butų kainų šuolis ~10 proc. jau nieko nestebina, kadangi nuomos rinką papildo studentai tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio.
Marius Čiulada

„Šie metai dėl pandemijos grėsmių yra išskirtiniai, tai turi įtakos ir studentų aktyvumui ieškant būsto. Nukėlus egzaminus, susivėlino ir aktyvusis butų nuomos sezonas. Jeigu anksčiau studentai pradėdavo dairytis būsto nuo gegužės mėnesio pabaigos ir birželio pradžios, tai šiais metais aktyvusis sezonas gerokai vėlesnis dėl nežinomybės ir vėlesnių rezultatų“, – tikina jis.

Kokie butai populiariausi?

Anot M. Čiulados, tarp studentų populiariausi yra nedideli 1–2 kambarių butai senos statybos namuose, miegamuosiuose rajonuose su geromis susisiekimo galimybėmis ir infrastruktūra. Jo teigimu, taip pat svarbu, kad kambariai būtų atskiri, nepereinami, ir pageidautina virtuvė ne bendra su svetaine.

„Vienas pagrindinių studentų nuomininkų prioritetas – patogus susisiekimas su universitetu. Tad studentai renkasi tuos rajonus, kur yra jų mokymosi įstaiga. Jeigu kalbėsime apie Vilnių, mokymo įstaigos yra išsibarsčiusios po visą miestą: yra fakultetų tiek sostinės centre, tiek miegamuosiuose rajonuose (Antakalnyje, Saulėtekyje, Baltupiuose, Pašilaičiuose ir kt.). Dėl šios priežasties studentai nebūtinai rinksis gyventi būtinai miesto centre. Taip pat studentai dažnai ieškosi nuomai kambario, o ne viso buto. Užsienio studentai linkę gyventi bendrabučiuose arba nuomotis geresnius butus miesto centre“, – aiškina jis.

Kainos skirtumai įvairiuose miestuose

Specialisto teigimu, studentas dažniausiai nori skirti 100-200 eurų žmogui per mėnesį. Anot jo, už tokią kainą sunku išsinuomoti atskirą butą, todėl studentai kooperuojasi, nuomojasi keliese didesnius butus. Anot M. Čiulados, kainos vidurkio nėra, jos labai smarkiai varijuoja priklausomai nuo rajono.

„Vilniaus miegamuosiuose rajonuose 1 kambario buto nuoma prasideda nuo 190 Eur, nauja statyba gali siekti ir iki 330 Eur. Jei kalbame apie 2 kambarių butą, čia nuomos kaina prasideda nuo 260 Eur, naujos statybos nuoma sieks iki 470 Eur. „Ober-Haus“ duomenimis, 1 kambario buto nuoma Vilniaus centre, senamiestyje, Užupyje svyruoja nuo 260 iki 480 eurų, 2 kambarių nuo 350 iki 650 eurų, prestižiniuose rajonuose 1 kambario nuo 230 iki 400 eurų, 2 kambarių – nuo 310 iki 580 eurų, gyvenamuosiuose rajonuose atitinkamai nuo 190 iki 330 eurų ir nuo 260 iki 470 eurų.

Tuo tarpu Kaune centre, senamiestyje, Žaliakalnyje 1 kambario buto nuoma siekia nuo 220 iki 380 eurų, 2 kambarių – nuo 300 iki 530 eurų, gyvenamuosiuose rajonuose atitinkamai nuo 160 iki 300 eurų, nuo 220 iki 420 eurų.

Klaipėdos centre ir prestižiniuose rajonuose 1 kambario buto nuoma kainuoja nuo 220 iki 370 eurų, 2 kambarių – nuo 300 iki 520 eurų. Gyvenamuosiuose rajonuose nuo 170 iki 290 eurų ir nuo 220 iki 420 eurų“, – įvairias kainas vardija jis.

LSMU Bendrabučių užimtumas išlieka stabilus

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) komunikacijos specialistai aiškina, kad rugpjūčio 1 d. duomenimis, universiteto bendrabučiuose užimta 1170 vietų. Pasak jų, ne vienerius metus bendrabučių užimtumas išlieka stabilus, studentai užima apie 80 proc. laisvų vietų.

„Studentui vienos bendrabučio vietos mėnesinis mokestis svyruoja nuo 45 iki 100 Eur. Į kainą įskaičiuoti visi komunaliniai ir kiti mokesčiai – už tai papildomai studentui mokėti nereikia. LSMU yra 9 bendrabučiai, visi jie su skirtinga infrastruktūra, buitinėmis sąlygomis, patogumais, kambarių išplanavimu ir panašiai“, – tikina jie.

Kaina nepasikeitė nuo pernai

Pasak kalbintų specialistų, bendrabučių kainos nuo 2019 metų išliko nepakitusios, tačiau kasmet yra atliekami didesnės ar mažesnės apimties remontai, vykdomi atnaujinimo darbai.

„Universitetas ir toliau planuoja atnaujinti bendrabučius, gerinti gyventojams buitines sąlygas, saviruošos ir poilsio zonas. Šis procesas vyksta nuolatos, pagal esamus universiteto pajėgumus ir išteklius“, – rašoma atsakyme.

VDU bendrabučio kaina vos nuo 2 eurų už parą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) atstovė Ina Žurkuvienė pasakoja, kad šiuo metu bendrabučiuose fiziškai gyvena ~ 1000 studentų, iš viso universitetas gali pasiūlyti 1750 vietų apsigyventi Kauno mieste, Akademijoje (Kauno r.) ir Vilniuje. Pasak jos, studentų skaičius VDU bendrabučiuose kito priklausomai nuo jų skaičiaus, kuriam įtakos turėjo ir VDU integracija su Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos edukologijos universitetu. Anot jos, 2017 m. VDU turėjo 3 bendrabučius, kuriuose buvo 877 vietos, o 2019 m. – 9 bendrabučius, kuriuose yra 2057 vietos.

„Paros kaina už gyvenamąją vietą (lovą ir erdvę su baldais) priklauso nuo kambario tipo, esamų patogumų bendrabutyje, jo būklės ir sąlygų gyventi. Paros kaina svyruoja nuo 2 Eur (~60 Eur/mėn.) asmeniui už gyvenamą vietą dviviečiame nerenovuotame arba triviečiame renovuotame kambaryje iki 6 Eur už parą (~180 Eur/mėn.) asmeniui vienviečiame renovuotame kambaryje.

Paprastai studentui suteikiama lova, baldai, interneto ryšys, praėjimo kortelė, į kainą įskaičiuoti ir eksploatuojamos vietos palaikymo ir komunaliniai mokesčiai. Kainą lemia ir išplanavimas, pavyzdžiui, ar WC ir dušu dalinasi keli kambariai ar tik vieno kambario gyventojai, ar kambaryje yra šaldytuvas, taip pat kaina kinta priklausomai nuo to, ar studentui suteikiama galimybė statyti automobilį šalia bendrabučio ir panašiai“, – išsamiau aiškina ji.

Nuolat vykdomi atnaujinimo darbai

Pasak pašnekovės, kainos VDU bendrabučiuose iš esmės nekinta jau penkerius metus, nors bendrabučių atnaujinimui universitetas nuolat skiria lėšų. Jos teigimu, 2019 m. rudenį buvo atlikti remonto darbai 109 kambariuose Akademijoje (Kauno r.) esančiame bendrabutyje.

„Naujausi atnaujinimo darbai yra susiję su studentų sąlygų gerinimu ir siekiant sumažinti riziką užsikrėsti COVID-19 virusu. Pavyzdžiui, iki minimumo sumažintas triviečių kambarių skaičius, o kitais metais jų planuojama visai atsisakyti, t.y. studentai gyvens tik vienviečiuose arba dviviečiuose įvairių tipų kambariuose. Taip pat plečiamas belaidis tinklas atsisakant laidinio interneto, plečiamos laisvalaikio erdvės: statomi stalo teniso stalai, televizoriai, įrengiamos skaityklos, siekiant užtikrinti gyventojų saugumą bendrose erdvėse įrengtos kameros“, – teigia ji.

Gyventojų skaičius priklauso nuo sezoniškumo

KTU bendrabučių grupės vadovė Indrė Karbauskienė teigia, kad šiuo metu bendrabučiuose gyvena beveik 1700 studentų. Jos teigimu, gyventojų skaičius bėgant metams yra ganėtinai pastovus, tačiau jų skaičiaus pokyčiams turi sezoniškumas. Pasak jos, vasaros laikotarpiu, kai dalis studentų baigia studijas, gyventojų skaičius šiek tiek sumažėja, tuo tarpu rudenį, į universitetą įstojus naujiems pirmo kurso studentams, gyventojų skaičius žymiai išauga.

„Vienos vietos kaina už apgyvendinimą KTU bendrabutyje svyruoja nuo 60 Eur iki 153 Eur (į kainą įskaičiuoti visi mokesčiai). Kaina tiesiogiai priklauso nuo: bazinės kainos, kambario tipo (vienvietis; dvivietis; trivietis), pastato, kambario ir baldų būklės, sanitarinio mazgo tipo (atskiras 1/2 kambariams, bendras aukšte, rūsyje), virtuvės tipo (atskira 1/2 kambariams, bendra aukšte)“, – pasirinkimus vardija ji.

KTU nuotr.

Išaugęs vienviečių kambarių poreikis

Anot jos, už šią kainą studentas gali rasti pagrindinius gyvenimui reikalingus baldus (lova, stalas, kėdė, spinta), taip pat naudotis bendro naudojimo ar prie kambario esančiomis sanitarinėmis patalpomis, virtuvėmis, kurios yra aprūpintos reikiama įranga. Pašnekovė tikina, kad visuose bendrabučiuose gyventojai gali naudotis bendro naudojimo laisvalaikio, mokymosi ir sporto erdvėmis, o kadangi KTU bendrabučiai yra įsikūrę Studentų miestelyje ar šalia jo, bendrabučių gyventojai gali patogiai naudotis ir kita universiteto infrastruktūra, skirta laisvalaikiui ir sportui. Anot jos, į šią kainą taip pat įeina visi komunaliniai mokesčiai bei interneto paslauga.

„Kaina už apgyvendinimą bendrabutyje nuo ankstesnių metų nepasikeitė. KTU bendrabučiuose nuolat vykdomi atnaujinimo darbai, siekiant gerinti gyvenimo sąlygas studentams. KTU rengiasi bendrabučių modernizacijai ir darbai prasidės jau šį rudenį. Pirmasis naujam gyvenimui bus prikeltas Kaune, Gričiupio g. 13, stovintis dvylikaaukštis. Tai nebus tik segmentuota kurios nors bendrabučio dalies renovacija – parengtas projektas apims pastato interjero, eksterjero ir lauko aplinkos modernizavimą.

Ateityje toliau planuojama tęsti bendrabučių modernizacijos procesą ir per 5 metus modernizuoti 5 iš 12 turimų bendrabučių. Vykdant bendrabučių modernizaciją studentų poreikiai ir lūkesčiai yra labai svarbūs, todėl į juos stengiamas įsiklausyti, o šiuo metu studentai išsako poreikį turėti šiuolaikiškas ir funkcionalias erdves, kuriose būtų individuali gyvenamoji erdvė (žymiai išaugęs poreikis vienviečių kambarių). Labai svarbu ir bendruomeniškumas bei erdvės, skirtos pabūti ir turiningai praleisti laiką su bendraminčiais, todėl modernizuojant bendrabučius taip pat numatoma įrengti funkcionalias ir patrauklias bendrąsias zonas: virtuves, mokymosi, kino teatro su amfiteatru ir kitas“, – išsamiai pasakoja ji.

Vilniaus universiteto bendrabučių kainos

Vilniaus universiteto (VU) bendrabučiai, talpinantys 5030 studentų, yra išsidėstę visame Vilniaus mieste. Kiekviename bendrabutyje gyvena vis kitų fakultetų studentai. Nuomos kaina svyruoja nuo 44 iki 100 Eur per mėnesį. Ji priklauso nuo to, kuriame bendrabutyje ir kokiame kambaryje gyvenama. Dviviečiame kambaryje gyvenant dviems asmenims kaina siekia 50 eurų per mėnesį, o gyvenant trise triviečiame kambaryje kaina krinta iki vos 44 eurų per mėnesį.

Atsižvelgiant į geresnes gyvenimo sąlygas, kai kuriuose Vilniaus universiteto bendrabučiuose yra taikomas kiek kitoks mokestis. Į šią kainą įskaičiuota patalynė bei jos keitimas du kartus per mėnesį. Gyventi tokiame bendrabutyje dviviečiame kambaryje kainuos 87 eurus, o triviečiame vos 58 eurus. Norint gyventi vienam dviviečiame bendrabučio kambaryje teks pakloti 174 eurus.


Norinčių gyventi bendrabučiuose mažėja

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Paslaugų skyriaus vedėjas Algirdas Bendikas pasakoja, kad rugpjūčio mėnesio duomenimis, bendrabučių užimtumas, įskaitant vasaros laikotarpiu rezervuotas vietas, sudarė 74,37 proc. Anot jo, stebima, kad bendrabutyje norinčių gyventi studentų skaičius kasmet šiek tiek mažėja, maždaug po 5 proc.

„Atsižvelgiant į kambario būklę ir gyventojams teikiamas paslaugas, vienos vietos kaina už 1 mėn. VGTU bendrabučio kambaryje svyruoja nuo 58 Eur (neatnaujintame triviečiame kambaryje), iki 150 Eur (atnaujintame vienviečiame kambaryje). Į gyventojo mokamą mokestį už vietą kambaryje įskaičiuota: nuo 58 iki 87 Eur – nuomos, komunalinių paslaugų, bendrabučio administravimo bei interneto paslaugų mokesčiai. Mokestis diferencijuojamas atsižvelgiant į kambario būklę. Nuo 104 iki 110 Eur – nuomos, komunalinių paslaugų, administravimo, kambarių ir prie jų esančių sanitarinių mazgų valymo bei patalynės keitimo, interneto paslaugų mokesčiai. Visuose šiuose kambariuose yra šaldytuvai“, – aiškina pašnekovas.

Planuojama kasmet suremontuoti po 200 gyvenamųjų vietų

Anot A. Bendiko, VGTU kasmet investuoja į bendrabučių vidaus patalpų naujinimą, o nuo 2016 m. VGTU bendrabučiuose kasmet yra suremontuojama apie 200 gyvenamųjų vietų. Jo teigimu, visuose atnaujintuose kambariuose yra sumontuojami nauji baldai, o virtuvėse ir sanitariniuose mazguose – nauja buitinė ir santechnikos įranga.

„Atnaujintuose kambariuose gali apsigyventi du studentai. Pagal galimybes bendrabučiuose atnaujinamos dušų, tualetų, virtuvių ir kt. patalpos. Siekiant įgyvendinti energetinių savybių pagerinimo priemones, buvo apšiltintos bendrabučių sienos, stogai, rūsių perdangos, atnaujintos šildymo sistemos bei dalis elektros instaliacijos. Paskutinį kartą mokestis buvo didinamas 5 Eur 2017 m., atsižvelgiant į komunalinių paslaugų ir kt. mokesčius. Ateityje planuojama bendrabučiuose kasmet suremontuoti ir atnaujinti po 200 gyvenamųjų vietų.

Studentai dažniausiai prašo apsigyventi atnaujintuose kambariuose, vis dažniau sulaukiama prašymų gyventi vienviečiuose kambariuose. Taip pat studentai pageidauja daugiau poilsiui ir sportui skirtų erdvių“, – tikina jis.

Klaipėdos universiteto bendrabučiai

Klaipėdos universiteto (KU) bendrabučių administratorius Lukas Kaminskas pasakoja, kad šiuo metu bendrabutyje yra 126 gyventojai, iš jų pusė tarptautiniai studentai. Jo teigimu, viena vieta dviviečiame kambaryje KU studentui kainuoja 90 Eur/mėn. (Universiteto al. 12) ir 50-65 Eur/mėn. dviviečiame arba triviečiame kambariuose Statybininkų pr. 43 bendrabutyje.

„Kambarį su būtiniausiais baldais, bevielį internetą, vietą maistui bendruose šaldytuvuose, neribotą vandens ir elektros suvartojimą (tausojant gamtinius išteklius).

Kainos pokytis labiau susietas su daliniais studentais, bendrabučiuose gyvenantiems ilgiau nei 30 d. Statybininkų pr. 43 – kainą sumažinome 30 – 40 Eur, o Universiteto al. 12 – padidinome 20 Eur. Į bendras virtuves pastatėme po 1 ar 2 šaldytuvus, ko ankščiau nebuvo. Sklandesniam nuotoliniam mokymui ir egzaminams vykti padvigubinome maršrutizatorių kiekį Statybininkų pr. 43.

Bandome generuoti idėjas kartu su bendrabučių pirmininkais ir aukštų seniūnais. Studentai kartais užsimena, kad norėtų gyventi po vieną, turėti atskirą dušą. Taip pat praverstų labiau išvystyta poilsio erdvė – su Playstation, stalo tenisu ar stalo futbolu”, – aiškina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)