Mykolo Romerio universiteto (MRU) Karaliaus Sedžiongo instituto alumnas Edvard Stepančuk pasakoja, kad studijos labiausiai įsiminė ir patraukė tuo, jog visiškai nemokamai yra suteikiama galimybė kokybiškai mokytis korėjiečių kalbą bei pažinti šalies kultūrą.

Dėmesys kiekvienam studentui

„Dėstytojai iš Pietų Korėjos turi sukaupę milžinišką žinių ir dėstymo patirties bagažą. Institute nuolat organizuojami studentus įtraukiantys nemokami renginiai, skirti susipažinti su kultūra iš arčiau“, – pasakoja E. Stepančuk. Institutas taip pat inicijuoja bendradarbiavimą su P. Korėjos valstybinių studijų, mokslo ir kultūros institucijomis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Be to, kiekvienais metais Karaliaus Sedžiongo institute vyksta kalbos konkursai, kurių nugalėtojai turi galimybę nuvykti į Korėją ir susipažinti su šios šalies kultūra iš arčiau. „Mane nustebino, kaip nuoširdžiai stengiamasi, kad kiekvienas studentas apie Pietų Korėją sužinotų kuo daugiau ir visa tai yra prieinama absoliučiai visiems, neprašant jokio papildomo atlygio“, – teigia buvęs instituto studentas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Susirado bendraminčių visame pasaulyje

Kaip pasakoja instituto alumnas, dėl netradicinio sprendimo rinktis tokias studijas, jam pavyko apsilankyti Pietų Korėjoje ir netgi sudalyvauti tarptautinio korėjiečių kalbos konkurso finale, kuriame varžėsi su kitų šalių institutų studentais.

„Susiradau bendraminčių ir kalbos besimokančių kolegų ne tik čia Lietuvoje, bet ir iš viso pasaulio, su kuriais ryšius palaikau iki šiol. Svarbiausias pasiekimas, žinoma, aukštas kalbos mokėjimo lygis. Tai stipriai pagelbėjo stojant į magistro studijas ir gaunant Pietų Korėjos vyriausybės stipendiją. Atvykus studijuoti, neturėjau didelių problemų, susikalbėti su vietiniais, o apie kultūrinius skirtumus jau buvau susipažinęs studijų metu institute“, – sako E. Stepančuk ir priduria, kad dėl instituto šiuo metu turi galimybę studijuoti vertinamame universitete ne tik Korėjos ar Azijos, bet ir pasauliniu mastu.

Asmeninio archyvo nuotr.

E. Stepančuk teigimu, šiuo metu P. Korėja lietuvius itin traukia savo muzika. „Apie tai byloja gausūs dalyvių skaičiai kasmetiniame instituto muzikiniame renginyje bei didėjantis besimokančiųjų korėjiečių kalbą studentų skaičius“, – sako buvęs instituto studentas. Pasak jo, prieš išpopuliarėjant korėjiečių muzikai, lietuvių besidominčių Korėja nebuvo tiek ir daug, o jaunimas labiau domėjosi tam tikrais kultūriniais aspektais – vieniems patiko korėjietiški patiekalai, kitus žavėjo pati kalba ir jos garsai, tretiems imponavo korėjietiški serialai bei filmai.

Asmeninio archyvo nuotr.

Dalyvavimas įvairiose kultūrinėse veiklose

Kita Karaliaus Sedžiongo institute studijavusi Olivia Pieczulis pasakoja, kad įsiminė, kad korėjiečių kalbą mokė gimtakalbiai šios šalies piliečiai. „Kiekvienam studentui dėstytojai skiria daug asmeninio dėmesio, atsižvelgia į kiekvieno studento individualius poreikius. Tiek dėstytojai, tiek visi instituto administracijos darbuotojai ir nariai yra labai draugiški, su jais galima pasikalbėti prie arbatos puodelio, o studentai visada gali drąsiai kreiptis individualiai ir prašyti pagalbos“, – sako O. Pieczulis.

Pasak jos, instituto studentai yra labai skatinami dalyvauti įvairiose kultūrinėse veiklose, susitikimuose su, pavyzdžiui, Korėjos ambasadoriumi, kuris kiekvienais metai atvažiuoja į MRU ir veda paskaitą apie Korėją.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Studijuojant Karaliaus Sedžiongo institute pavyko išvažiuoti į Korėją, kur praleidau beveik metus. Susipažinau su labai skirtingais žmonėmis, su kuriais iki šiol bendrauju. Net du kartus galėjau sudalyvauti mainų programoje, nes institutas palaiko glaudžius ryšius su įvairiais Pietų Korėjos universitetais“, – pasakoja O. Pieczulis.

Studijų metu įgavusi ne tik daug žinių, bet ir pasisėmusi neįkainojamos gyvenimiškos patirties, O Pieczulis mano, kad kiekvienas atras savas priežastis pamilti šią šalį.

„Kai kurie gali susidomėti Pietų Korėja dėl kultūrinių skirtumų, kadangi lietuvių ir korėjiečių kultūros yra visiškai skirtingos. Pati šalis yra labai unikali, o korėjiečių kalba yra įdomi tuo, kad tik viena šalis kalba šia kalba ir nepriklauso jokiai kalbų grupei“, – pasakoja buvusi instituto studentė.

Asmeninio archyvo nuotr.

Karaliaus Sedžiongo institutas – tai  MRU ir Pietų Korėjos Dongseo (DSU) universiteto įkurtas institutas Vilniuje (King Sejong institute Vilnius) 2018 m. buvo išrinktas vienu geriausių institutų pasaulyje ir gavo prestižinį apdovanojimą Pietų Korėjoje. Be to, MRU Karaliaus Sedžiongo institutas buvo 2014 m. atidarytas ir tapo pirmuoju ne tik Lietuvoje, bet ir Šiaurės Europoje. Kiekvienas norintis pažinti P. Korėjos kultūrą, išmokti šios šalies kalbą, turi puikias galimybes tai padaryti tiesiog Vilniuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)