Darbo pasiūlymų mažėja

Specialistų paieškos portalo „CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė pasakoja, kad šiame tinklapyje 2019 metais kiekvieną mėnesį būdavo paskelbta vidutiniškai po 902 IT srities specialistams skirtų darbo pasiūlymų. Anot jos, šių metų pusmečio IT skelbimų vidurkis – 715 skelbimų per mėnesį.

„Įmonės ieško programuotojų (Java, Python, PHP, .net), testuotojų, „front-end”, „back-end” kūrėjų/vystytojų, kibernetinio saugumo specialistų, projektų vadovų, mobiliųjų programėlių kūrėjų. Kiek ir kokių IT specialistų reikia įmonei, priklauso ir nuo įmonės vykdomos veiklos, įmonės dydžio ir teikiamų paslaugų. Daugiausiai darbo pasiūlymų IT srities specialistams pateikia būtent IT, bankų/finansų, telekomunikacijų srities įmonės“, – tikina ji.

Jaučiamas patyrusių IT specialistų trūkumas

Specialistės teigimu, įmonės dėl IT specialistų konkuruoja tarpusavyje, o pritraukiant reikalingą darbuotoją būna svarbu ne tik įmonės žinomumas, bet ir pačių projektų įdomumas.

„Vis dar jaučiamas patyrusių IT specialistų trūkumas. IT (kaip ir kitose technologijų srityse) ypač svarbi darbinė patirtis, todėl darbo pasiūlymuose reikalavimų skiltyje vyrauja bent jau minimali 2 metų darbo patirtis. Ne kiekviena įmonė gali sau leisti priimti patirties neturintį darbuotoją ir jį apmokyti. Taip pat ne kiekviena įmonė gali įpirkti patyrusius IT asus. Neretai tinkamo IT specialisto paieška gali užtrukti net kelis mėnesius, nes neretai tenka vykdyti tiesioginę paiešką – „galvų medžioklę”, – situaciją aiškina ji.

Darbas

Įmonės linkusios „medžioti“ geriausius studentus

Pasak R. Karavaitienės, stengiantis patenkinti rinkos poreikius, pastaraisiais metais daugėja persikvalifikuojančių į IT specialistus. Ji teigia, kad IT mokymo įstaigos stipriai prisideda tenkindamos šiuos rinkos poreikius. Jos teigimu, ypač stambios įmonės linkusios priimti IT studentus praktikai su tikimybe pasilikti juos neterminuotam darbui.

„IT srityje ypač svarbi praktika, todėl jau studijų metais yra daug pagal specialybę dirbančių studentų. Labai svarbu studijų metu sukaupti reikalingos patirties, o įmonės stengiasi „susimedžioti” geriausius IT studentus jau pirmame kurse“, – atskleidžia specialistė.

Bus fiksuojamas atlyginimų stabilumas

Kaip teigia pašnekovė, darbo pasiūlymuose svyruoja atlyginimų intervalai, įmonės akcentuoja, kad atlyginimas priklauso nuo patirties, tačiau IT srities atlyginimų vidurkis į rankas svyruoja apie 1500-2000 Eur.

„Yra ir daugiau, ir mažiau uždirbančių, nes atlyginimas priklauso ir nuo įmonės (savininko tipo (užsienio kapitalo, vietinė), veiklos srities, dydžio, regiono, projektų) ir nuo pačio darbuotojo specializacijos, patirties ir įgūdžių. IT darbuotojų atlyginimai dar turi potencialo augti, bet atsižvelgiant į dabartinę rinkų situaciją, greičiausiai bus fiksuojamas atlyginimų stabilumas“, – tikisi ji.

Ar atlyginimai auga?

Apiedarba.lt svetainėje pateikiama medžiaga, kad 2015 – 2019 laikotarpiu – daugiau nei 30 proc. atlyginimai išaugo technologijų, viešojo administravimo, žemės ūkio, statybų, administravimo, žmogiškųjų išteklių, apsaugos, mechanikos inžinerijos, gamybos, IT, klientų aptarnavimo, draudimo, medienos apdirbimo pramonės, draudimo, prekybos, transporto, bankininkystės, rinkodaros, ekonomikos, finansų, teisės, medicinos, žurnalistikos/žiniasklaidos sričių darbuotojams. Pateiktais duomenimis, per 5 metus atlyginimų augimo vidurkis viršijo 31 proc.

„Per metus (nuo 2018-2019 m.) daugiau nei 10 proc. atlyginimai paaugo apsaugos, teisės, švietimo, viešojo administravimo, medicinos, administravimo, telekomunikacijų, farmacijos pramonės, vandens ūkio, transporto, žurnalistikos, chemijos pramonės, IT, klientų aptarnavimo, paslaugų sektoriaus, bankininkystės srities darbuotojams ir nekvalifikuotai darbo jėgai. Metinis atlyginimo augimo vidurkis – 11 proc. Vienų sričių darbuotojams atlyginimai buvo keliami dėl itin didelės jų stokos ir poreikio rinkoje, kitiems dėl ilgą laiką buvusių įšaldytų atlyginimų“, – skelbiama tekste.

IT sritis verčia nuolat tobulėti
Kaune įsikūrusioje Nyderlandų IT kompanijoje „Centric IT Solutions Lithuania“ praktiką atliekanti studentė Auksė Paškevičiūtė teigia, kad IT specialistui rasti darbą nėra sunku, ypač jei tai geras, patirties turintis darbuotojas. Pašnekovė aiškina, kad jos sprendimą rinktis IT sritį paskatino gabumas tiksliesiems mokslams ir faktas, kad ši sfera labai įvairi ir neleidžia stovėti vietoje.

„Dar mokantis mokykloje mane sudomino būtent IT sritis, nes supratau, kad noriu prisidėti prie technologijų kūrimo ir būti technologinio tobulėjimo dalimi. Buvo įdomu pasipriešinti stereotipui, kad IT sritis – vyrams. Tai yra labai nepagrįsta nuomonė, kuri dabar vis dažniau laužoma“, – pabrėžia ji.

Pasirinkimas mokytis visą gyvenimą

Jos teigimu, dirbant šį darbą sunkiausia tai, kad net ir patyręs specialistas turi tobulėti ir mokytis, nes technologijoms greitai žengiant į priekį yra begalė dalykų, kurių jis gali nežinoti ar nemokėti. Anot A. Paškevičiūtės, tokios specialybės pasirinkimas reiškia ir pasirinkimą mokytis visą gyvenimą.

„Manau, kad ši specialybė ateityje dar ilgokai išliks labai paklausi, nes technologijos vis dar eina į priekį greičiau nei daugėja su jomis dirbti gebančių specialistų. Daugelyje sričių vis dar vyksta arba vyks kompiuterizavimas – persikėlimas į kompiuterinę erdvę, tad reikia vis daugiau IT specialistų. IT specialisto darbas toli gražu nėra vien tik sėdėjimas prie kompiuterio – tai aukštos kvalifikacijos protinis darbas. Nors universitetai parengia nemažai IT specialistų, nemaža dalis jų supranta, kad toks darbas ne jiems“, – aiškina ji.

Svarbiausia žmogaus motyvacija

Anot pašnekovės, ši specialybė netinka tiems, kurie nori tiesiog išmokti profesijos ir įgytas žinias taikyti tik darbe, taip nebetobulėjant ir nebeišmokstant nieko naujo. Ji teigia, kad IT specialistu galima dirbti ir be išsilavinimo, jei ši sritis domina ir žmogus yra pasirengęs daug domėtis.

„Didžioji dalis darbe reikalingos patirties įgyjama dirbant, nes taip praktiškai ugdomos reikalingos žinios. Jei žmogus neturi jokių pagrindų, gal vertėtų rinktis praktiką didesnėje įmonėje, kuri turi savas ceremonijas jaunų, patirties neturinčių specialistų ugdymui ir „užsiauginimui" į tikrus specialistus.

Labai svarbu suprasti tai, kad norint dirbti IT srityje yra svarbiausia žmogaus motyvacija, noras tobulėti, judėti į priekį bei loginis mąstymas, kurio tikrai reikia spendžiant sudėtingas problemas. Yra nemažai ne IT, bet kitų tiksliųjų mokslų studijas baigusių žmonių, dirbančių šioje srityje todėl, kad jiems toks darbas patinka ir jie geba kritiškai ir logiškai mąstyti, mokytis, nuolat tobulėti“, – tikina pašnekovė.

Siūlo praktikantams pasilikti įmonėse

Pasak jos, darbas studijuojant padeda kaupti praktiką, kuri reikalinga norint toliau siekti karjeros IT srityje. A. Paškevičiūtė aiškina, kad pradėjus dirbti studijų metu, po studijų jau turima darbo patirties, o tai yra labai sveikintina ir vertinama.

„Įmonės, kurios turi galimybes įdarbinti studentus, tikrai noriai juos skatina prisijungti ir įgyti praktikos. Dalis įmonių, mano žiniomis, siūlo praktikantams po praktikos ir toliau pasilikti įmonėje ir ten tęsti profesinį tobulėjimą“, – užtikrina ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)