Kas yra neperspektyvios specialybės?

„Visų pirma, specialybių neperspektyvumas reiškia tai, kad atitinkamų darbuotojų paklausa rinkoje yra mažėjanti, o pati specialybė – nykstanti“, – teigia CVonline viešųjų ryšių specialistė Rita Karavaitienė. Anot specialistės, neperspektyviomis galima vadinti ir tokias specialybes, kurias jau dabar keičia technologiniai sprendimai, robotai.

Rita Karavaitienė

R. Karavaitienė prideda: „Perspektyvų nereikia ieškoti ir tose profesijose, kurioms nebūtinos gilios teorinės žinios, o praktiniai įgūdžiai yra lengvai suformuojami.“

Neperspektyviausiųjų sąrašas

CVonline ryšių su visuomene specialistė R. Karavaitienė paruošė 10-ies neperspektyviausių specialybių sąrašą.

1. Kasininkas. Tai yra žemos kvalifikacijos darbas, už kurį gaunamo atlyginimo vidurkis – 570 eurų į rankas. Šis darbas nereikalauja gilių žinių, gali būti keičiamas savitarnos arba elektroniniais sprendimais.

2. Apklausų atlikėjas. Žemos kvalifikacijos darbas, jam atlikti nebūtinos gilios specifinės žinios. Darbuotojai vidutiniškai gauna 534 eurų į rankas. Apklausų atlikėjai nėra itin paklausūs, mat darbui pasitelkiamos technologijos ir elektroninė erdvė.

3. Bibliotekininkas. Kintanti skaitymo kultūra, įrenginiai, technologiniai sprendimai gali turėti įtakos šios specialybės paklausos mažėjimui. Darbo rinkoje nėra didelės paklausos šios srities darbuotojams. Bibliotekininkų atlyginimo vidurkis – 595 eurai.

4. Vertėjai raštu. Vidutinis uždarbis – 867 eurai. Darbo rinkoje šių darbuotojų paklausa yra maža, verčiantiems raštu sudėtinga rasti darbą. Rankinį-žmogiškąjį darbą keičia technologijos.

5. Apsaugos darbuotojai. Tai yra nekvalifikuotas darbas, nereikalingos ypatingos žinios ar įgūdžiai. Apsaugai pasitelkiamos technologijos. Atlyginimas – 564 Eur.

6. Floristai. Šios specialybės atstovai gauna mažus atlyginimus, vos 480 eurų.

7. Archyvų ir muziejų specialistai. Išskirtinai maža darbuotojų paklausa, mat nemaža dalis archyvų suskaitmeninama. Vidutiniškai sumokami 600 eurų.

8. Jaunesnieji apskaitos darbuotojai, sąskaitininkai. Nesudėtingas, automatizuojamas darbas, už kurį darbuotojai gauna 650 eurų.

9. Jaunesnieji socialiniai darbuotojai. Darbo sąlygų sudėtingumas nesutampa su mažais atlyginimais. Socialiniai darbuotojai vidutiniškai gauna 550 eurų.

10. Jaunesnieji teisės darbuotojai. Neperspektyvumą lemia itin didelis parengtų specialistų kiekis, didelė konkurencija, mažas darbo pasiūlymų kiekis. Jaunieji teisės darbuotojai gauna 700 eurų.

Kur dingsta perspektyva?

„Viena sąlygų, dėl kurių atsiranda neperspektyvios specialybės, – itin didelis konkrečiai specialybei paruoštų specialistų kiekis, kuriam rinkoje nėra tiek galimybių", – paaiškina CVonline atstovė.

R. Karavaitienė prideda, jog perteklinių profesijų specialistams tenka konkuruoti tarpusavyje ir nemažai jų daliai, nepavykus rasti darbo pagal specialybę, tenka dirbti kitus darbus arba persikvalifikuoti.

„Specialybių perspektyvumą nulemia krizės. Taip pat įtaką daro ne tik šalies vystymosi greitis, ekonominė padėtis ir perspektyvios verslo šakos, bet ir pasaulinės tendencijos", – patikslina specialistė.

Ar pedagogikoje daug perspektyvų?

Remiantis tyrimų portalo manoalga.lt duomenimis, mažiau nei šveitimo srities darbuotojai uždirba tik kultūros, meno, tekstilės ir drabužių pramonės, turizmo, viešbučių ir apsaugos darbuotojai bei nekvalifikuota darbo jėga.

Mokytojas

Anot R. Karavaitienės, švietimo srities darbuotojų atlyginimai priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, darbo krūvio mokykloje, darbuotojo kvalifikacijos. Regionuose, o ypač mažose mokyklose dirbantys mokytojai dažnu atveju dirba ne pilnu krūviu, turi vos kelias pamokas, todėl apsiima dėstyti kelis dalykus arba derina kelis darbus.

„Pedagogų atlyginimai, įvertinus jų atsakomybės lygį, vis dar yra labai maži“, – teigia R. Karavaitienė.

„Pastebime, kad neretai viena mokymo įstaiga vienu metu ieško kelių dalykų mokytojų, dėstytojų. Taip pat nemažai darbo pasiūlymų būna skirta korepetitoriams (kaip papildomas darbas), tačiau jiems siūlomas atlygis dažnai prilygsta mokytojų ir dėstytojų atlyginimams. Korepetitoriams dažniausiai siūlomas darbas didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje), o jiems siūlomas atlyginimas yra didžiausias Vilniuje“, – teigia specialistė. 2020 metais darbo skelbimuose nurodomi siūlomi atlyginimai švietimo srities darbuotojams: mokytojams – 890 -1600 eurų, dėstytojams – 1100 -1600 eurų, vaikų darželio auklėtojams – 890 – 1100 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)