Neabejotina, kad dalis trumpalaikei nuomai skirtų būstų papildys ilgalaikės nuomos skelbimų sąrašus, o auganti pasiūla turėtų džiuginti ir studentus, kurie antroje vasaros pusėje ieškos nuomos skelbimų.

Galbūt būsimų studentų laukia išskirtinė vasara, kurios metu ne nuomojamo būsto savininkai bus padėties šeimininkai, o studentai, kurie turės plačias pasirinkimo galimybes ir geras derybų pozicijas.

Jei studentas žino, kad jis studijuos 4-5 metus vienoje srityje, važiuojant apžiūrėti butą jam reikėtų akcentuoti tą dalyką ir sutartį sudaryti ilgam laikui. Tada nuomotojas yra linkęs padaryti didesnę nuolaidą
„Capital“ NT brokerė Ieva Meilutė

NT skelbimų gausa

Remiantis Aruodas.lt pateikta informacija, jau kovo mėnesį nuomos skelbimų buvo 25 proc. daugiau (960) lyginant su praėjusių metų analogišku laikotarpiu, 2019 m. kovą minėtas NT portalas fiksavo 750-770 aktyvių butų nuomos skelbimų.

Ir NT būsto nuomos skelbimų žymiai daugėja: štai šiuo metu aruodas.lt portale yra beveik 1100 privačių asmenų ir apie 1600 brokerių įkeltų būsto nuomos pasiūlymų.

Jau dabar sostinėje studentų yra mažiau, nes paskaitos vyksta nuotoliniu būdu, be to, užsidarius restoranams, parduotuvėms, dalis studentų neteko darbo, o vien tėvų pagalbos išlaikyti nuomojamą būstą nepakanka. Tad studentai, esant galimybei, grįžta namo pas tėvus.
„InReal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas

Anot „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovo Tomo Sovijaus Kvainicko, kainų korekcija neišvengiamas dalykas, tačiau šiuo metu sunku dar pasakyti, kas bus vasarą, kuomet stojimų rezultatus sužinoję būsimi studentai aktyviai ieškos nuomojamo būsto.

„Beveik neabejotina, kad būtų nuomos kainos mažės, bent jau trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu. Visų pirma dėl koronaviruso krizės ir dėl jos kylančių pasekmių. Sumažėjo užsienio turistų srautas, automatiškai sumažėjo trumpalaikės nuomos paklausa. Tai padidins ilgalaikės nuomos pasiūlą.

Jei universitetai pratęs nuotolines studijas, studentams nebus tikslo grįžti į aukštąsias mokyklas, daugelis jų galės likti tėvų namuose, tai dar labiau sumažins paklausą. Jau dabar sostinėje studentų yra mažiau, nes paskaitos vyksta nuotoliniu būdu, be to, užsidarius restoranams, parduotuvėms, dalis studentų neteko darbo, o vien tėvų pagalbos išlaikyti nuomojamą būstą nepakanka. Tad studentai, esant galimybei, grįžta namo pas tėvus”, – kalbėjo „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas T. Kvainickas.

Anot jo, fiksuoti nuomos kainos konkrečius pokyčius kol kas anksti, be to, tai – ir sezoninis dalykas.

„Kalbant apie pigiausių, arba ekonominės klasės nuomojamų butų, į kuriuos pirmiausia žiūri studijuojantis jaunimas, rinką, čia yra keli etapai.

Pirmas periodas – liepos pabaiga, rugpjūčio mėnuo, jis tęsiasi iki rugsėjo pradžios, tai laikotarpis, kada studentai atvyksta į didžiuosius miestus ir tuo metu sudaroma daugiausiai nuomos sandorių.

Likęs laikas – mažesnei nuomotojų grupei. Tai dirbantys asmenys, kurie pakeitė gyvenamąją vietą, jaunimas, paliekantis tėvų namus ir išsikraustantis į nuomojamą būstą, tas procesas vyksta visus metus.

Kainos mažėja, dėl to jokių diskusijų nėra. Tiksliai identifikuoti pokytį kol kas sudėtinga, nes kiekvienais metais, kiekvieną pavasarį tam įtakos turi ir sezoniškumas“, – teigė T. Kvainickas.

Anot NT specialisto, koronaviruso krizė įtakos turės visiems didiesiems šalies miestams.

„Kaip ir sostinėje, kituose miestuose kainoms įtakos turės ir trumpalaikei nuomai skirto būsto pasiūla, kurios dalis, tikėtina, pereis prie ilgalaikės nuomos. Kalbant ne apie tris didžiuosius miestus, Panevėžį, Alytų, čia ir turistų srautas nėra didelis, ir studentų skaičius mažesnis. Juose nuomos kainos ir taip yra mažesnės, tad kainų pokyčiai gali būti kuklesni.

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje drastiškai sumažėjo ir turistų, ir studentų skaičius. Tad tas nuomos kainos pokytis šiuose miestuose bus didžiausias, ypač sostinėje, kurioje turistų ir studentų srautai buvo didžiausi”, – prognozuoja NT specialistas.

Anot pašnekovo, dar sunku pasakyti, ar nauji skelbimai NT portaluose – COVID-19 krizės įtaka.

„Matome, kad nauji nuomos sandoriai sudaromi vangiau, skelbimuose tie patys nuomos pasiūlymai, bet kol kas tai momentinė informacija, jų skaičius nuolat svyruoja.

Nors jei vasario mėnesio skelbimų kovą NT portaluose neliko, tai šiandien matome, kad tų pasiūlymų yra daugiau, nei įprastai”, – pastebi T. Kvainickas.

Ar tai ženklas, kad vasarą ekonominės klasės būstas tik pigs? Anot jo, tai nemaža dalimi priklausys nuo žmonių požiūrio.

„Šiai dienai yra du vyraujantys požiūriai. Tie, kurie nuomojo būstą trumpalaikiam terminui, turėjo didesnę metinę grąžą, ne visi yra linkę staiga pereiti prie ilgalaikės nuomos, ypač kai kainos yra truputį sumažėjusios, nes tai reikštų prisiimti įsipareigojimus metams be galimybės grįžti prie trumpalaikės nuomos, kuri duoda didesnes pajamas.

Kitas požiūris – trumpalaikė būsto nuoma greitai neatsigaus, vadinasi, šį laikotarpį galima išnaudoti ilgalaikei nuomai ir taip užsitikrinti kažkokias pajamas. Tikėtina, kad vasarą pasiūla dar paaugs, jei vis daugiau žmonių matys, kad trumpalaikė nuoma greitai neatsigaus. Tokiu atveju ilgalaikės nuomos skelbimų tik daugės, o tai turės įtakos kainai”, – kalbėjo T. Kvainickas.

Anot „InReal“ atstovo, šiemet tokios grąžos naivu būtų tikėtis. „Galima teigti, kad aukso amžius baigėsi, tačiau teigti, kad laukia tamsusis, niūrusis periodas, dar per anksti”, – teigė T. Kvainickas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Ragina derėtis

NT agentūros „Capital“ brokerė Kaune Ieva Meilutė mano, kad kategoriškas išvadas daryti kol kas anksti, karantinas dar nesibaigė.

„Investicijos į nuomojamą NT buvo aktyvios tiek praėjusių metų pabaigoje, tiek šiemet. Kai kurie projektai bus baigti pavasario pabaigoje, vasaros pradžioje, tad nuomos rinkoje atsiras naujų skelbimų, daugiausiai – aplink Kauno centrą ir universitetus esančiuose NT objektuose.

Padaugės iš trumpalaikės į ilgalaikę nuomą pereinančių NT skelbimų, ta konkurencija tik didės, o tai turės įtakos ir būsto nuomos kainoms.

Šiai dienai dar negalima sakyti, kad nuomos kainos yra kritusios, manau, nuomininkai su nuomotojais kainą bando koreguoti derybų metu, galbūt padaroma nuolaida derybose. Pačiuose skelbimuose kainos nėra drastiškai pakitusios”, – teigė I. Meilutė.

Tradiciškai prieš vasarą ar vasaros pradžioje dalis studentų palieka nuomojamus butus, grįžta į tėviškes ar keliauja padirbėti į užsienį, laisvų būtų padaugėja. Anot pašnekovės, nemaža dalis nuomotojų yra susitaikę, kad per metus vieną mėnesį gali būti prastova.

„Kadangi ilgalaikės nuomos rinką gali papildyti dar daugiau laisvų būtų, galbūt ir galima tikėtis mažesnių kainų vasarą. Gal tai akivaizdžiai neatsispindės skelbimuose, tačiau derybose galima tikėtis išskirtinių kainų, nuolaidų. Dažniausiai jos daromos tada, kai pasirašomos ilgalaikės sutartys. Jei studentas žino, kad jis studijuos 4-5 metus vienoje srityje, važiuojant apžiūrėti butą jam reikėtų akcentuoti tą dalyką ir sutartį sudaryti ilgam laikui. Tada nuomotojas yra linkęs padaryti didesnę nuolaidą”, – kalbėjo NT brokerė Kaune I. Meilutė.

Anot jos, COVID-19 krizė įtakos neturės prabangaus būsto nuomai, o labiausiai ji paveiks ekonominės ir vidutinės klasės nuomojamą NT.

„Manau, dabar investuojantys į nuomai skirtą NT gali tik pasvajoti apie 8-9 proc. siekusią metinę grąžą, bet mes skaičiuojame, kad vis dar galima tikėtis 6-6,5 proc. metinės grąžos. Galima teigti, kad tai vis dar saugi investicija”, – teigė NT brokerė, pastebėjusi, kad šis laikotarpis atsijojo tikrai NT turtu besidominčius ir ketinančius pirkti nuo taip vadinamų dvejojančių „turistų“ užklausų.

„Neliko tų, kurie galbūt pirktų, galbūt nepirktų. Liko tikras potencialių pirkėjų ratas, tai palengvins darbą tiek mums, tiek kitiems rinkos dalyviams“, – pridūrė I. Meilutė.

"Capital" NT brokerė Ieva Meilutė

Klaipėdoje – rezervacijų neatšaukiantys poilsiautojai ir tirpstančios kainos

„Memelhaus“ NT agentūros brokeris Arūnas Bužinskas pastebi, kad šiuo laikotarpiu situacija kardinaliai pasikeitusi lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019-aisiais.

„Pernai tokiu metu vyravo smarkus judesys, nuomojami objektai neužsistovėdavo NT skelbimų portaluose, šiemet paklausa žymiai sumažėjusi. NT nuomos skelbimų daugėja, galbūt jauni žmonės netenka pajamų, atsisako nuomos, gal pasirenka kažkokius kitus variantus, gal grįžta pas tėvus gyventi. Ta pasiūla auga.

Turiu konkretų pavyzdį, 2 kambarių buto nuoma neseniai kainavo 250 eurų, tai dabar tas butas nuomojamas jau už 200 Eur mėnesiui. Studentai paprastai dviese kooperuojasi, tad tai neblogas variantas dalinant išlaidas pusiau. Situacija rinkoje pasikeitusi“, – tvirtina NT brokeris.

Anot jo, vasarą trumpalaikės nuomos rinkoje judesio įneš į uostamiestį atvykstantys poilsiautojai.

„Melnragėje, privačių namų kvartale didžioji dalis gyventojų užsiima trumpalaike nuoma, paprastai visai vasarai būstas būna rezervuojamas iš anksto.

Kiek kalbėjau su nuomotojais šiemet, kol kas tie, kurie rezervavo vasarai, neatšaukia viešnagės. Paprastai atvyksta nuolatiniai klientai, kurie metai iš metų renkasi Melnragę. Panašu, kad Klaipėdoje netoli jūros nuomojamas būstas vasarą sulauks dėmesio. Juolab jei neatsinaujins skrydžiai, dalis poilsiautojų atostogas rinksis praleisti prie jūros ir atvyks į Klaipėdą“, – tvirtino Klaipėdos NT brokeris.

Jis prognozavo, kad vasarą studentai galės rinktis pigesnį nuomojamą būstą.

„Bent jau lyginant su praėjusiais metais, manau, šią vasarą ekonominės klasės butų nuomos kainos bus mažesnės. Kiek procentų kainos kris, dabar dar sunku pasakyti. Tie nuomotojai, kurie tikrai norės išnuomoti, bus linkę derėtis, o nuomininkai taip pat nepraleis progos derybose tartis dėl mažesnių kainų. Derybos vyksta ne tik dėl nuomos kainos, bet ir dėl depozito dydžio“, – portalui Delfi kalbėjo A. Bužinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)