Perskaitę šį straipsnį pažvelgsite į Z kartos jaunimo tendencijas, kurios turi įtakos vaikų sudominimui. Palyginsime pomokyklinių veiklų sistemas Lietuvoje ir Vakaruose bei atrasime sąryšių, kaip išsirinkti tinkamiausią variantą iš begalės skirtingų veiklos galimybių.

Būrelis – tai puiki terpė praleisti laiką su bendraamžiais

Hobis vaikams turėtų asocijuotis su terpe, kurioje jie galėtų patenkinti savo individualius socialumo lūkesčius. Net 48 proc. Z kartos atstovų teigia, jog draugai yra didžiausias įkvėpimo šaltinis, o net 39 proc. teigia, jog jiems patinka dalintis savo jausmais socialinėje žiniasklaidoje, nes jaunesniosios kartos atstovai sutaria elektroniniame pasaulyje. Šie faktai leidžia sudaryti išvadas, jog dominančios veiklos pasirinkimo rodiklis ir yra komunikacija su bendraamžiais. Pažvelgus į praktinę pusę galiu pasidalinti, jog dirbdama viename Jungtinės Karalystės gimnastikos klube pastebėjau tikrai nemažą paradoksą tarp Lietuvos būrelių sistemos ir Vakarų. Iš dalies JK vaikai, mano nuomone, labiau pasižymėjo kylančia vidine motyvacija, kurią sukurdavo pats vaikų ratas. Labai svarbus fenomenas: kad jaunos asmenybės jaustųsi gerai pomokyklinėje veikloje svarbus yra bendravimas, o kitais žodžiais tariant, juos turėtų traukti ta hobio veikla. Todėl panašaus bendraamžių terpė yra pozityvus kriterijus, skatinantis vaiką užsiimti.

Labai buvau nustebus, jog vaikai JK gimnastikos klube treniruotės pradžią dažniausiai pradėdavo nuo bendradarbiavimo, įvairių komandinių žaidimų su kūrybine laisve kaip spalvų – formų – muzikos estafečių, kurios tikrai neturėjo daug bendro su profesionalia sportine karjera. Iš kitos pusės, tai švietimo sistema Lietuvoje nėra labai įtraukianti vaikus, trūksta laisvesnių normų ir tai daro įtaką kitai veiklai, bet tai aš vėliau aptarsiu. Judant toliau tie kūrybiniai žaidimai, kuriuos išskyriau, tarsi ir sujungdavo įvairaus amžiaus asmenybes ir įtraukdavo į bendrą komandinį tikslą. Tai labai svarbu, nes šis fenomenas ir padėdavo nustatyti klubo pedagogams vaikų skirtingus gebėjimus ir kartais net užslėptus talentus. Mačiau, kaip vaikai nuoširdžiai šypsosi ateidami į būrelius, jie turėjo paskirtas komandas pagal patinkančius pavadinimus, o pedagogų darbas ir buvo užtikrinti gerą vaiko savijautą būrelyje žaidžiant ir lyg slaptai įsitraukiant į įkvepiančio lyderio rolę.

Iš tiesų, komandinis bendradarbiavimas ir socialinis bendravimas yra vienas iš pagrindinių rodiklių renkantis pomokyklinę veiklą. Reikia paminėti, jog socialiniai tinklai tampa neišvengiami jaunajai Z kartai, ir ypač paaugliams labai svarbu dalintis hobių informacija ir veikla internete pagal kurią jų bendraamžiai gali susidaryti profilius. Sara Blakemore Neuromokslo, pirmaujanti tyrinėtoja, puikiai išskyrė jaunų paauglių dominuojančias reakcijas, jog jau nuo ankstyvosios paauglystės vaikai yra linkę labiau kritiškai samprotaut, ką apie juos mano ir kaip mato juos jų bendraamžių ir draugų ratas. Vis dėlto hobis Z kartai tampa lyg bendroji norma, kuri domina platesnį segmentą nei vieną individą. Būtent todėl mėgstama veikla vaikams turėtų asocijuotis su puikia bendraamžių socialine aplinka.
Monika Chasažyrovaitė

Būrelis – tai savarankiškumo ir kūrybinės laisvės terpė

Negalime kritikuoti Lietuvos švietimo sistemos, nes tikrai ji turi ir nemažai pozityvių elementų, kurių aš nekomentuosiu šiame straipsnyje. Tačiau ką labai norėčiau išskirti, tai stygių kūrybinės ir savarankiškos laisvės vaikams rinktis tai, kas juos pačius domina. Pomokyklinė veikla ir turėtų suteikti jauniems žmonėms pasirinkimo laisvę daryti tai, kas jiems teikia malonumą. Būrelis, sportas ar net hobis turėtų dominuoti kaip fenomenas, skatinantis papildomai domėtis. Kai vaikui yra suteikiamas pasirinkimas, jis ne tik daug skiria laiko ieškodamas atsakymo užduočiai, tačiau jis ir domėdamasis plačiosios informacijos šaltiniuose sužino ir daug kitos naudingos medžiagos. Pavyzdžiui, mergaičių sportas kaip meninė gimnastika reikalauja daug šokio kūrybos ir koordinacijos. Mergaitės jau nuo mažų dienų praktikuodamos kūno judesius su gimnastikos įrankiais pradeda lavinti abu smegenų pusrutulius, o jei ir į pagalbą pasitelkia improvizacinius elementus, tai net ir pradeda papildomai gerinti loginį mąstymą, kas tikrai jaučiasi tolimesnėje žmogaus karjeroje. Asmeniškai aš esu visada už, jog vaikai galėtų neapsiriboti pateiktomis užduotimis, o bent šiuo atveju gimnastikos sporte domėtųsi ir kurtų naujas kūno formas ir technikas panaudojant gimnastikos įrankius.

Taip pat noriu paminėti, jog vaikų savarankiškas mokymasis ar domėjimasis informacijos šaltiniais nebūtinai turėtų apsiriboti knygomis, juk šiuolaikinės technologijos leidžia suteikia įvairią duomenų pateikimo formą. Taip pat labai svarbu, jog vaikas turėtų palaikymą. Netgi tyrimai rodo, jog vaikai geriausiai save realizuoja papildomoje veikloje tada, kai jų gyvenime yra bent trys mylintys ir palaikantys suaugusieji.

Per daug apkrauta dienotvarkė ir kontrolė Z kartai gali pasirodyti pernelyg kritiška, tai grupė žmonių, kovojančių už savo teises ir unikalumą. Pagal knygos ,,Kaip užauginti suaugusį“ autorę Julia Lythcott – Hlaims tėvai dažnai kartais saugodami savo atžalas gali nepajusti kylančio vidinio perfekcionizmo, tačiau naudinga prisiminti jog, suteikus jaunai asmenybei kūrybinę laisvę, ypač popamokinėje aplinkoje, potencialiai įmanoma sulaukti nepriekaištingų rezultatų ir vaiko emocinio pasitenkinimo. Žinoma, kiekvienas iš tėvų tikriausiai norėtų, jog vaikas pagal nustatytas subjektyvias normas eitų į tinkamą visuomenės priimtą mokyklą, gautų tinkamus pažymius tinkamose klasėse ir dar papildomai užsiiminėtų bendrai priimta veikla. Būtent šie argumentai ką tik ir apibrėžė Jums kontroliuojamo vaiko sąvoką. Lyginant mano asmeninę patirtį profesionaliai užsiiminėjant sportu ir dabar stebint terpių skirtumus kaip Lietuvos ir JK būreliuose, galiu teigti, jog jeigu jaunas net ir talentingas sportininkas yra per daug kontroliuojamas, tai gali sukelti nesklandumų paties vaiko nuomonės savivertei ir būrelis turėtų būti tokia vieta, kurioje Z kartos atstovai gali save išreikšti.

Papildomai reikėtų paminėti, jog pagal naujausius tyrimus buvo rasta, jog Z kartos žmonės labiau nei suaugę pasižymi susirūpinimu apie visuomenės, aplinkosaugos, socialines ir ekonomines kylančias diskusijas ir problemas. Puikus pavyzdys yra Švedijos mažoji aktyvistė Greta Thunberg, kuri kovoja už švaresnį pasaulį ir pasiekė jau nemažą skaičių sekėjų. Taigi matome, jog jaunosios asmenybės nori vis labiau pasižymėti savo individualiu įvaizdžiu ir tėvams tikrai nereikėtų jaudintis, jog atžalos kovoja už savo nuomonę, kuri nėra visiškai teisinga visais atvejais. Įdomus ir tikrai stebinantis faktas tas, jog netgi 51 proc. Z kartos atstovų teigia, jog gyvūnų gerovė ir aplinkosauga yra tolimesnis variklis sėkmingo pasaulio patvarumo link. Šie kriterijai ir priverčia pasamprotauti, jog ir būreliai vaikams turėtų suteikti kūrybinę laisvę kartu padedant jiems kurti aktualių idėjų sprendimus.

Iš kitos pusės, negalime vien teigti, jog Z karta – tai segmentas, propaguojantis tiktai savo nuomonę ir tai įrodo rasta informacija iš apklausų, susijusių su paauglių finansais. 38 proc. Z kartos atstovų nurodo, kad turėdami didesnę pinigų sumą bent dalį jų panaudotų santaupoms didėjant jų amžiui. Tai atspindi tai, kaip vyresnioji šios kartos dalis artėja prie pilnametystės ir jaučiasi atsakingi už save, ir jie geriau supranta dideles sąnaudas, susijusias su šeima namuose, universiteto mokesčius ir artėjančias nuomos kainas. Šie žmonės pasižymi personalizuotu nuomonės reiškimu, tačiau jie puikiai supranta ir savo atsakingumo ribas. Būtent todėl būreliai ar pomokyklinės vietos turėtų paremti jaunus aktyvistus formuoti jų savarankiškus paveikslus bei turėtų skatinti kaip galima panaudoti žinias praktiškai.
Šiuolaikiniai vaikai jau gimę su technologijomis ir didžiaisiais informacijos šaltiniais. Jie yra imlus įvairioms veikloms, supratę jų aistras mes galime padėti jaunoms asmenybėms užaugti. Būrelio pasirinkimas gali būti iš tiesų sunkus sprendimas, tačiau nereikia pamiršti, jog veiklos terpė turėtų pasižymėti puikiu sąryšiu su bendraamžiais, kūrybos ir saviraiškos laisve bei suaugusių palaikymu. Šie kriterijai galbūt ne visus, bet daugumą Z kartos atstovų gali potencialiai paskatinti atrasti save renkantis hobį!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)