Dėl netvarkingų kambariokų studentas jaučiasi kaip šiukšlyne

Apsilaupiusios ir aptrupėjusios sienos, atsiraitojusi grindų danga, šleikštus pelėsio kvapas – į tokį bendrabučio kambarį po paskaitų įprastai grįžta studentas Povilas.

Studentų bendrabutyje Vilniuje, Baltupiuose, jau trečius metus gyvenantis vaikinas viena iš didžiausių bendrabučio problemų įvardija tai, kad kambariai – seniai remontuoti, sienos apsilaupę, vietomis jas dengia pelėsis. Dėl to patalpose nuolat tvyro nemalonus pelėsio kvapas. O štai žiemą, anot studento, kambariuose būna per šalta, todėl tenka papildomai pasirūpinti šildytuvais – net ir po renovacijos, kurios metu sienos buvo apšiltinamos.
Studentų kambariai bendrabučiuose

Triviečiame kambaryje gyvenantis studentas turi priekaištų ir kitiems studentams, su kuriais tenka dalintis kambariu. Jo teigimu, dėl netvarkos kalti ir patys studentai – atsikraustę jaunuoliai dažnai būna neatsakingi, netvarkingi, ir nesirūpina tuo, kad kambaryje būtų gera gyventi.

„Bendrabučio skiriami baldai dažniausiai būna itin prastos kokybės ir, norint gyventi žmogiškai, tenka patiems studentams susipirkti naujus. Studentai dažnai nesugeba tvarkytis, todėl tenka gyventi šiukšlyne“, – pastebi Povilas.

Nepaisant to, studentas apie nuomojamo buto paieškas negalvoja. Nepaisydamas įvardintų trūkumų, studentišką bendrabutį Povilas vadina gera proga pataupyti pinigus ateičiai, mat čia nereikia papildomai mokėti už vandenį ir elektrą, o mėnesinis nuomos mokestis – pigiausia, ką gali rasti vietos gyventi ieškantis studentas.

Gyvenimą bendrabutyje vadina įdomia patirtimi: svarbiausia palaikyti tvarką

Tuo metu Vilniuje, Saulėtekyje apsistojęs studentas Artūras bendrabučio kambariu dalinasi su dar vienu studentu, tačiau gyvenimu nesiskundžia: kambaryje vaikinai palaiko tvarką pagal kartu sudarytą grafiką.

„Gyventi bendrabutyje tikrai įmanoma, o taip pat ir įdomu. Triviečiame kambaryje šiuo metu gyvename dviese. Mūsų kambarys yra geros būklės: ištapetuotas, tvarkingos grindys ir lubos. Kambarį tvarkomės su draugu pagal sutartą grafiką. Tokiu būdu prižiūrime savo laikinąją namų erdvę, kad gyventi būtų jauku ir malonu“, – teigia studentas.
Studentų kambariai bendrabučiuose

Studentas Mykolas prideda, kad jam gyventi bendrabutyje yra patogu ir malonu, nes čia nuolat tvarkomos bendro naudojimo erdvės, o ir kilus problemoms, į jas reaguojama, jos sprendžiamos.

„Patinka tai, kad bendrabutyje reguliariai tvarkomi koridoriai ir bendro naudojimo virtuvės. Personalas greitai reaguoja i gedimus. Minusas tame kad bendrabučių kambariai nėra reguliariai remontuojami ir tai paliekama gyventojų interesui“, – gyvenimo sąlygas bendrabutyje komentuoja studentas.

Atlaisvintus kambarius remontuoja jau dabar

Pastaruoju metu buvo galima pastebėti, kad šalies universitetams priklausantys bendrabučiai buvo intensyviai renovuojami, tačiau vykdyti pokyčiai – išoriniai, kurie su pačių kambarių išvaizda viduje nebuvo susiję. Kaip aiškina Vilniaus universiteto viešosios komunikacijos vadovė Živilė Kaminskienė, prieš kelerius metus renovavus bendrabučius, kuriuose gyvena virš 5 tūkst. studentų, buvo išoriškai sutvarkyta apdaila, pastatai apšiltinti, aptvarkyta juos supanti aplinka.
Saulėtekio bendrabučiai

„Kalbant apie pagrindinius studentų lūkesčius dėl patogesnio gyvenimo, jie susiję su individualių dušų ir tualetų įrengimu kambariuose. Pastatai statyti sovietmečiu ir jų planavimas orientuotas į bendro naudojimo patalpas, tad esminius pokyčius įgyvendinti sudėtinga. Dėl šios priežasties yra priimtas strateginis sprendimas dabar esamuose pastatuose užtikrinti saugią aplinką, patrauklų kokybės ir nuomos kainos santykį ir orientuotis į naujų, modernių bendrabučių statybą“, – aiškina Ž. Kaminskienė.

Vis dėlto, pokyčiai jau šią vasarą persikelia ir į studentams skiriamus bendrabučių kambarius – kaip tik šiuo metu laisvi kambariai ir yra remontuojami.

„Vasarą intensyviai atliekamas atlaisvintų kambarių remontas. Siekiant juos paruošti atvyksiantiems pirmakursiams, perdažomos sienos, lubos, keičiama grindų danga, atnaujinamos arba keičiamos spintos. Šiemet bus įrengta papildomų kambarių, kurie būtų patogūs gyventi studentams, turintiems judėjimo negalią, taip pat jiems pritaikytų papildomų tualetų ir dušų. O bendros patalpos – tualetai, dušai, virtuvės – pagal planą atnaujinamos visus metus“, – teigia Ž. Kaminskienė.
Bendro naudojimo patalpos bendrabučiuose

Keičia lovas ir kitus baldus naujais

Kauno technologijos universiteto (KTU) atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas teigia, kad universiteto bendrabučiuose gyvena per 1,7 tūkst. studentų, tačiau ne visiems gyvenimo sąlygos yra vienodai geros. Savaime suprantama, kad geriausios sąlygos yra bendrabučiuose, kurie yra renovuoti ir kuriuose nesenai atlikti remonto ar atnaujinimo darbai.

Vis dėlto, jis pažymi, kad šiemet atliktoje studentų apgyvendinimo paslaugų bendrabučiuose kokybės vertinimo apklausoje gyventojai teikiamas paslaugas įvertino gerai.

„Akivaizdu, kad blogesni vertinimai dažniausiai susiję su gyvenimo sąlygomis nerenovuotuose bendrabučiuose. Universitetas į bendrabučių atnaujinimą investuoja tiek, kiek išgali, tačiau pagrindinė problema – nepakankamas finansavimas. Realybė tokia, kad norint juos atnaujinti visus, būtina ministerijų ar vyriausybės parama. Ši tema skaudi visiems – su nerenovuotų bendrabučių problema ir iš to kylančiomis kitomis nemaloniomis situacijomis susiduria beveik kiekvienas šalies universitetas“, – pastebi M. Lapinskas.

Jo teigimu, šiuo metu universitetas ieško sprendinių, kurie artimoje ateityje leistų atnaujinti visus KTU bendrabučius. Jis prideda, kad einamieji atnaujinimo darbai vykdomi nuolat, siekiant gerinti gyvenimo sąlygas studentams.

„Šiemet KTU bendrabučiuose bus pakeista daugiau nei 900 lovų, dalis kėdžių ir stalų, dalyje bendrabučių atnaujinti virtuvių baldai ir virtuvinė įranga, viename iš bendrabučių atnaujinta vėdinimo sistema. Įdiegtos ir nuolat tobulinamos e. sistemos, susijusios su apgyvendinimo bendrabučiuose paslaugomis – norime, kad kuo daugiau klausimų bendrabučių gyventojai galėtų išspręsti patogesniu būdu“, – vykstančius pokyčius vardija M. Lapinskas.

Taip pat jis atkreipia dėmesį į tai, kad kiekviename bendrabutyje veikia savivaldos, kurios atstovauja bendrabučių gyventojų interesus. Atsižvelgiant į jų pageidavimus, buvo sudaromas ir 2019 m. biudžetas, tikslingai skiriant lėšas labiausiai pageidaujamoms sritims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)