Lietuvos studentai kasmet kalba apie prastas buities sąlygas pasenusiuose bendrabučiuose. Labiausiai trikdo privatumo trūkumas: atgyvenusios bendros virtuvės, tualeto ir vonios patalpos, ankšti kambariai. Būna, kad nėra karšto vandens, dingsta elektra, kambariuose šalta, drėgna, kaupiasi pelėsis, daugumoje nėra skalbyklų.

Nors bendrabučiuose gyventi pigu, sąlygų prastumas verčia studentus ieškotis alternatyvų – atsinaujinti kambarius patiems, ieškotis atnaujintų bendrabučių kambarių, nuomotis butus. Studentus džiugina renovuoti bendrabučiai ir kambariai, kurie, nors ir kainuoja brangiau, bet juose sutvarkytos vėdinimo, apšiltinimo, kanalizacijos sistemos, yra nauji baldai ir kt. Tam, kad būtų renovuoti visi bendrabučiai ir gyvenimo sąlygos atitiktų bendrabučių standartą, reikia Vyriausybės paramos. O kol studentai jos laukia, DELFI domėjosi, kokios universitetų bendrabučiuose esančios gyvenimo sąlygos ir kainos šiemet pasitiks studentus. Taip pat kokie privatūs nuomai skirti būstai tarp studentų paklausiausi.

KTU studentai vertina saugumą, draugišką aplinką ir lokaciją

Iš viso šiuo metu Kauno technologijos universiteto bendrabučiuose gyvena 1767 studentai. Gyvenančių skaičius nekinta, nes mažėjant lietuvių studentų skaičiui, didėja užsienio studentų skaičius. KTU Bendrabučių grupės vadovė Indrė Karbauskienė teigia, kad 2019 m. kainos KTU bendrabučiuose nesikeitė. Priklausomai nuo kambario tipo, būklės, virtuvės kainos svyruoja nuo 66 Eur iki 144 Eur per mėn.

Šiemet KTU bendrabučiuose bus pakeista daugiau nei 900 lovų, dalis kėdžių ir stalų, dalyje bendrabučių atnaujinti virtuvių baldai ir virtuvinė įranga, viename iš bendrabučių atnaujinta vėdinimo sistema.

Pasak KTU studentų atstovybės prezidento Augustino Laimono Bytauto 2019 m. atliktoje apgyvendinimo paslaugų bendrabučiuose kokybės vertinimo apklausoje, gyventojai teikiamas paslaugas įvertino ganėtinai gerai (3,78 balai iš 5). Studentai geriausiai vertina saugumą bendrabutyje, santykius tarp bendrabučio gyventojų ir informacijos su gyvenimu bendrabutyje susijusiais aktualiais klausimais pateikimą. Akivaizdu, kad blogesni vertinimai dažniausiai susiję su gyvenimo sąlygomis nerenovuotuose bendrabučiuose. Studentus tenkina bendrabučių vieta miesto centre, KTU studentų miestelyje, kur ranka pasiekiami tiek fakultetai, tiek laisvalaikio erdvės - sporto klubas, lauko aikštynai. Bendrabučiai turi ne tik atskirus sporto kambarius, bet ir laisvalaikio erdves, savitarnos skalbyklas ir kt.

Daugiau informacijos apie KTU bendrabučio sąlygas ir kainas rasite čia.

Vilniaus universiteto bendrabučių kainos – vienos mažiausių šalyje

Vilniaus universiteto bendrabučiai, talpinantys 5030 studentų, yra išsidėstę visame Vilniaus mieste. Kiekviename bendrabutyje gyvena vis kitų fakultetų studentai. Kambarių bendrabučiuose nuomos kainos paskutinį kartą koreguotos 2011 m. Nuomos kaina svyruoja nuo 43 iki 100 Eur per mėn. Ji priklauso nuo to, kuriame bendrabutyje ir kokiame kambaryje gyvenama.

Vilniaus universiteto viešosios komunikacijos vadovė Živilė Kaminskienė sako, kad studentai pastebi kasmetinių investicijų į pastatų apšiltinimą ir kosmetinį remontą rezultatus.

„Tačiau girdime ir suprantame studentų lūkesčius: patogiau gyventi būtų, jeigu dušai ir tualetai būtų ne bendrose erdvėse, o kambariuose. Vis dėlto pastatai statyti sovietmečiu ir jų išplanavimas orientuotas į bendro naudojimo patalpas, tad esminius pokyčius įgyvendinti sudėtinga. Dėl šios priežasties priimtas strateginis sprendimas esamuose pastatuose užtikrinti saugią aplinką, kokybės bei kainos santykį ir orientuotis į naujų bendrabučių statybą“, - sako Ž. Kaminskienė.

VU studentų atstovybės prezidentas Klaudijus Melys sako, kad iš dalies studentai yra patenkinti gyvenimo sąlygomis bendrabučiuose. Dažniausiai studentai kambariuose gyvena po kelis (po du, tris), bet esant laisviems kambariams yra sudarytos sąlygos kraustytis gyventi po vieną, mokant didesnę sumą. Didelė dalis studentų norėtų, kad galimybių gyventi po vieną ar po du būtų vis daugiau.

„VU studentai labiausiai patenkinti kainos ir kokybės santykiu, kadangi Universiteto siūlomos kainos už bendrabučius yra vienos mažiausių Lietuvoje“, - sako K.Melys.

Daugiau informacijos apie Vilniaus universiteto bendrabučio sąlygas ir kainas rasite čia.

Klaipėdos universiteto bendrabutis - moderniausias Lietuvoje

Klaipėdos universiteto Infrastruktūros priežiūros centro vedėjas Arvydas Gužauskas sako, kad kainos nuo praėjusių metų Klaipėdos universiteto studentų bendrabučiuose nepaliko. Dviejuose KU bendrabučiuose apsistoja apie 300 KU studentų. Bendrabutyje Statybininkų prospekte kainos svyruoja nuo 50 iki 65 Eur. Jos priklauso, kuriame kambaryje studentai gyvena: dviviečiame, triviečiame ar pasirenka gyventi kambariuose po vieną. Šiuo metu čia atliekami kosmetiniai remonto darbai: atnaujinami tualetai, virtuvės, prieškambariai.

Naujajame KU bendrabutyje kainos svyruoja nuo 90 iki 120 Eur. Jos dydis taip pat priklauso nuo kambario tipo. Vienviečių kambaryje Universiteto alėjos bendrabutyje taip pat yra, tačiau jie pritaikyti studentams, turintiems negalią.

„Statybininkų prospekte esančiame KU bendrabutyje, praėjusiais mokslo metais buvo apie 30 proc. laisvų vietų. Daugiausia studentų kreipiasi dėl apgyvendinimo naujajame KU bendrabutyje - prieš 3 metus pastatytame KU bendrabutyje vietų nelieka, nors jų čia – 170. Šis studentų bendrabutis – moderniausias Lietuvoje. Trijų aukštų pastate įrengtos skalbyklės, džiovyklės, erdvios virtuvės, kiekviename kambaryje yra dušai, tualetai. Kai kurie kambariai bendrabutyje pritaikyti ir neįgaliesiems: juose specialūs baldai, vonios kambariai“, - pasakoja A. Gužauskas.

A. Gužauskas pastebi, kad studentų, norinčių gyventi universiteto bendrabučiuose, daugėja. Todėl artimiausiu metu, KU miestelyje bus pradėtas statyti dar vienas, modernus studentų bendrabutis, kuriame bus 340 vietų.

Daugiau informacijos apie KU bendrabučio sąlygas ir kainas rasite čia.

VDU bendrabutyje mėnuo gali kainuoti 186 Eur

Vytauto Didžiojo universitetas kviečia studentus apsigyventi Vilniaus ir Kauno miestuose įsikūrusiuose VDU bendrabučiuose. Visuose juose yra svečių kambariai, kuriuos studentai gali rezervuoti artimųjų viešnagėms.

Kainos, priklausomai nuo vietos, pastato, kambario būklės prasideda nuo 2 Eur už parą. Jeigu norėsite gyventi Vilniuje, Vivulskio gatvėje esančiame bendrabutyje, renovuotame dviviečiame arba vienviečiame kambaryje teks mokėti 6 Eur už parą. Šiame 12 aukštų bendrabutyje studijų metu taip pat apsigyvena studentai, atvykę pagal studijų mainų programas, arba studijuoti nuolatinai iš Europos, Azijos ir Amerikos.

VDU didžiuojasi Kauno centre esančiu vienu moderniausių studentų bendrabučių Lietuvoje „Baltija“.
Daugiau informacijos apie VDU bendrabučio sąlygas ir kainas rasite čia.

Šiaulių universiteto bendrabučiuose laisvų vietų būna visada

Šiaulių universiteto Infrastruktūros valdymo tarnybos direktorius Aidanas Barzelis sako, kad Šiaulių universiteto bendrabučio kainos ir šiais mokslo metais nesikeičia. Priklausomai nuo gyventojų skaičiaus kambaryje, apgyvendinimo kaina bendrabutyje asmeniui yra nuo 37 Eur iki 150 Eur per mėn.

Šiaulių universiteto bendrabučio užimtumas siekia apie 85 procentų. Šiais mokslo metais bendrabutyje gyveno nuo 200 iki 240 studentų. Kiekvienais metais pilnai atnaujinama iki 15 kambarių. Atnaujinat kambarį yra dažomos sienos, lubos, keičiama grindų danga, apšiltinamos su lauku besiribojančios sienos. Pilnai renovuojamas sanitarinis mazgas.

„Tenka pastebėti, kad gana dažnai studentai renkasi savarankiškesnį, nors ir brangesnį gyvenimą nuomojamuose butuose mieste, pvz., nuomojasi 2 k. butą dviese, 3 k. butą trise ar pan.“, - sako A. Barzelis.

Daugiau informacijos apie Šiaulių universiteto bendrabučio sąlygas ir kainas rasite čia.

Nuomininkai į studentus žiūri įtariai

Pasak nekilnojamo turto bendrovės „OBER-HAUS“ Vilniaus senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados, studentai, kaip nuomininkų kategorija, yra reikšminga dalis ekonominiame nuomojamo būsto segmente. Čia ypatingai ryškus sezoniškumas - didžiausias aktyvumas pasireiškia rugpjūčio pabaigoje - spalio pradžioje. Paprastai studentai ieško kuo pigesnio būsto ir kuo arčiau mokslo įstaigos - Saulėtekio rūmų, Senamiesčio, Naujamiesčio ar Baltupių rajonuose. Taip pat stengiasi, kad būsto išlaidos neviršytų 200-250 Eur per mėn. Dėl to dažniausiai renkasi bendrabučius arba kooperuojasi gyventi po kelis ir nuomojasi kiek didesnius butus.

„Nuomuotojai savo ruožtu, į studentus, kaip nuomininkus, žiūri ganėtinai atsargiai ir nepatikliai. Daug mieliau išnuomotų būstą kam nors kitam. Tik nieko geriau neradę renkasi studentus. Be abejo, ne visi ir tai nėra šimtaprocentinė taisyklė, tačiau tendencija tikrai yra. Ir taip yra ne be pagrindo – studentai, kaip nuomininkai, nėra labai patikimi - jie gali nebaigti studijų, gali jas tęsti užsienyje, gali susirasti antrąją pusę, lygiai taip pat išsiskirti. Čia net nekalbant apie dažnesnius vakarėlius“, - vardija būsto keitimo priežastis M. Čiulada.

M. Čiulada taip pat pastebi, kad paskutiniu metu, mažėjant studentų kiekiui Lietuvos universitetuose, mažėja ir būsto nuomininkų studentų. Ir ši tendencija, jo manymu, ateityje tik stiprės. „Džiugu, kad Lietuvos universitetams pavyksta prisivilioti vis daugiau užsienio studentų, įvairių mainų programų dalyvių (Erasmus ir kt.), kurie taip pat aktyviai judina Vilniaus ir Kauno būsto nuomos rinkas“, - teigia nekilnojamo turto ekspertas.