Tikslo siekė kryptingai

Šiuo metu tarptautinės kompanijos pardavimų komandai vadovaujantis A. Klimantas neslepia, kad studijomis užsienyje ėmė domėtis dar mokykloje, tačiau tikėjimas perspektyvia ateitimi Lietuvoje jį paskatino atsigręžti į geriausias šalies aukštąsias mokyklas.

„Turėjau du pasirinkimus – arba studijuoti inžineriją užsienyje, arba socialinius mokslus Lietuvoje. Likti nusprendžiau dėl keleto priežasčių. Pirmiausia, Lietuva yra besikurianti valstybė, tad kiekvieno indėlis į jos vystymąsi yra gerokai didesnis nei brandžiose šalyse – tai unikali galimybė. Taip pat nenorėjau skirtis su šeima, draugais, todėl pasidomėjęs studijų kokybe įvairiuose universitetuose pasirinkau tai, kas atrodė geriausia“, – pasakoja ISM alumnas, pridurdamas, kad kiekvienas apie ateitį svetur svajojantis moksleivis turėtų gerai apgalvoti, kodėl nori išvykti. „Jei jaunas žmogus dvejoja ir negali įvardyti savo tikslų užsienyje, sprendimas emigruoti nėra racionalus“, – įsitikinęs vaikinas.
Diplomų įteikimo šventė

Kalbėdamas apie apsisprendimo, kuris universitetas ir specialybė yra geriausia investicija į ateitį, laiką Adomas pripažįsta, kad studijų metu tikėjosi gauti žinių apie dvi, atrodytų, sunkiai suderinamas disciplinas – istoriją ir matematiką, taip pat sėkmingai tęsti sportininko karjerą.

„Mokykloje mane labiausiai domino istorija, tačiau puikiai sekėsi ir matematika, todėl nusprendžiau, kad geriausias galimybes tobulėti abejose srityse turėsiu ekonomikos programoje. Buvau profesionalus irkluotojas, tad universiteto pasirinkimą lėmė ir klausimas, ar mokslus pavyks suderinti su treniruotėmis. Ne kartą teko girdėti, kad ISM studentai dėl lankstaus paskaitų ir atsiskaitymų grafiko ne tik anksti įsilieja į darbo rinką, bet ir sėkmingai užsiima mėgstamomis veiklomis“, – apie tai, kas paskatino rinktis studijas ISM, pasakoja A. Klimantas.

Atvėrė kelią į Oksfordą

Nors šiandien Adomas džiaugiasi galimybe magistro laipsnio siekti Jungtinėje Karalystėje, jis pripažįsta, kad pirmuoju žingsniu šio tikslo link tapo stiprus baigiamasis darbas, kurį Lietuvos mokslų akademija pripažino vienu iš keturių geriausių 2018-aisiais parengtų mokslo darbų humanitarinių ir socialinių mokslų srityje.

„Apie tai, kad vertėtų išbandyti jėgas svetur, vėl pradėjau svarstyti ketvirtajame kurse. Todėl atėjus metui pasirinkti baigiamojo darbo temą supratau – rašymo procesas turi būti įdomus ir vykti ne paskutinę naktį. Diskutavau su dėstytojais, drauge ieškojome tinkamiausios temos, o vieną dieną kilo mintis ištirti tarpukario Lietuvos ekonomiką. Turime aibę tyrimų apie 2008-aisiais įvykusią krizę, tačiau nėra duomenų apie tai, kaip, pavyzdžiui, keitėsi Lietuvos BVP Didžiosios depresijos metais. Kodėl tai aktualu? Vis dėlto, BVP yra svarbiausias valstybės finansinis rodiklis, be kurio neapsieina joks tyrimas. Istorinės raidos analizė paaiškina dabarties problemas ir padeda išvengti klaidų, galinčių lemti naują krizę. Tiesa, atradus dominančią problemą iššūkiai nesibaigė – laukė ilga istorinių šaltinių analizė. BVP nustatyti pavyko, rezultatas – fantastiškas, tačiau ne ką mažiau džiaugsmo suteikė ir itin įdomus darbo rengimo procesas“, – teigia alumnas.
Adomas Klimantas

Paklaustas, ar negalvojo apie magistrantūrą Vilniuje, vaikinas atvirauja, kad svajonę studijuoti ekonomikos istoriją puoselėjo ne vienerius metus. Nors ši unikali disciplina dėstoma tik prestižiniuose pasaulio universitetuose, užsitikrinti vietą Oksfordo programoje jam padėjo stiprus akademinis pagrindas, aukšti studijų rezultatai, puikiai įvertintas baigiamasis darbas, juo remiantis parašytas mokslinis straipsnis, aktyvi visuomeninė veikla ir nuoširdus ISM dėstytojų palaikymas bei suteiktos rekomendacijos.

„Esu dėkingas akademikams, kurie ne tik skatino imtis iniciatyvos kandidatuoti, tačiau negailėdami pastangų padėjo parengti mokslinį darbą ir motyvavo siekti daugiau“, – mintimis dalijasi vaikinas.

Pasirinkimu nenusivylė

Moksleiviams teikiant paraiškas studijuoti aukštosiose mokyklose sėkmės istorija apie tai, kuo kokybiškas išsilavinimas ir užsispyrimas gali padėti įgyvendinti net pačius ambicingiausius tikslus, besidalijantis ISM alumnas džiaugiasi, kad pasirinkimu mokytis Lietuvoje nusivilti neteko.

„Pirmajame kurse susipažinau su pasirinkta programa, gilinau aukštosios matematikos žinias. Bėgant laikui ėmiau vis geriau suprasti priežastis, kodėl esu patenkintas savo pasirinkimu. Džiaugiuosi, kad niekuomet neturėjau nepagrįsto entuziazmo, kuris griūtų po vienos ar kitos nesėkmės – priešingai, ėmęs drąsiai dalytis savo mintimis ir pasiūlymais su akademikais supratau, kad iniciatyvumą jie vertina palankiai, yra malonūs, intelektualūs ir nuoširdžiai nori padėti studentams, turintiems originalių idėjų. Tuomet supratau – esu tikrai unikalios bendruomenės dalis“, – šypsodamasis pasakoja Adomas.

Žvelgdamas į ateitį jaunas profesionalas neslepia planų sugrįžti ir svetur įgytas žinias pritaikyti ne tik versle, bet ir akademinėje veikloje. „Baigęs bakalauro studijas Vilniuje nieko nepraradau. Jei kirba nors menkiausia mintis ateitį kurti gimtojoje šalyje, patariu baigti kokybiškas studijas čia, Lietuvoje, pasinaudoti galimybe užmegzti ryšius su ambicingais lietuviais ir tuomet semtis patirties užsienyje“, – tikina A. Klimantas, pridurdamas, kad planuoja siekti ir daktaro laipsnio, kuris suteiktų papildomų žinių, būtinų norint tęsti tyrimus ir dėstyti studentams gimtojoje šalyje.