Žmogus žadintuvas

Egzistavo tokie žmonės, kurie atlikdavo žadintuvo funkciją. Jie buvo samdomi tam, kad laiku pakeltų savo klientus eiti į darbus. Žmonės žadintuvai, nešini ilgais pagaliais, daužydavo jais klientų duris ir langus, taip juos budindami.
Žmogus žadintuvas

Ledo pjovėjai
Ledo pjovėjai gabalais pjaustydavo sušalusio ežero ledą, kad žmonės galėtų šaldyti maisto produktus savo rūsiuose. Ši profesija buvo ypatingai pavojinga, atliekama ekstremaliose sąlygose.
Ledo pjovėjai

Žmogus radaras
Pagrindinė šios profesijos atstovo užduotis – savo unikalia klausa laiku išgirsti ir atpažinti lokatorių garso signalus tam, kad sužinoti, iš kur sklinda priešininko lėktuvo garsas.
Žmogus radaras

Žiurkių gaudytojai
Žiurkių gaudytojai buvo įdarbinami tam, kad kontroliuotų žiurkių populiaciją miestuose. Šie žmonės dirbo labai pavojingą darbą ne tik dėlto, kad galėjo būti apkandžioti, bet ir užkrėsti sunkiomis infekcijomis.
Žiurkių gaudytojas

Žibintininkai
Prieš atsirandant elektriniam apšvietimui, savo darbe šie dujinių lempų prižiūrėtojai naudodavo ilgus pagalius, kurių pagalba uždegdavo, užgesindavo arba užpildydavo žibalu gatvių žibintus.
Žibintininkas

Rąstų plukdytojai
Rastų plukdytojų funkcija – plukdyti rastus upe iki medžio apdirbimo gamyklų.
Rąstų plukdytojai

Telefonistė
Prieš ateinat modernioms technologijoms, tai buvo labai svarbi visų telefonų tinklų funkcionavimo grandis. Telefonistės sujunginėdavo skambučius ir darydavo visus kitus darbus, kurie dabar atliekami kompiuterio pagalba. Jos turėjo sujungti pokalbį per 8 sekundes, operatyviai susigaudant, į kurį būtent abonentinį lizdą įbesti laidą. Telefonistėms buvo keliam aukšti reikalavimai – jos ištvermingos, iš gerų šeimų, malonaus balso, stiprios sveikatos, netekėjusios merginos. Taip pat turėjo būti aukšto ūgio, kad pasiektų komutatoriaus viršų.
Telefonistė

Račius

Šio amato atstovai gamindavo ratus, vežimus, roges ir karietas.

Vario raižytojas

Raižytojai dirbdavo menininkų ateljė ir spaustuvėse, kur daugindavo paveikslus ir spaudinius. Geri vario raižytojai buvo ir geri pinigų padirbinėtojai.

Bokštininkai

Šios profesijos atstovai visą parą budėdavo aukščiausiame miesto bokšte ir įspėdavo gyventojus apie gresiančius pavojus. Jie atlikdavo ir vyriausiojo ugniagesio pareigas.

Raidžių rinkėjas

Jis rankiniu būdu surinkdavo tekstus iš metalinių raidžių.

Pasak Užimtumo tarnybos atstovės Mildos Jankauskienės, per pastaruosius 30 metų profesijų pobūdis ir įrankiai pasikeitė turbūt visose pramonės ir žemės ūkio veiklose, švietimo, mokslo srityse. Batsiuviai ar kepėjai buvo prieš šimtus metų, darbo jie dar turi ir šiandien, tačiau jų skaičius ir kompetencijų poreikis tikrai pakito. Darbo rinkoje sekretores – mašininkes pakeitė aukštesnės kvalifikacijos administratorės, o jų darbo įrankis – spausdinimo mašinėlė tapo antikvarine vertybe, kuria galbūt naudoja tik rašytojai.

„Žiniasklaida taip pat yra įrodymas, kaip keitėsi žurnalisto darbo specifika, nebeužtenka rašyti, reikia mokėti dirbti ir su technologijomis, spaudą keičia naujienų portalai internete. Apskritai, pokyčio procesas vyksta palaipsniui – reikalavimai profesijoms keičiasi, darbuotojai jau dabar turi prisitaikyti, įgyti naujas kompetencijas. Galbūt nauja yra tai, kad kaita dėl technologijų raidos spartos bus greitesnė, nei būdavo anksčiau“, – įsitikinusi M. Jankauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)