Ginklininkas

Dėl didelio ginklų paplitimo JAV keletas aukštųjų mokyklų šioje valstybėje siūlo gauti diplomą ir tapti ginklų ekspertais.

Pavyzdžiui, Šiaurės Karolinoje įsikūrusiame Montgomerio bendruomenės koledže ši programa pristatoma kaip paruošianti studentus nustatyti ginklų gedimus, geriausius būdus juos taisyti.

Studijų metu taip pat mokoma, kaip gaminti tam tikras ginklų detales, supažindinama su teisine baze, kuri susijusi su ginklais.

Daug dėmesio skiriama ir praktikai, nes net du trečdaliai programos laiko praleidžiama ginklų parduotuvėse, kur išbandomos paskaitų metu įgautos žinios.

Nardymo verslas ir technologijos

JAV Floridos Kys bendruomenės koledžas kviečia įgyti išsilavinimą nardymo srityje ir tapti sėkmingu verslininku valdant nardymo centrą.

Kaip nurodoma švietimo įstaigos internetiniame puslapyje ši programa paruošia studentus valdyti nardymo verslą, nuomos punktus bei taisyti nardymo įrangą. Studentai mokomi fiziologijos pagrindų, reikalingų nardyme, pirmosios pagalbos suteikimo, slėgio sukeltiems sužalojimams, baro kameros valdymo, povandeninės fotografijos. Jiems suteikiamos nardymo instruktorių licencijos.

Tarp paskaitų, kurių tenka mokytis studentams, nurodoma algebra, įvadas į galimybių teorijas ir statistiką, kalbėjimo menas, sociologijos ir elgsenos kursas. Taip pat studentai ruošiami valdyti laivus, taisyti laivus. Dėstomos jūros ir vandenynų biologijos paskaitos.

Nerti tenka ir studentams Lietuvoje

Klaipėdoje įsikūrusio nardymo centro „Oktopusas“ instruktorius Vilius Vainora nesistebi, kad užsienyje yra aukštųjų mokyklų, kurios siūlo su nardymu susijusias programas.

„Tačiau dažniausiai studijos, kurios vykdomos universitetuose, vyksta kryptingai, tikslingu mokslu. Tai, kas vyksta tarptautiniuose nardymo centruose, kur gali Tailande, Egipte ar Lietuvoje išsilaikyti licencijas, tai yra rekreacinio naro kursai ir ši veikla yra priskiriama prie pomėgių“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak V. Vainoro, jei visgi žmogus nori savo pomėgį paversti darbu, tuomet tenka jau mokytis specialiai.

„Universitetuose nardymas dažnai būna susijęs su tam tikromis mokslinėmis pakraipomis, pavyzdžiui, biologai, archeologai narai“, – pastebėjo V. Vainora. Vis dėlto pradžioje visi būsimi narai mokosi tų pačių nardymo principų kaip ir žmonės, nardymą pasirinkę kaip pramogą.

V. Vainoras taip pat paminėjo, kad ir Lietuvoje esantiems studentams tenka mokytis nardymo. Pavyzdžiui, Klaipėdos universitete kaip specializaciją galima pasirinkti povandeninę archeologiją.

„Jaunimas, kuris mokosi, iš pradžių mokosi archeologijos pagrindų, tampa archeologais, o paskui jau gali rinktis pakraipą – sausumos ar povandeninę archeologiją“, – pasakojo pašnekovas.

Pašnekovas prasitarė, kad šios specializacijos studentai kartais užsuka ir į nardymo centrą papildomai pasitreniruoti.

Pakuočių studijos

JAV Mičigano valstijos universitetas kviečia studentus gilintis į pakuočių pasaulį. Studentai mokomi, kaip pagerinti pakuočių funkcionalumą ir kaip jas tobulinti, kad būtų daroma mažesnė žala aplinkai.

Kaip nurodoma universiteto internetiniame puslapyje, bakalauro laipsniui gauti teks išlaikyti egzaminus pakuočių techninių specifikacijų, medžiagų, paskirstymo dinamikos, pakuočių gamybos ir sistemų, dizaino ir prototipų gamybos, teisės srityse.

Taip pat tarp mokomų disciplinų – statistika, maisto mikrobiologija, mikroekonomika, finansų pagrindai, maisto rinkodaros vadyba.

Boulingo centro vadyba

JAV Indianos valstijoje esantis Vincennes universitetas kviečia tapti profesionalu boulingo srityje. Tačiau ne žaidžiant, o valdant šios srities verslą.

Nurodoma, kad studentai paruošiami darbui boulingo centre vadybai, pardavimams, rinkodarai ir techniniams darbams.

Universitete įkurta 18 takelių boulingo salė, kur studentai praktiškai gali išnaudoti gaunamas žinias. Studijuojant buhalteriją, kalbėjimo meną, kompiuterinių operacijų valdymą bei verslo valdymo pagrindus studentai kartu paruošiami ir kitų sričių verslo vadybai.

Taksidermijos studijos

Taksidermija – gyvūnų iškamšų gaminimas. JAV aukštosiose mokyklose taip pat galima rasti programų, kurios siūlo tapti profesionaliu iškamšų gamintoju.

Pavyzdžiui, Montgomerio bendruomenės koledže siūlomoje taksidermijos studijų programoje studentai paruošiami gaminti iškamšas iš paukščių, žuvų, medžioklės trofėjų galvų ar žinduolių. Kartu studentai mokomi santykių su klientais, natūralios aplinkos atkūrimo. Nepamirštami ir su gyvąja gamta susijusios teisės pagrindai.

Praktinėje studijų dalyje studentai mokomi, kaip teisingai išmatuoti objektą, kaip nudirti odą, preparuoti ir pasirinkti teisingas technologijas iškamšos gamybai.

Nurodoma, kad baigus šias studijas darbo galima ieškoti muziejuose, meno galerijose, dirbti savarankiškai, užsiimti interjero dizainerio darbu.

Mokosi visą gyvenimą

Nors Lietuvoje taksidermijos specialybės aukštosios mokyklos neruošia, šalyje turime profesionalių šios srities specialistų atstovų, skinančių apdovanojimus tarptautinėse parodose.

Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus Biologinių preparatų ruošimo skyriaus vedėjas Vasilijus Vasiliauskas dirbti prie iškamšų pradėjo vos būdamas 16 metų laborantu. Vyras pripažįsta, kad šis mokslas – viso gyvenimo projektas.

„Daugiausiai visi iškamšų gamintojai yra savamoksliai, – pastebėjo pašnekovas. – Kad būtum geru specialistu, turi mokytis visą gyvenimą“.

V. Vasiliauskas kartu pridėjo, kad taksidermijos žinios dažniausiai perduodamos iš žmogaus žmogui: „Iš pradžių iškamšas pradėjo daryti Tado Ivanausko tėvai, vėliau ir T. Ivanauskas perėjo prie taksidermijos“.

Pats pašnekovas pažintį su taksidermija pradėjo būdamas 16 metų ir metai po metų, gilindamas žinias šioje srityje, pradirbo visą gyvenimą.

„Sovietiniais laikais neturėjome priėjimo prie daug medžiagų, tai atsidarius sienoms pradėjome daug naujų dalykų mokytis. Šios srities specialistai nuolat važinėja po užsienį ir taip sužino įvairiausių subtilybių“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pats pašnekovas yra baigęs ekologijos studijas buvusiame Žemės ūkio universitete. Vyras pasakojo, kad taksidermijai reikalingas visas pluoštas skirtingų įgūdžių.

„Taksidermijai reikia gerai nusimanyti gamtoje, gerai susipažinti su žvėrimis, paukščiais, jų anatomija. Nes, pavyzdžiui, vienas paukštis sparnus laiko vienaip, kitas – kitaip. Taip pat reikia nusimanyti dailėje, skulptūroje. Reikalingi staliaus, juvelyro įgūdžiai“, – vardijo vyras.

Vikingų studijos

Islandijoje ar Didžiojoje Britanijoje kviečiama gilintis į vikingų gyvenimą, senovinę kalbą ir istoriją.

Pavyzdžiui, Islandijos universitete siūloma dvejų metų magistro programa.

Studijų metu daug dėmesio skiriama literatūrai, lingvistikai, istorijai, runoms, folklorui, religijai, menui ir archeologijai.

Populiarioji kultūra

JAV Baltimorės universitetas siūlo studentams įgyti išsilavinimą populiariosios kultūros srityje.

Studijų metu mokoma analizuoti, interpretuoti, kritikuoti skirtingas medijas. Dėmesys skiriamas tiek spausdintai medijai, tiek filmams, muzikai ir vaizdo žaidimams. Studijų metu apžvelgiami istoriniai, socialiniai, politiniai ir etniniai aspektai, atsispindintys populiariojoje kultūroje.

Kartu mokoma numatyti istorinių, socialinių, verslo ar valdžios sprendimų įtaką populiariajai kultūrai.

Golfo laukų ir verslo vadyba

Kiekvieno verslo vadyba turi savo specifiką. Merilendo universitas JAV pasiryžęs paruošti geriausius specialistus darbui golfo centruose.

Kadangi žolė labai svarbi šiame versle studentams tenka mokytis žolės auginimo ir priežiūros paslapčių, gilinti žinias apie trąšas. Nenuostabu, kad šiam kursui reikalingas nusimanymas biologijoje ir chemijoje.

Laidotuvių paslaugų studijos

Floridos valstijos universitetas siūlo studijų programą, leidžiančią gilintis į laidotuvių paslaugų teikimą.

Studijų metų įgyjama žinių, kaip valdyti laidojimo namų verslą, balzamuoti kūnus. Į programą kartu įtraukiame vienerių metų praktika licencijuotuose laidojimo namuose.

Tarp studijuojamų dalykų - kūno anatomija, patologija, teisė, susijusi su laidotuvėmis, verslo vadyba, etika.

Poreikis atsiranda ir Lietuvoje

Laidojimo paslaugas teikiančios „Rekviem” laidotuvių planuotoja Jorūnė Ramonaitė pati yra baigusi renginių vadybos bakalauro studijas Didžiojoje Britanijoje. Ji viena iš pirmųjų šalyje laidojimo ceremonijų planuotoja.

„Organizacinis darbas, koordinavimas, dėmesys detalėms, asmeninio ryšio su žmonėmis palaikymas, man visuomet buvo labai artimas ir mėgiamas. Prieš prisijungiant prie laidotuvių ceremonijų organizatorius „Rekviem“ jau turėjau daug patirties, organizuojant ir koordinuojant įvairaus pobūdžio šventes ar minėjimus. Dar besimokydama užsienyje supratau, kad mirtis ar laidotuvės, jų planavimas apskritai nėra tabu tema, tai natūralus gyvenimo etapas. Tad gavusi tokį darbo pasiūlymą išties net nedvejojau. Taip, iššūkių tikrai daug. Ir būti tuo žmogumi, kuris sunkią akimirką stengiasi padaryti kuo lengvesnę nuo gedinčiųjų nuimant kuo daugiau organizacinių rūpesčių, kad jie galėtų ramiai atsisveikinti su velioniu, nėra paprasta, tačiau, esminis momentas – kalbėtis su žmonėmis ir išsikristalizuoti ko nori artimieji, ar ko norėjo velionis“, – kaip atsidūrė laidotuvių versle, pasakojo pašnekovė.

J. Ramonaitė teigė, kad apklausos rodo, kad tokios paslaugos lietuviams reikalingos. 60 proc. gyventojų tokią profesiją laiko kaip būtiną, nors ji pristatyta vos prieš metus.

Laidotuvių planuotoja pastebėjo, kad laidotuvių ceremonijų planavimas populiarus tiek JAV, tiek Vakarų Europoje.

„Skirtingose šalyse vyrauja įvairūs atsisveikinimo scenarijai, mes, lietuvaičiai, vis labiau liberalėjame, į atsisveikinimą ir laidotuvių ceremonijų žiūrime paprasčiau, šviesiau, vis dažniau pasirenkamos ir mažiau įprastos atsisveikinimo vietos. Ir nors atsisveikinimo ceremonija, laidotuvių planavimas neturi vieno scenarijaus – viskas priklauso nuo tradicijų, mentaliteto, pageidavimų, pažiūrų, tačiau tos tendencijos iš Vakarų ateina ir pas mus“, – apie tendencijas laidotuvių ceremonijose kalbėjo moteris.

Pasak J. Ramonaitės, dirbant šiame darbe svarbūs ne tik organizaciniai, bendravimo, kūrybiškumo ir laiko planavimo įgūdžiai, bet laidotuvių planuotojas turi būti emociškai stirpus, galėti pagelbėti psichologiškai, užjausti, suprasti ir įsigilinti, kartu išlaikant racionalų ir loginį mąstymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)