– Veiklioms šiuolaikinėms moterims įtampa, stresas, nerimas, nuovargis, skubėjimas ir nuolatinis laiko neturėjimas tapo kasdienybe, o Jūs visada rami, besišypsanti ir tarsi niekada niekur neskubanti, nors darbų, veiklos bei įsipareigojimų tikrai turite daug. Sakykite, kaip jums tai pavyksta?

– Vesdama seminarus visada paprašau moterų nupiešti taurę. Žiūrint į ją galima labai daug pasakyti, kokios jos yra moterys – paprastos ar prašmatnios, mylinčios ir puoselėjančios save, o gal viduje tuščios ir liūdnos... Tai paprastas psichologinis žaidimas, tačiau gali būti naudingas kiekvienai, kuri jau pajuto laiko sau stygių. Todėl rekomenduoju nusipiešti taurę ir ją paanalizuoti. Moterims kartais reikia tiesiog stabtelėti ir gerai apgalvoti, kiek laiko per dieną ji skyrė sau. Ne darbui, vyrui, vaikams, o sau. Minčių higiena padės sudėlioti prioritetus ir atsijoti tai, ko nereikia. Kai moterys ir merginos sąžiningai surašo viską, ką veikė per dieną, nustemba: kiek daug brangaus laiko praleido socialiniuose tinkluose besigėrėdamos svetimomis nuotraukomis, skaitydamos kitų istorijas ir aptarinėdamos svetimus gyvenimus. Kai tai pamato, supranta, kad jei tik būtų norėjusios, tikrai būtų radusios laiko sportui, meditacijai ar tiesiog ramiam pabuvimui su savimi. Nuolatiniai išoriniai dirgikliai atima daug mūsų laiko ir įvelia į skubos pinkles, todėl daugelis pamiršta savo asmeninius pomėgius. Todėl rekomenduoju dar šiandien pagalvoti, kas jus įkvėptų, motyvuotų ir suteiktų energijos. Laiko turime skirti ne tik kūno, bet ir savo minčių higienai, savo vidinei tylai, pomėgiams ir kasdieniniams ritualams. Tai ir yra visa mūsų moteriškos harmonijos ir grožio esmė. Apie kokią harmoniją ir moteriškumą galime kalbėti, jei esame užsiteršusios negatyviomis, chaotiškomis mintimis, nuolatine skuba ir stresu?

– Dažnai moterų pomėgiu tampa vyro arba vaikų pomėgiai. Ką tuomet patartumėte?

– Iš tiesų vis dažniau pastebiu, kad moterys neturi savo mėgstamų veiklų. Joms atrodo, kad nueiti su vaiku į kiną, ar pavakarieniauti su vyru ir yra jos laikas. Tikrai ne! Nes tai laikas skirtas vaikui, vyrui. O ką ji padarė dėl savęs? Moterys, kurios išbarsto save dėl kitų ir visai neskiria dėmesio sau, dažniausiai jaučiasi pavargusios, nelaimingos ir piktos. Choleriška, trūkčiojančiais judesiais, suirzusi ar pikta – tikrai ramybės nesuteiks nei vyrui, nei vaikams. O šeimoje juk būtent moteris turi būti ramybės ir saugumo uostas visiems. Tačiau, jei išdalina visą savo laiką ir energiją kitiems, ir neturi būdų kaip vėl pasikrauti, natūralu, kad negali nieko duoti, nes jų energijos ir savitumo taurė - tuščia. Tik laiminga, harmoningai gyvenanti moteris gali būti gėrio ir meilės šaltinis ne tik savo šeimai, bet ir aplinkiniams. Kiekviena esame unikali asmenybė, todėl mums patinka skirtingi dalykai. Vieną, įkvėps muzika, šokiai, sportas, kitą – meditacija, pasivaikščiojimas gamtoje, trečią - rankdarbiai, geras kinas. Žinoma, mėgstama muzika, dailės kūriniai ar gamtos vaizdai dažniausiai tinka visoms. Svarbiausia, kad tai teiktų džiaugsmą ir pripildytų pozityvia energija.

– Pasidalinkite savo kasdieniniais ritualais, kurie galėtų būti pavyzdžiu kitoms moteris?

– Man taip pat vienu metu reikėjo stabtelėti ir pagalvoti apie save, prisiminti, jog esu - moteris. Pastebėjusi, kad skęstu darbuose ir įsipareigojimuose kitiems, susidėliojau prioritetus. Dabar man svarbiausia – anksti atsikelti. Keliuosi penktą ryto, tuomet darau kvėpavimo pratimus ir valandą skiriu bėgimui. Bėgimas ankstų rytą, kai dar tik bunda gamta – kažkas nepaprasto ir stebuklingo.

– Tuo metu galima pamatyti, užuosti ir pajausti visą gamtos grožį bei didingumą. Rytinis pabuvimas su savimi, pasigardžiuojant išgertas puodelis kavos, grožio procedūros ir yra mano svarbiausi ryto ritualai. Patikėkite, visas ryto higienos procedūras galima paversti lėtais grožio ritualais, nes viskas priklauso nuo to, kaip mes tai darysime. Po dušo visada kūną palepinu rožių hidralatu ir tai man suteikia labai daug džiaugsmo. Mėgstu viską daryti lėtai, neskubėdama ir visoms patariu: jei šukuojate plaukus, lieskite juos švelniai, leiskite šukoms lėtai slysti jų ilgiu, blakstienas dažykite lėtai, pasigėrėdamos jų tankumu bei ilgiu, lūpas ryškinkite dėmesingai, sutelkdamos visą meilę sau ir savo kūnui. Visą tą laiką mėgaukitės ir gėrėkitės savimi bei besikeičiančiu atvaizdu veidrodyje. Aš tik tada, kai esu visiškai pasiruošusi, žadinu šeimą, ruošiu pusryčius ir pradedu darbo dieną. Dieną visada pasitinku ramiai ir harmoningai. O dienos metu stengiuosi fiksuoti gražias akimirkas, ypatingus momentus, juos išjausti, pasimėgauti jais ir užfiksuoti mintyse. Ir nesvarbu kas tai – geras muzikos kūrinys, nuoširdi kito šypsena, skanus puodelis arbatos ar smagus susitikimas su drauge – užfiksuoju ir pasidžiaugiu. Vakare, po dienos darbų, privalu nuvalyti ir atgaivinti veido odą, todėl neisiu miegoti, jei ant mano veido bus bent trupinėlis makiažo. Naktį, kol visas kūnas ilsisi, oda dirba. Vakare pati labai mėgstu ir visoms rekomenduoju prisiminti ir į užrašų knygelę surašyti ypatingas dienos akimirkas, pasidžiaugti bei padėkoti už jas Dievui, Visatai. Labai svarbu užfiksuoti, kokiais momentais jauteisi pakylėta ir mėgavaisi tuo, ką darei. Gal kažką įkvėpei, kažkam padėjai. Kai konspektuoji ir pasižymi ypatingas akimirkas, ilgainiui pajunti kas tau iš tiesų patinka, sekasi ir džiugina. Dienos įžvalgos gali atskleisti naujų pastebėjimų, parodyti kelią, kuris netgi gali tapti nauja profesija ar hobiu.

– O kur jūs pati semiatės įkvėpimo?

– Daugiausia energijos ir įkvėpimo gaunu iš gamtos, žinoma, mane įkvepia muzika, meno kūriniai. Dažnai pavartau Prof. Ernsto Hanso Gombricho „Meno istoriją“. Žinomų menininkų kūriniuose užfiksuotas tikrasis moteriškumas. Mums belieka tik gėrėtis tų laikų moteriškomis formomis, dailiais veido bruožais, paslaptingais ir giliais akių žvilgsniais, rafinuotomis manieromis. O judesių plastiškumas! Linijų švelnumas ir aptakumas. Atrodo, kad matai, kaip tos moterys juda, kalba, užuodi jų kvapą. Tai ir yra tikrasis moteriškumas. Moteris turi būti rami ir harmoninga, o jos vidinė ramybė atsispindi judesiuose, eisenoje, kalboje. Tik ramios, pasitikinčios savimi moters judesiai bus ramūs, lėti, o jos veidą puoš šypsena. Man pačiai didžiulė inspiracija ir atgaiva akims yra Sandro Botičelio paveikslas „Veneros gimimas“. Tai tarsi iš tos epochos laiškas mums, kuris atskleidžia tikrąjį grožį ir estetiką. Jame simboliais, spalvomis, linijomis, kompozicija atskleista visa moters grožio esybė. Žinoma, yra keletas ir realių istorinių asmenybių, kurios mane įkvepia ir iš kurių mokausi.

Laura Preikšaitienė

– Pasidalinkite, kas yra tos jūsų grožio ikonos ir moteriškumo pavyzdžiai?

– Labai džiaugiuosi, kad esu atradusi ir išstudijavusi gyvenimus tokių istorinių asmenybių kaip dailininkė Frida Kalo, prancūzų didvyrė Joana Arkiete (Žana d’Ark), Didžiosios Britanijos Karalienė Elžbieta II, kino aktorė Marilyn Monroe. Galbūt daugeliui Merilyn Monroe yra koketiškumo ir erotiškumo simbolis, tačiau į jos gyvenimą galima pažvelgti ir visai kitu aspektu. Taip, Merilyn Monroe besąlygiškai užkariavo pasaulį, tačiau ar tikrai buvo laiminga? Kokį gyvenimą ji nugyveno ir kaip jį baigė? Epochos keičiasi, tačiau vertybės nesikeičia. Todėl mano pagrindinė žinutė studentėms visada būna ta pati: svarbiausia – susikurti savo vidinį ir išorinį pasaulį, kuris būtų švarus, gražus ir harmoningas. O pamilti save ir pradėti savimi rūpintis niekada nevėlu.

– Esate Socialinių mokslų kolegijos Estetinės kosmetologijos katedros vedėja, dėstytoja, daug laiko praleidžiate su jaunomis merginomis, todėl puikiai pažįstate jaunąją kartą. Papasakokite, kokios yra šiuolaikinės merginos? Ar jos moka ir geba rūpintis savimi?

– Išties daug laiko praleidžiu su jaunomis merginos, matau visas jų baimes, kompleksus ir jau įžvelgiu to priežastis. Dauguma jaunų žmonių auga be mamų. Taip, tai emigrantų vaikų karta, kuri augo su močiutėmis, tetomis, vyresnėmis sesėmis. Mergaitėms, augusioms be mamos, dažniausiai niekas neįskiepija meilės sau, neperduoda moteriškumo paslapčių ar grožio ritualų. Tokie vaikai tarsi sužeisti paukščiukai neturi stabilios šeimos suvokimo, neturi vertybių pamato, todėl dauguma jų grožį bei estetiką interpretuoja labai paviršutiniškai: kelrodžiais į moteriškumą, estetikos ir grožio suvokimą jiems tampa tik gražūs instagramų paveiksliukai. Mano, kaip Estetinės kosmetologijos katedros vedėjos, dėstytojos, užduotis ir siekis – parodyti studentėms platesnį moteriško grožio ir estetikos suvokimą. Todėl, kai SMK renkame Estetinės kosmetologijos studijų programos dėstytojus, man labai svarbūs ne tik jų profesiniai pasiekimai, bet ir asmeninės savybės. Socialinių mokslų kolegijoje studijuodamos merginos įgyja ne tik profesinių žinių, čia formuojasi ir jų asmenybės, pasaulėžiūra ir pasaulėjauta. Todėl labai svarbu, kad su studentėmis dirbtų tokios dėstytojos, kurios būtu moteriškumo ir savo profesijos pavyzdžiai. Nes mūsų tikslas SMK užauginti ir parengti tikras grožio ir estetikos ikonas, kurios būtų pavyzdžiu kitoms.

– Sakykite, kaip šiuolaikinė karta suvokia grožį, kokią įtaką jų supratimui apie grožį ir estetiką turi socialiniai tinklai?

– Dabar vyrauja agresyvaus, perdėtai seksualaus ir net vulgaraus grožio tendencijos. Šiuolaikinės merginos siekia perdėtai dirbtinio grožio. Bet visa tai – trumpalaikis blizgėjimas. O kas iš tiesų slepiasi po dirbtinai sukurta išvaizda? Kokie santykiai jų laukia? Juk žmogus nėra tik fizinis kūnas. Todėl Socialinių mokslų kolegijoje mes ugdome ne tik profesines, bet ir asmenines merginų ir vaikinų, kai tokių turime, savybes. Mūsų tikslas - supažindinti studentes su moters grožio evoliucija, laiko patikrintomis vertybėmis, istoriniais moters grožio idealais, tyrinėjant meno kūrinius, istorines asmenybes ir taip formuoti naują požiūrį į grožį, moteriškumą bei estetiką.

– Dietologai sako, kad moters emocinė būsena daro įtaką jos mitybai. Ką jūs apie tai manote?

– Maistas – mūsų energijos šaltinis, todėl labai svarbu, ką mes valgome. Mes juk ne šiukšliadėžės, į kurias būtų galima mesti bet ką. Mano moteriškosios esybės suvokimas atsirado tuomet, kai laukiausi pirmagimės. Besilaukdama kūdikio suvokiau moteriškumo galią ir sakralumą. Gamta apdovanojo moterį ypatingomis galiomis – mes galime išnešioti gyvybę ir ją išmaitinti. Supratus, koks ypatingas mano kūnas, pajutau jam pagarbą. Todėl ir gerbiu jį. Man labai svarbu, ką ir kada valgau, kaip valgau ir iš kokių indų tą darau. Save gerbianti moteris niekada nevalgys iš įskilusių, nusidėvėjusių indų, negers arbatos iš sutrūkusio ir nuo arbatžolių pajuodusio puodelio. Tai smulkmenos, tačiau jos labai daug pasako apie mus. Tai, kaip mes save priimame, branginame ir vertiname, parodo mūsų aplinka ir elgesys su savimi būtent tuo metu, kai niekas nemato. Dažnai namuose moterys dėvi prastus, nudėvėtus drabužius. Kodėl? Mes visada, net tada, kai niekas mūsų nemato, turime jaustis žavios ir ypatingos. O kiekviena diena mums turi būti tarsi mažytė šventė.

– Tačiau savigarba, orumas savaime neatsiranda. Tikriausiai, reikia laiko, kad išmoktume mylėti save?

– Pagarba sau prasideda nuo labai elementarių dalykų. Pirmiausia, turime suvokti, kad esame Dievo kūriniai, todėl turime mylėti ir branginti save. Jei nepriimame savęs, nemylime savo kūno – niekiname Kūrėją, kuris mus sukūrė. Kiekvienas esame unikalus ir ypatingas, tačiau ne visada tai vertiname, todėl ir lygiuojamės į pseudo etalonus. Tiesą sakant, man šiurpsta oda, kai matau, kaip jaunos mergaitės savęs nemyli: seka „Instagramų“ žvaigždes, jas kopijuoja, darko savo kūną įvairiomis injekcijomis ar operacijomis. Tačiau esmė ta, kad dirbtinis savęs tobulinimas nepadeda! Tai tarsi užburtas ratas, kuris niekada nesustoja, nes nemeilė sau yra psichologinė būsena. Bet kokia operacija ar korekcija – suteikia trumpalaikį pasitenkinimą. Po pirmos seka antra, tuomet trečia... Ir tam nėra pabaigos. Nepasitenkinimas savimi, savo kūnu tik auga. Manau, kad didžiausia šiuolaikinė Dievo rykštė ir yra menkas pasitikėjimas savimi ir nemeilė sau.

– Paminėjote, kad labai svarbu kaip mes elgiamės su savimi, savo kūnu. O kokią įtaką mums daro aplinka, mūsų namai?

– Aplinka, kurioje praleidžiame daug laiko: darbo vieta, mokslo įstaiga ir, žinoma, mūsų namai, jų interjeras, švara arba nešvara turi labai didelę įtaką mūsų mintims, energijai, nuotaikai ir net motyvacijai. Būtent todėl Socialinių mokslų kolegijoje tiek daug dėmesio skiriama estetikai, auditorijų interjerui, nes tik jaukioje, tvarkingoje aplinkoje jaučiamės energingi ir motyvuoti. Tik švariuose, gražiuose namuose atsipalaiduosime ir pailsėsime, o netvarka, chaosas, nebaigti remontai – trikdys, gadins nuotaiką ir kels erzelį. Todėl labai svarbu, į kokią aplinką patenka jauni žmonės, o ypač jaunos merginos, studentės, kurių tikrasis moteriškumas dar tik skleidžiasi ir formuojasi. Ypatingai svarbu, kokie žmonės, kokios moterys šalia jų tuo metu būna ir rodo pavyzdį. Mano nuomone, žmogus turi gyventi harmoningai tiek su savo vidumi, tiek su išore. Ne veltui sakoma, kad tvarkydami namus, valome ir savo mintis, nes švarinimasis turi ne tik fizinę, bet ir emocinę reikšmę. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį, kokios būsenos tai darome, nes su kokia nuotaika tvarkysimės, tokią namų energiją ir susikursime. Namų jokiu būdu nereikia kuopti, juos reikia tiesiog sutvarkyti. Mūsų judesiai, skleidžiami virpesiai ir tai kaip mes liečiamės prie daiktų, vyrų, vaikų ir kuria mūsų aplinkos energiją.

– Ne kartą esate minėjusi, kad namų energiją, aplinką ir net mūsų nuotaiką gali pakeisti tinkamai parinkti kvapai. Aromaterapija - tai vienas iš jūsų pomėgių, kuris taip pat padeda puoselėti moteriškumo galias, tiesa?

– Kvapas man tikrai labai svarbus, tačiau vienodai svarbūs ir visi kiti pojūčiai. Kiekvieną sveiką žmogų Dievas apdovanojo penkiais pojūčiais: klausa, rega, uosle, skoniu, lytėjimu ir ypatingu šeštuoju – nuojauta. Tik, deja, užmirštame ją. Visus pojūčius, be išimties, reikia lavinti. Man kartais gaila, kad daugiausia dėmesio žmonės skiria skoniui ir malonumą jaučia tik valgydami. O žmogus juk toks unikalus ir ypatingas! Kaip jau minėjau, rytą visada pradedu su rožių hidrolatu, kurio aromatas mane pakylėja ir puikiai nuteikia visai dienai. Dienos eigoje man kartais prireikia citrusų kvapo, nes jis energizuoja, suteikia teigiamos energijos. Tinkamai parinktas kvapas ne tik padės išsibudinti suteiks žvalumo, bet ir padės nusiraminti. Miegamajame labai tinka ylang ylang eterinio aliejaus kvapas, kuris laikomas stipriausiu afrodiziaku, svetainėje, kur siekiame malonaus bendravimo su šeimos nariais galima paskleisti vanilės, mandarinų esencijos, pušų ar mėtų eterinių aliejų kvapą. O meditacijos ar jogos neįsivaizduoju be miros ar bosvelijų eterinių aliejų, nes jie padeda atsipalaiduoti ir įeiti į tylą. Man aromaterapija vienas iš būdų pažadinti emocijas ir mėgautis tomis akimirkomis. Kitas labai svarbus pojūtis – lytėjimas. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmogui per dieną būtini bent 5 apsikabinimai! Gal todėl aš tiesiog dievinu masažus. Jei žinau, kad turiu greitai atsistatyti po sunkios dienos, visada renkuosi masažą. Po gero masažo jaučiuosi kaip po 3 dienų atostogų. Linkiu visoms moterims ne tik mėgautis skoniu, bet ir prisiminti kitus pojūčius ir juos lavinti. Ir kartais sočią ir brangią vakarienė iškeisti į masažą ar aromaterapijos seansą, pasivaikščioti gamtoje ar apsilankyti meno parodose. Aš myliu gyvenimą ir mėgaujuosi juo kiekvieną dieną. Gal todėl kiekvieną dieną randu ypatingų akimirkų, moku džiaugtis smulkmenomis ir mažais dalykais. Turiu viską paliesti, užuosti, pasigrožėti. Kiekviena moteris turi suvokti, jog ji privalo nuolat tobulėti tiek profesinėje, tiek asmeninėje srityje. Jokiu būdu negalima visos savęs atiduoti tik darbui. Labai svarbu rasti laiko sau, savo minčių ir kūno puoselėjimui. Ir nesvarbu, kur tu esi ir ką darai – kiekviena diena yra TAVO diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)