Iniciatyvą stabdo neveiklumas

Pagrindinis susitikimo tikslas – verslininkės Jolantos Blažytės kartu su gimnazijos kolektyvu bei savivaldybe prieš penkerius metus įkurtos „Sėkmės ir lyderystės mokyklos“ plėtra ir ateities perspektyvos, sakoma mokyklos atstovų pranešime spaudai.

Penktadienį į Kėdainių Šviesiąją gimnaziją atvykęs premjeras S. Skvernelis taip pat akcentavo tokio profilio mokyklų svarbą. Kėdainių „Sėkmės ir lyderystės mokykla” - vienintelė tokio pobūdžio neformaliojo ugdymo mokykla. Anot premjero, rajono savivaldybė turi dėti daugiau pastangų ir skirti daugiau dėmesio, kad „Sėkmės ir lyderystės mokyklos“ pastatas būtų pilnai įrengtas.

„Manau, kad nebeturėtų likti tokių nebaigtų projektų, kaip šios mokyklos priestatas. Daugiau nebegalime sau leisti vadovautis principu padarykime kažkiek kažką, griaučius pastatykime, o vėliau kaip Dievas duos. Kas pradėta daryti, tą būtina pabaigti. Būtina pabaigti visus pradėtus projektus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Anot patalpas mokyklai skyrusios koncerno „Vikonda“ valdybos pirmininkės J. Blažytės, ketverius metus itin sėkmingai veikusi ir jau pirmąją laidą išleidusi „Sėkmės ir lyderystės mokykla“ sulaukė vaikų ir jų tėvelių susidomėjimo, norinčių mokytis šioje ateities lyderius ugdančioje mokykloje yra žymiai daugiau nei mokykla gali talpinti.

„Tuometė rajono valdžia bei Švietimo ir mokslo ministerija pritarė šio projekto įgyvendinimui, buvo skirtos lėšos pastatą pritaikyti mokyklos poreikiams: naujų erdvių laboratorijoms, kabinetams. Deja, pasikeitus valdžiai šių patalpų rekonstrukcija bei įrengimas įstrigo. Naujoji rajono valdžia skyrė pinigų tik pastatui konservuoti“, - sako pagrindinė mecenatė J. Blažytė. Jos teigimu, be naujų patalpų mokinių poreikių tenkinti neįmanoma.

Atkaklumas davė vaisių

Mokyklos bendruomenė kartu su verslininke J. Blažyte bei Kėdainiuose rinktu Seimo nariu Dariumi Kaminsku suvienijo jėgas, siekdama, kad gimnazijos priestato statybos būtų atnaujintos, o „Sėkmės ir lyderystės mokykla“ galėtų plėstis, moksleiviai ir toliau būtų mokomi kompetencijų, dėl kurių ateityje taptų sėkmingi savo sričių lyderiai. Į gimnaziją buvo pakviesta ir atvyko švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė bei Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

„Ši mokykla reikalinga Lietuvos vaikams, svarbu, kad jos židinys – rajoniniame miestelyje, o jos iniciatorė – verslininkė, prisidedanti ir finansiškai, ir idėjomis, bei visapusiškai skatinanti projektą. Būtina padaryti viską, kad mokykla ne tik išliktų, bet ir plėstųsi. Tad keista, kad jau seniai dovanų gautas pastatas dėl valdžios neveiklumo yra užkonservuotas“, – savo nuomonę išsakė E. Jovaiša.

Be ateities lyderių mes neišgyvensime

Penktadienį į Kėdainių šviesiąją gimnaziją atvykęs premjeras S. Skvernelis susipažino su vienintele tokia Lietuvoje veikiančia neformaliojo ugdymo mokykla.

Apžvelgęs verslininkės J. Blažytės dovanoto didžiulio pastato likučius, premjeras rajono mero Sauliaus Grinkevičiaus pasiteiravo, kodėl per penkerius metus pastatas nepakilo aukščiau užkonservuotų pamatų lygmens. Šviesiosios gimnazijos mokinių prezidentas viešai įvardijo, kad „Sėkmės ir lyderystės mokyklai“ išlaikyti mero vadovaujama įstaiga teskiria vieną ketvirtadalį lėšų. Likusią sumą – tris ketvirtadalius – skiria verslininkė J. Blažytė.

„Sakoma, jog gera pradžia – pusė darbo. Tai, kad premjeras čia atvyko, jau pusė darbo, nes juk versle aktualiausia problema yra ne darbuotojų trūkumas, ne mažas našumas, o trūkumas žmonių, kurie moka organizuoti verslus ir teisingai valdyti dideles žmonių grupes valstybės valdymo lygmenyje, su tuo turbūt irgi susidūrėte. Kai mes su Šviesiosios gimnazijos direktore Violeta Liutkiene prieš ketverius metus „išvyniojome“ idėją apie tokią dar tuo metu neįprastą mokyklą, po dvejų metų Stanfordo, Masačusetso universitetuose dėstytojai pradėjo kalbėti, kad „minkštųjų“ įgūdžių ugdymas turi būti prioritetinė švietimo sistemų kryptis. Panašu, kad mes su direktore su šia idėja bėgome traukinio priekyje, t.y. greičiau, nei prestižinių pasaulio universitetų dėstytojai. Todėl aš labai noriu, jog ši mokykla būtų toks bandomasis projektas, lyderis Lietuvoje, kur ugdomos būtent tos kompetencijos, kurios reikalingos žmonijos ateičiai, nes mes be tokių kompetencijų tiesiog neišgyvensime, gerbiamas premjere“, – susitikime su mokyklos bendruomene, Kėdainių rajono valdžia bei premjeru, kalbėjo J. Blažytė.

„Sėkmės ir lyderystės mokykla“ – vienintelė tokio tipo neformaliojo ugdymo įstaiga Lietuvoje, joje įvairaus amžiaus mokiniai jau ketverius metus ugdomi, kaip galima lengviau susidoroti su emociniais, socialiniais iššūkiais, kurie neatsiejami nuo šiuolaikinio pasaulio. Jiems labai svarbus suaugusiųjų dėmesys, nuomonė, autoritetas. Vaikai nori, kad suaugusieji veiklas ne tik organizuotų, bet ir kartu su jais dalyvautų, mokytųsi, juokautų, pasakotų, išklausytų. Jiems visada malonu gauti teigiamus įvertinimus už atliktas kūrybines užduotis. Vaikams labai reikia artumo, ir jie jį priima. Į „Sėkmės ir lyderystės mokyklą“ iš įvairių Kėdainių rajono mokyklų kiekvieną savaitę susirenka 129 mokiniai, tačiau jau nuo šio rugsėjo teks smarkiai mažinti moksleivių skaičių – visi norintys mokytis tiesiog netelpa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)