Padidinti darbo užmokestį, pailginti laiką ir neleisti darbų tikrinti apmokymuose nedalyvavusiems asmenims – tokius tris reikalavimus mokytojai pateikė NEC atstovams po to, kai buvo paviešinta nauja valstybinio lietuvių kalbos egzamino (VBE) vertinimo tvarka.

Protesto laišką gegužės 18-ąją pasirašė vertinimo centruose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose dirbantys mokytojai. Jie savo laiške įvardijo šiuos reikalavimus:

1. VBE kandidatų darbus vertinti nuo nuo birželio 11 iki birželio 22 dienos, t.y. 10 darbo dienų;

2. padidinti VBE kandidatų darbų vertinimo įkainį (4 eurai po mokesčių už vieną kandidato darbo vertinimą);

3. naujai neregistruoti vertintojų, nedalyvavusių virtualiuose mokymuose MOODLE sistemoje bei seminaruose.

Vos šis reikalavimo laiškas buvo išsiųstas NEC, jo nuotrauka ėmė plisti ir socialiniuose tinkluose, kur savo nuomone aktyviai dalijosi vertinime dalyvaujantys mokytojai. Ne vienas skundėsi ne tik menkai apmokamu darbu, bet ir prastomis vertinimo centrų būklėmis: aplūžusios kėdės, nehigieniškos sąlygos.

NEC svarsto galimybę padidinti užmokestį vertintojams

NEC direktorė Saulė Vingelienė DELFI teigė, kad toks mokytojų laiškas iš tiesų gautas. „Džiaugiamės vertintojų pilietiškumu, jų pastangomis ir siūlymais optimizuoti vertinimo procesus, rūpinimusi darbų vertinimo kokybe“, – taip mokytojų iniciatyvą įvertino NEC direktorė.

Anot jos, kai kuriuos pokyčius lėmė tai, kad šįmet mokslo metai baigiasi birželio viduryje. „Pavyzdžiui, užsienio kalbos (rusų) valstybinio brandos egzamino kandidatų darbų vertintojai dirba penktadieniais ir šeštadieniais, informacinių technologijų ir fizikos valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojai darbus vertina nuotoliniu būdu elektroninėje erdvėje. Taip pat sprendžiama, ką dar galima padaryti, kad abiturientai lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino rezultatus gautų iki liepos 4 d. Ši data svarbi todėl, kad abiturientai, neišlaikę lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino, liepos 9 d. galėtų laikyti lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinį brandos egzaminą pakartotinėje sesijoje“, – vardijo S. Vingelienė.

Mokytojų pasirašytame laiške buvo reikalaujama „naujai neregistruoti vertintojų, nedalyvavusių virtualiuose mokymuose MOODLE sistemoje bei seminaruose“. S. Vingelienė teigia, kad visi vertintojai turės dalyvauti mokymuose.

„Nacionalinis egzaminų centras yra atnaujinęs lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino kandidatų darbų vertintojų registraciją ir siekia papildomai į vertinimą įtraukti patirties turinčių vertintojų. Jei dalis tokių patyrusių vertintojų sutiktų dalyvauti šiame procese, paspartėtų vertinimo procesas. Be abejonės, šie vertintojai, kaip ir visi kiti, dalyvautų mokymuose. Jiems galiotų ir visi reikalavimai, taikomi visų mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojams“, – kalbėjo NEC direktorė.

Vertintojai privalo atitikti šiuos reikalavimus:

– turėti atitinkamo dalyko vyresniojo mokytojo ar aukštesnę pedagoginę kvalifikaciją arba to dalyko ar jo srities mokslų daktaro laipsnį;

– turėti atitinkamo dalyko patirties mokant pagal dalyko vidurinio ugdymo programą arba dėstant aukštojoje mokykloje, dirbant dalyko srities mokslo / pedagoginiu darbuotoju;

– turėti valstybinių / mokyklinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertinimo patirties;

– dalyvauti brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojams skirtuose mokymuose.

Pasidomėjus, ar iš tiesų naujoje vertinimo tvarkoje buvo įvardytas perpus trumpesnis egzaminų taisymo laikas, NEC direktorė priminė egzaminų vertinimo tvarką: „Jau kelerius metus lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino kandidatų darbų vertinimas vyksta keliais etapais: 1) visi vertintojai maždaug dvi savaites darbus vertina pirmą, antrą ir, jei reikia, trečią kartą; 2) labiausiai patyrę vertintojai keletą dienų dar kartą skaito ir, jei reikia, dar kartą vertina problemiškus darbus. Taip darbas organizuojamas siekiant vertinimo kokybės. Visos šios procedūros išliks ir šiais metais.“

Anot NEC direktorės S. Vingelienės, mokytojų užmokestis susideda iš kelių dalių: atlyginimo, dienpinigių ir užmokesčio už vertinimą. „Mokytojai vertinti valstybinio brandos egzamino kandidatų darbų yra komandiruojami mokyklų vadovų. Vertindami kandidatų darbus visi vertintojai gauna vidutinį darbo užmokestį savo pagrindinėje darbovietėje, atlygį už vertinimą pagal valandinį įkainį ir dienpinigius, – vardijo S. Vingelienė. – Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino kandidatų darbų vertintojai paprastai per valandą įvertina du darbus. Šiuo metu valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojų valandos įkainis yra 4,12 euro, aiškinamasi ar yra galimybių jiems padidinti atlygį.“

O ar naujoji tvarka ir kilęs mokytojų pasipiktinimas nepakenks abiturientų egzaminų vertinimo kokybei? „Pakeitimai neturėtų pakenkti kandidatų darbų vertinimo kokybei – visi profesionalūs vertintojai yra labai atsakingi ir visuomet stengiasi, kad darbai būtų įvertinti kuo kokybiškiau. Kaip jau minėjome, visos kokybę užtikrinančios procedūros išliks“, – teigė S. Vingelienė.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nepalaiko NEC pokyčių

Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius DELFI teigė, ŠMM įpareigojo NEC grįžti prie įprastos vertinimo tvarkos.

„Nacionalinis egzaminų centras savo sprendimo keisti vertinimo tvarką su Švietimo ir mokslo ministerija nederino – apie numatytus pokyčius sužinojome tik kilus mokytojų nepasitenkinimui. Ministerija įpareigojo NEC grįžti prie įprastos vertinimo tvarkos ir vertintojams užtikrinti tinkamas darbo sąlygas“, – teigė G. Kazakevičius.

Egzaminą laikys 18 613 kandidatų

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą abiturientai laikys birželio 2 dieną, šeštadienį. NEC duomenimis, šį egzaminą pasirinko laikyti 18 613 kandidatų.

Egzaminų sesija jau prasidėjo anglų kalbos egzaminu. Valstybinį anglų kalbos egzaminą laikė 20 669 kandidatų, istorijos egzaminą, kuris dar laukia, pasirinko perpus mažiau kandidatųtik kiek daugiau nei 10 tūkst.

Prašymus laikyti valstybinį matematikos egzaminą pateikė 18 233 kandidatai, jis bus laikomas birželio 9-ąją.

Prašymus laikyti brandos egzaminus šįmet pateikė 31 640 kandidatų, 932 kandidatais mažiau negu praėjusiaisiais metais.

Naujovės lietuvių kalbos egzamine

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino metu kiekvienas mokinys galės 20 minučių naudotis kompiuteriu.

Egzamino metu keturiolikai mokinių bus skirta ne mažiau kaip du kompiuteriai. Jei yra galimybė – ir daugiau.

Programoje numatyti 36 autoriai, mokiniams būtina pasiremti nors vienu. Būtent dėl autorių gausos ir buvo nuspręsta kūrinius pateikti skaitmenine forma, o ne knygomis. Beje, mokinys, kuris nepasirems nė vienu autoriumi, egzamino neišlaikys.

Laikas, kurį abiturientas galės praleisti prie kompiuterio – ribotas. Kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių. Kompiuteriais bus galima pradėti naudotis nuo egzamino pradžios praėjus valandai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)