Nori ne tik pramogų

Kelionių agentūros „Zigzag Travel“ pardavimų vadovė Lina Juzakėnienė sako, kad tiek moksleivių tėvai, tiek patys vaikai rinkdamiesi vasaros stovyklas iš jų tikisi ne tik smagių pramogų, bet ir naudos.

„Šiemet, kaip ir pernai, pačios populiariausios stovyklos buvo kalbų mokymosi, antroje vietoje – sukarintos stovyklos. Beje, pastarosios tik taip vadinasi, tai labiau patriotinės stovyklos, kurias pamėgę tiek berniukai, tiek ir mergaitės. Jose vaikai mokomi disciplinos, tvarkos, ugdomi patriotiniai jausmai. Šių dienų kontekste, kai pasaulyje vyksta karai, neramumai, tai aktualu. Ir jei tėveliai pirmais metais šią stovyklą parenka norėdami vaikus paauklėti, kad jie išmoktų disciplinos, planuoti laiką ir pan., tai kitais metais į ją prašosi jau patys vaikai“, – sako L. Juzakėnienė.

Kalbų stovyklas, pasak jos, renkamasi atsižvelgiant į vaikų amžių – mažesniems vaikams labiau patinka dieninės stovyklos, kai vakare jų atvyksta pasiimti tėvai, o vyresni vyksta į stacionarias stovyklas Druskininkuose, pajūryje ar kitur.

„Galbūt tokias stovyklas renkamasi dėl to, kad vaikams trūksta žinių, o gal jie nori užsienio kalbos nepamiršti iki mokslo metų pradžios. Vyresniems tai gera praktika prieš išvykstant studijuoti į užsienį“, – kalba L. Juzakėnienė.

Populiarios, anot jos, ir išgyvenimo stovyklos. Jose vaikai gyvena lauko sąlygomis, mokosi, kaip išgyventi be patogumų, įsijaučia į Robinzono Kruzo vaidmenį, kuria stovyklas, stato pavėsines, kuria laužus ir t.t.

Išgyvenimo gamtoje stovykla, L. Juzakėnienės teigimu, yra pati pigiausia: savaitei kainuoja apie 85 eurus, 10 dienų – apie 110 eurų. Savaitė sukarintoje stovykloje atsieina apie 180 eurų. O kalbų stovyklos yra pačios brangiausios – vidutiniškai 10 dienų stovykla kainuoja apie 280 eurų.

Mokosi tarptautinėse stovyklose

UAB „Baltic Council for International Education“ direktorė Jurgita Gruodienė sako, kad lietuviai moksleiviai jau pamėgę tarptautines kalbų mokymosi stovyklas, į kurias atvyksta vaikai iš viso pasaulio.

Tie, kurie nori suderinti ir poilsį, ir mokslą, dažniausiai renkasi saulėtąją Maltą, pasimokyti vietinių kalbų siūloma vykti ir į Italiją, Ispaniją, Prancūziją arba toliau – į Ameriką, Kanadą. Vis dėlto pati populiariausia šalis, kurioje organizuojamos kalbų stovyklos, yra Anglija.

„Yra ir akademinės kalbų stovyklos, jose užsienio kalba vaikai mokosi įvairių akademinių dalykų. Pavyzdžiui, anglų kalba organizuojama gamtos mokslų stovykla, kurioje vaikai mokosi biologijos, chemijos, fizikos ir t.t. Įsitraukę į įvairias veiklas vaikai net nesuvokia, kad kartu jie mokosi ir anglų kalbos“, – sako J. Gruodienė.

Akademines stovyklas, anot jos, dažniausiai renkasi vaikai nuo 13 iki18 m. – tie, kurie jau žino, kokios sritys juos labiausiai domina. Tačiau į kalbų stovyklas galima vykti jau nuo 7 m.

„Vaikai skirstomi pagal amžių, nes skiriasi jų interesai ir anglų kalbos žinios. Grupės tarptautinės, po 12–15 vaikų. Nuo pirmadienio iki penktadienio po tris valandas skiriama mokslams. Pamokos organizuojamos taip, kad būtų lavinamas kalbėjimas, nes dažniausiai trūksta būtent kalbėjimo praktikos.

Po mokslų vykdoma smagi popamokinė veikla, sporto renginiai. Vaikai žaidžia, piešia, eina į zoologijos sodą, baseiną, didelę dalį užima įvairios ekskursijos – po miestą, muziejus ir t.t. Šiose stovyklose dienotvarkė labai užimta, laisvo laiko lieka tik prieš miegą“, – pasakoja J. Gruodienė.

Stovykla Kliftono koledže

Vasarą jai teko lydėti lietuvius vaikus į stovyklą Kliftono koledže Bristolyje. Moksleiviai buvo apgyvendinti kartu su lydinčiais vadovais, tame pačiame pastate gyveno ir vaikai iš kitų šalių. Iš viso stovykloje buvo apie 300 vaikų iš 15 šalių, kurių amžius svyravo nuo 8 iki 18 m.

„Kai vaikai išskirstomi, vienoje grupėje tarp 12–15 vaikų gali likti tik pora lietuviškai kalbančių vaikų. Pradžioje bendrauti su kitais jiems nedrąsu, vaikams atrodo, kad jų anglų kalbos žinios nepakankamos, bijo daryti klaidų, tačiau ten jie įtraukiami ir nori nenori turi prabilti. Kai supranta, kad ir kiti daro klaidų, kad daryti klaidas yra normalu, tada su ta kalba ir susidraugauja“, – kalba J. Gruodienė.

Ji pasakoja, kad nors kai kurie vaikai iš pradžių nebūna nusiteikę mokytis ir vykti į tokias stovyklas, tačiau po dviejų ten praleistų savaičių jau niekas nebenori vykti namo. „Vaikai pabūna kitoje aplinkoje, susipažįsta su kita kultūra, susiranda draugų iš kitų šalių. Žinoma, svarbiausia – kad stipriai pagerėja jų užsienio kalbos įgūdžiai. Vieni tėveliai sakė, kad jiems didžiausias džiaugsmas buvo, kai su iš stovyklos grįžusiu trylikamečiu sūnumi visą vakarą prakalbėjo angliškai“, – pasakoja J. Gruodienė.

Stovykla Kliftono koledže

Į kalbų stovyklas užsienyje rekomenduojama vykti 2–3 savaitėms. Dviejų savaičių grupinis paketas, į kurį įskaičiuojamas apgyvendinimas, maitinimas, ekskursijos, popamokinė veikla, anglų kalbos pamokos, draudimas, lėktuvo bilietai, sutikimo ir išlydėjimo paslauga, kainuoja nuo 2000 eurų.

Užsienį renkasi jau ne pirmą vasarą

Turizmo agentūra „Excursus Express“ organizuoja vaikų vasaros stovyklas Italijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje ir Slovakijoje.

Anot agentūros direktorės Daivos Strolienės, populiariausia tarp moksleivių yra 11 dienų stovykla Italijoje, antroje vietoje – 8 dienų stovykla Bulgarijoje. „Į šią trukmę įskaičiuotos ir kelionės. Į Italiją vykstame autobusu, tad pamatome ir Vieną, Florenciją, San Mariną, o į Bulgarijos stovyklą skrendame lėktuvu, atvykstame į Varną ir ten atostogaujame. Tai yra pramoginės stovyklos, tačiau jų metu organizuojamos ir pažintinės ekskursijos“, – pasakoja ji.

Į šias šalis daugiausia vyksta 14–17 metų vaikai, mažesni, 11–14 metų, vaikai dažniau renkasi stovyklas Slovakijoje. Kaip pasakoja D. Strolienė, yra vaikų, kurie į šias stovyklas važiuoja jau po 4–5 kartą.

„Nors grupės sudaromos tarp lietuvių vaikų, jie šiose stovyklose taip pat turi galimybę bendrauti su kitų šalių vaikais ir taip lavinti užsienio kalbą. Pačios stovyklos yra tarptautinės, tik ekskursijos, kitos veiklos organizuojamos atskirai. Bendrai rengiamos sporto varžybos, draugystės vakarai“, – pasakoja D. Strolienė.

Pigiausia stovykla Slovakijoje – 9 dienos kainuoja apie 300 eurų. Į šią kainą įskaičiuotas nuvežimas, parvežimas, maitinimas, vadovų darbas, sveikatos draudimas, kai kurios ekskursijos. Stovykla Italijoje kainuoja apie 500 eurų, Bulgarijoje – apie 430 eurų. Agentūros direktorė neslepia, kad įprastai kainos yra didesnės, tačiau beveik visi stovyklų paketai perkami iš anksto, kai skelbiamos didelės nuolaidos.

Lavina kitus naudingus įgūdžius

Prieš naujus mokslo metus 10–12 klasių moksleiviai kviečiami ugdyti ir kitus naudingus gebėjimus. Stovyklą „Whatansu. Motyvatorius“ organizuojanti Jurgita Vidugirienė sako, kad tėvai nori, jog vaikai grįžtų ne tik pailsėję ir gerai praleidę laiką, bet ir su žinių bagažu, su pulku naujų draugų, kažką savyje atradę, kažką pakoregavę.

Šioje stovykloje, kurią organizatoriai vadina laimingų mokslo metų dirbtuvėmis, per aktyvius žaidimus lauke, ištvermės žygius, diskusijas ir įvairius susitikimus ugdoma moksleivių savivertė, smalsumas, gebėjimas prisiimti atsakomybę, kūrybiškai mąstyti, bendrauti, dirbti ir ilsėtis komandoje ir t.t.

„Kartais iš vaikų reikalaujama daugiau, negu jie gali duoti. Mūsų nuomone, šie vaikai yra pertekliaus karta, kurie kartais pamiršta, kaip į šaldytuvą atkeliauja maistas, kaip spintose atsiranda drabužiai, jie pamiršta, kad tėvai yra ne jų priešai, kurie trukdo gyventi taip, kaip jie nori, o žmonės, kurie jais rūpinasi“, – sako J. Vidugirienė.

Ji pasakoja, kad stovykloje vaikai mokosi, kaip mokytis, planuoti laiką, atrasti motyvaciją, kodėl jie taip daro, susidėlioti savo svajones, žingsnius, kaip link jos eiti ir kt. „Mes manome, kad tokios motyvacijos injekcijos užtenka bent pirmam trimestrui ir mokslo ar studijų metus jaunuolis pradeda su trenksmu“, – kalba J. Vidugirienė.

Šešių dienų stovykla kainuoja 200 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)