Startuoliai – rizikinga veikla, kurią išmanyti būtina

Dauguma startuolių ar verslų žlunga jau pirmaisiais įkūrimo metais. Tyrimai rodo, kad dažniausios tokių nesėkmių priežastys yra šios: rinkos poreikių neįvertinimas, netinkamai suformuota komanda, finansų ir investicijų trūkumas.

Nors startuolis yra dar gana naujas įmonės modelis, grindžiamas inovacijomis ir turintis didelį verslo plėtros potencialą, Lietuva gali didžiuotis net keliais itin sėkmingais startuoliais vienaragiais (vertė virš 1 mlrd. eurų) – drabužių mainų ir prekybos startuolis „Vinted“ bei kibernetinės saugos sprendimų bendrovė „Nord Security“, visai neseniai įvertinta 1,6 mlrd. JAV dolerių, kurioje dirba virš 15 MRU alumnų, tarp kurių ir vienas šio startuolio įkūrėjų, Tomas Okmanas.

Studijų programa atvers galimybes tarptautinėms aukštumoms

Naujai sukurta ir rinkai pasiūlyta studijų programa „Startuolių kūrimas ir valdymas“, kurią vykdyti ketinama nuo 2022 m. spalio mėn., skirta ambicingiems būsimiems startuolių kūrėjams ir verslininkams, norintiems kurti inovatyvius produktus ar dirbti lyderiaujančiose Lietuvos ar pasaulio įmonėse. Kiekvienas, norintis atrasti pokyčių galią ir savo idėją paversti realybe, galės pradėti savo kelionę MRU Viešojo valdymo ir verslo fakultete. Trejus metus trunkančios studijos bus vykdomos anglų kalba.

Pirmaisiais studijų metais bus formuojami šiuolaikinio verslininko aktualūs įgūdžiai, kompetencijos ir mąstysena. Studentai dirbs su naujausiomis verslo kūrimo metodikomis kaip Lean Start-up, Lean Business Model Canvas, Google Sprint, Design Thinking ir kt. Antraisiais metais studentai pradės kurti savo startuolio ar verslo prototipą, vadinamąjį MVP (angl. Minimal Viable Product), lavindami esminius technologinius ir analitinius įgūdžius. Na, o trečiaisiais metais studentų startuoliai virs tikromis įmonėmis.

Atradę rinkos – produkto atitikimą studentų startuoliai galės generuoti pastovius klientų srautus ir gaus pirmąsias pajamas bei taps augančiu startuoliu ar verslu. Be to, studijų metu studentai turės galimybę gauti net 25 000 JAV dolerių programos partnerių finansavimą savo startuolio ar verslo idėjai vystyti. Šios programos partneriai: „Startup Lithuania“, „Zyro“, „GovTech Lab Lithuania“, „Lietuvos inovacijų centras“, „Gamechangers“.

Plačiau apie studijų programą galima rasti čia.