Šiaulių banko Kasdienės bankininkystės departamento direktorius Andrius Kamarauskas teigia, kad finansų sritis yra labai plati: mažmeninė bankininkystė, taupymas, investavimas, skaitmenizavimas ir pan. „Šiuo metu ši sritis sparčiai skaitmenizuojasi ir yra diegiami įvairūs nauji finansiniai įrankiai ir procesai, kurie dažnai net nėra matomi galutiniams finansinių instrumentų naudotojams. Kartu plečiasi ir finansų specialisto funkcijos, nes atsiranda vis naujų reguliacinių reikalavimų, apskaitos standartų, keičiasi klientų poreikiai, jiems pritaikome vis labiau individualizuotus sprendimus. Ir visa tai dar bandome suderinti su pasauliniais iššūkiais ir tendencijomis – politiniu nestabilumu pasaulyje, tvarumu, žaliuoju kursu ir panašiai“, – aiškina Andrius Kamarauskas.

Kaip pabrėžia Šiaulių banko Kasdienės bankininkystės departamento direktorius, šiuo metu rinkoje finansų specialistų poreikis yra milžiniškas ir kasdien vis auga, rasti darbuotoją, turintį darbo finansų sektoriuje patirties ar bent bazinių žinių yra iššūkis. Todėl organizacijos nebelaukia, kol jaunuoliai baigs studijas. Dauguma jų nuo pat pirmo kurso yra įsitraukusios į studijų procesą, nuolat bendrauja su studentais renginių, paskaitų, projektų metu, kviečia atlikti praktiką, stažuotes, o labai greitai pasiūlo ir įsidarbinti. Andrius Kamarauskas teigia, kad įmonės labai lanksčiai žiūri į jaunų žmonių galimybes dirbti, taiko lanksčius darbo grafikus, galima dirbti tik dalį darbo laiko. Tai abipusė nauda, nes studentai gali anksčiau įsilieti į darbo rinką, iš arti pamatyti, kaip veikia įmonės, kuo užsiima finansų institucijų darbuotojai, ir taip tikslingai nukreipti savo studijas. O darbdaviai turi galimybę bendrauti su potencialiais darbuotojais nuo pat studijų pradžių, įvesti juos į profesiją anksčiau ir po studijų arba dar jų metu studentai gali papildyti organizacijos kolektyvą.

 Andrius Kamarauskas

Iš ką tik studijas baigusio arba dar studijuojančio jaunuolio finansų įstaigos tikisi stiprių finansų valdymo pagrindų, noro sužinoti daugiau, iniciatyvumo ir savarankiškumo. Šiaulių banko Investicinių paslaugų grupės vadovas Domas Klimavičius pažymi, kad vienas pagrindinių organizacijų lūkesčių ką tik studijas baigusiam ar dar studijuojančiam jaunuoliui yra tas, kad jis jaustų žinių troškulį, t. y. norėtų įgyti naujų žinių ir patirties, nes mokymasis nesibaigia tik pabaigus studijas – darbo pradžia yra naujas mokymosi etapas, trunkantis visą žmogaus profesinį kelią. Todėl gebėjimas mokytis savarankiškai yra labai svarbi jauno žmogaus savybė, kurią ypač vertina darbdaviai. „Žinoma, finansų srities darbuotojui labai svarbu skaitmeninių įrankių valdymas, gebėjimas analizuoti duomenis, prognozuoti, nustatyti ir valdyti rizikas. Visgi, viso to galima išmokti jau darbe, bet bendrosios kompetencijos, tokios kaip analitinis mąstymas, kūrybiškumas, bendradarbiavimas, gebėjimas dirbti grupėse, procesų išmanymas, yra vystomos studijų metu“, – sako Domas Klimavičius.

Finansų specialistų atlygiai rinkoje yra vieni didžiausių, nes sektoriui Lietuvoje stipriai plečiantis, tarp finansinių įstaigų didėja konkurencija dėl darbuotojų. „Lietuvoje turime ribotus žmogiškuosius išteklius, todėl norint pritraukti darbuotojus, dažniausiai yra konkuruojama atlygio srityje, pateikiant individualizuotus atlygio pasiūlymus. Taip pat finansų institucijos turi plačius papildomų naudų paketus, siūlo modernią, viskuo aprūpintą darbo aplinką, lankstų darbo grafiką ir, žinoma, karjeros galimybes. O galimybių išties yra daug, nes, kaip ir minėjome, finansų sektorius yra labai plati sritis, todėl jaunuolis, pradėjęs savo karjerą, susipažinęs su skirtingais organizacijos padaliniais ir funkcijomis, gali rinktis jam patraukliausią sritį. Karjera įmonės viduje yra naudinga abiem pusėms: jaunuoliai, prisitaikę prie įmonės kultūros ir aplinkos, gali toje pačioje įmonėje augti ir tobulėti, tą daryti greitai, o įmonei pavyksta išsaugoti kompetenciją, sutaupyti laiko ir pinigų ieškant naujų darbuotojų. Galimybė greitai tobulėti turėtų būti bene svarbiausias būsimojo darbuotojo lūkestis“, – pabrėžia Domas Klimavičius.

 Domas Klimavičius

„Remdamiesi Lietuvos statistikos departamento duomenimis, matome, kad vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje padidėjo ir ši atlyginimų augimo tendencija nesustoja. Tai liečia ne tik IT specialistus, gamybos sritis, bet atlyginimai auga ir finansų srityje. O pagal cvonline.lt darbo pasiūlos ir paieškos platformą, šiuo metu ieškoma apie 400 finansų specialistų bankuose, „Western Union“ ir įvairiose organizacijose“, – teigia doc. dr. Lidija Kraujalienė, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešojo valdymo ir verslo fakulteto prodekanė strateginėms partnerystėms ir inovacijoms. MRU ekspertė atkreipė dėmesį, kad žinių ekonomikos eroje, gerėjant šalies ekonominei situacijai, atsirandant naujoms investavimo galimybėms ir platformoms, finansų srities specialistų poreikis didėja, o, anot prognozių, ateityje jis dar labiau išaugs. Be to, Lietuvoje yra daug įmonių ir viešojo sektoriaus organizacijų, kuriose jaučiamas didelis finansų valdymo srities specialistų stygius, pažymi L. Kraujalienė.

Mykolo Romerio universiteto Viešojo valdymo ir verslo fakulteto Finansų valdymo bakalauro studijų programos vadovė prof. dr. Asta Vasiliauskaitė teigia, jog finansų srities studijų skiriamasis bruožas yra tas, kad jos neišvengiamai skatina tobulinti gebėjimus kritiškai vertinti teikiamus verslo vystymo siūlymus, ieškoti kompromiso, derinant įvairių sričių specialistų ir verslo vystytojų interesus, nes tiek teorinėse, tiek praktinėse užduotyse dominuoja vienas apribojimas: pinigų už tinkamą kainą visiems pageidavimams įgyvendinti nepakanka. „Būtina išmokti rinktis ir mokėti pateikti aiškius argumentus, kuo siūlomas pasirinkimas prisidės prie gerovės, kuri svarbi visiems sprendimo įgyvendinime dalyvaujantiems suinteresuotiems asmenims. Galima apibendrinti, kad finansų srities studijos yra įdomios ir skatinančios kūrybiškumą, o kartu įgyjamos kompetencijos yra ir bus paklausios darbo rinkoje vykstant Pramonės 4.0 procesams“, – pažymi MRU mokslininkė.

Plačiau apie Finansų valdymo bakalauro studijų programą galite skaityti čia.

Daugiau informacijos apie Mykolo Romerio universitetą – www.mruni.eu.