Šis vilkikas su lenkiškais numeriais buvo sulaikytas dar gegužės 1 d. Jį vairavęs Baltarusijos pilietis teigė, jog į Lenkiją vežą medžio drožlių plokštes. Medienos kroviniai visada kelia įtarimų, nes juose patogu slėpti kontrabandą (pavyzdžiui, pirmieji „karstai“, t.y. kai medienos plokščių ar lentų krovinyje išpjaunamos ertmės cigarečių dėžėms, Lietuvos muitininkai aptiko dar 2009-iais).

Gegužės 1-osios popietę Raigardo poste tikrintas krovinys pareigūnams pasirodė įtartinas dar ir dėl to, kad plokštės buvo ne tik sutvirtintos juostomis, bet dar papildomai tarpusavyje sujungtos medsraigčiais.

Pragręžus plokštes, ant grąžto liko tabako. Praardžius vieną „karstą“ buvo aptikta daugybė cigarečių.

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos. Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas dviem paroms, o gegužės 3 d. Kauno miesto apylinkės teismo sprendimu jis suimtas 2 mėnesiams. Vilkikas su kroviniu atvežtas į Panevėžį.

Tokie didžiuliai kroviniai su slėptuvėmis ardomi lauke, todėl buvo nutarta palaukti kelias dienas tikintis geresnio oro, bet gegužės 12 d. orai ne tik nepagerėjo, bet visai subjuro – ardymo darbus teko pradėti sningant.

Paaiškėjo, kad puspriekabėje yra aštuoni dideli „karstai“ ir du mažesni. Išardžius pirmąsias (didesniąsias) slėptuves paaiškėjo, kad jose yra maždaug po 130 dėžių (65 tūkst. pakelių) baltarusiškų cigarečių „Minsk Superslims“, „NZ Gold“ ir „NZ Black“.

Antradienio popietę slėptuvės vis dar buvo ardomos. Apytiksliais duomenimis, puspriekabėje buvo suslėpta apie 600 tūkst. pakelių, kurių vertė Lietuvoje, su privalomais mokesčiais, yra apie du milijonus eurų.

Tyrimo metu bus aiškinamasi, kurioje šalyje krovinys turėjo būti parduotas – kuo toliau į Vakarus, tuo didesnis kontrabandos organizatorių pelnas.

MKT duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje cigarečių („Fest“, NZ, „Minsk“) pakelis kainuoja apie 40–50 centų (t. y. 1,08–1,28 baltarusiškų rublių). Lietuvoje su privalomais sumokėti mokesčiais toks pakelis kainuoja apie 3,49 Eur. Lietuvos juodojoje rinkoje tokios cigaretės pardavinėjamos maždaug po 1,4 Eur.

Pasak MKT atstovo Gedimino Kulikausko, dar neseniai toks krovinys būtų buvęs priskiriamas prie rekordinių, bet dabar jis patenka tik į „didelių“ kategoriją.

Per praėjusius metus muitinė sulaikė 8,2 mln. cigarečių pakelių, o šiemet per nepilnus penkis mėnesius sulaikyta jau 7,4 mln. pakelių.

Pasak pareigūnų, kontrabandinių cigarečių srautas ėmė smarkiai augti praėjusių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)