Vakar DELFI jau rašė, kad sekmadienį Vilniaus oro uoste buvo sulaikytas į Madridą išsiruošęs Rusijos pilietį, kuris į savo kelioninį bagažą susidėjo tik cigaretes su trečiųjų šalių banderolėmis. Vyras savo kelioliniame lagamine turėjo daugiau kaip tūkstantį pakelių cigarečių.

Tačiau tai ne vienintelis atvejis, kai „gudručiai“ bando patikrinti, ar akylai veikia Lietuvos tarnybos.

Kontrabandines cigaretes siunčia paštu

Muitinės departamento atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė pasakoja, jog pasitaiko atvejų, kai kontrabandinius rūkalus bandoma atsisiųsti arba į kitą šalį išsiųsti tiesiog paštu. Tokie atvejai, anot pareigūnės, nėra dažni, tačiau vienas kitas „drąsuolis“ tokiu būdu nusprendžia patikrinti savo sėkmę.

Pernai spalio 1 d. Vilniaus teritorinės muitinės Pašto poste buvo patikrinta iš Jungtinės Karalystės atsiųsta siunta. Joje pareigūnai aptiko 90 pakelių cigarečių “Minsk Superslim” su Baltarusijos Respublikos banderolėmis. Siunta tuomet buvo sulaikyta.

Panašių atvejų pasitaikė ir šiais metais. Tiesa, anot muitinės pareigūnų, dažniau nelegalius tabako gaminius iš šalies bandoma išsiųsti į šalis, kuriose gyvena nemažai lietuvių. Tikėtina, kad taip rizikuoti ryžtasi užsienyje giminių ar draugų turintys lietuviai mat kitose Europos šalyse ne retai rūkalai būna dar brangesni.

Šių metų vasario 18 d. Pašto poste sulaikyta siunta, siųsta į Didžiąją Britaniją. Joje muitininkai aptiko 210 pakelių cigarečių “Minsk” su baltarusiškomis banderolėmis. Dar 277 pakeliai tokių pačių cigarečių buvo sulaikyti vasario 19 dieną – juos taip pat bandyta išsiųsti į Didžiąją Britaniją.

Rugpjūčio 22 dieną buvo patikrintas į Airiją siunčiamas kelioninis lagaminas – jame pareigūnai aptiko 590 pakelių cigarečių „NZ Gold Superslim“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Akylai stebi siuntinius į Angliją ir Airiją

Dėl tokių įvykių muitinės pareigūnai, anot G. Vitkauskaitė-Šatkauskienė, stebi ne tik iš trečiųjų šalių atkeliaujančias, bet ir į kai kurias Europos šalis iškeliaujančias siuntas.

„Nors Pašto posto veiklos prioritetas – į Lietuvą iš trečiųjų šalių atsiunčiamų pašto siuntų kontrolė, tačiau, atsižvelgiant į riziką, tikrinamos ir įtarimą keliančios siuntos, siunčiamos į kitas Europos Sąjungos šalis. Atidžiau tikrinamos siuntos į Airiją, Didžiąją Britaniją, Norvegiją – tas šalis, kuriose gausu lietuvių. Mat į šias šalis neretai lietuviai siunčia cigarečių, viršydami nustatytus leidžiamus kiekius“, - aiškina pareigūnė.

Visos cigaretės, kurios į kitas šalis siunčiamos nelegaliai yra konfiskuojamos. Muitinės pareigūnai pašto klientams, siunčiantiems siuntas į kitas šalis, rekomenduoja pasidomėti, kokie tose šalyse yra nustatyti akcizinių prekių apribojimai.

Kaip rašoma „Lietuvos pašto“ puslapyje, tabako gaminių siųsti negalima į šias šalis: Airija, Austrija, Baltarusija, Brazilija, Indija, Italija, JAV, Kuveitas, Malis, Rumunija, Singapūras, Tanzanija, Vietnamas,Vokietija.

Į Lietuvą galima siųsti 50 cigarečių

Šiuo metu į Lietuvą iš trečiųjų šalių privatūs asmenys be importo muitų ne prekybai skirtas prekes gali siųsti, jei jų vertė neviršija 45 eurų. Tačiau tabako gaminiams taikomi kitokie apribojimai. Be muito mokesčio į šalį galima siųsti: 50 cigarečių arba 25 cigariles, arba 10 cigarų, arba 50 gramų rūkomojo tabako, arba proporcingą šių gaminių rinkinį.

Ribos nustatytos yra ir tabako gaminiams iš Europos šalių. „Jei siunčiate Europos gamintojų prekes, siuntinyje jų negali būti daugiau nei 800 vienetų (40 pakelių) , jei trečiųjų šalių – ne daugiau nei 200 vienetų (10 pakelių). Prieš siunčiant prekes, reikėtų pasidomėti, kokius apribojimus akcizinėms prekėms taiko šalys, į kurį keliaus siuntinys“, - aiškina G. Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad viršijus šį kiekį cigaretės laikomos nelegaliomis, o siuntėjas – baudžiamas. „Kokia bauda bus pritaikyta, priklausys nuo pažeidimo dydžio. Jei akcizo prekių vertė viršija 250 minimalaus pragyvenimo lygio skaičių, pažeidėjui bus taikoma baudžiamoji atsakomybė“, - teigia pareigūnė.

Lietuvos muitinės departamento duomenimis, per pirmus 9 šių metų mėnesius iš užsienio gyventojai per Lietuvos paštą gavo beveik 6,6 mln. siuntų. Daugiau nei pusė šių siuntų į Lietuvą atkeliavo ne iš Europos Sąjungos šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)