Tokia statistika buvo aptarta „Swedbank“ ekonomikos prognozių apžvalgoje. Kovoje su kontrabanda Lietuvoje šiuo metu geriau atrodo ir Baltijos valstybių kontekste. Nors mažiausia kontrabandinių cigarečių rinkos dalis šiuo metu yra Estijoje, „Swedbak“ vyriausias ekonomistas pastebi, kad nei vienoje Baltijos šalių nelegali rinkos dalis nesitraukė taip sparčiai. Estijoje nelegali rūkalų rinka susitraukė beveik 1,5 proc., o Latvijoje daugiau nei 1 proc. išaugo.

DELFI domėjosi, kokios šalyje taikomos priemonės prisidėjo prie tokio ryškaus kontrabandinės rinkos lūžio.

N. Mačiulis pastebi, kad kontrabandinė rinka iš tiesų šiais metais ženkliai susitraukė ir nors kontrabandos dalį rinkoje pamatyti gana sunku, tačiau stebint eilę metų atliekamų tyrimų rezultatus galima kalbėti apie ryškius pokyčius.

„Žiūrėdami į vieną statistiką, mes galime matyti pakankamai tikslius duomenis. Tai būtent, kiek yra cigarečių kontrabandos Lietuvoje, nes kiekvienais metais du kartus atliekamas „Nielsen“ tuščių pakelių tyrimas. Pagal šį tyrimą mes aiškiai matome, kad būtent šiemet krito kontrabandinių cigarečių vartojimas. Pernai tai sudarė 30 proc. rinkos, šiemet sudaro – 20 proc.”, - pastebi N. Mačiulis.

Kontrabandinių cigarečių rinkos pokyčiai Lietuvoje

Santykiai su Rusija užsuko kranelius

Ekonomisto teigimu, prie tokio nelegalių akcizinių prekių srauto į Lietuvą mažėjimo galėjo prisidėti geopolitinė įtampa, mat baimintasi Ukrainos scenarijaus. Dėl šios priežasties pasienio kontrolės stiprinimui mestos didelės pajėgos.

„Panašu, kad čia prisidėjo daugelis veiksnių. Vienas iš tų veiksnių yra tai, kad šiemet yra sustiprėjusi pasienio apsaugos kontrolė. Pasienio pareigūnai bendradarbiauja ir kartu su šauliais patruliuoja pasienyje. Aišku, tai buvo susiję su geopolitine įtampa ir baimėmis, kad Lietuvoje nepasikartotų panašūs procesai, kokie buvo Ukrainoje“, - aiškina N. Mačiulis.

Pašnekovas taip pat pastebi, kad suprastėjus santykiams su kaimynine Rusija, vienas kraniukas buvo šiek tiek prisuktas. Sumažėjus į Rusiją važiuojančių vilkikų srautui, sumažėjo ir kontrabandos gabenimo galimybių.

„Manau, iš dalies prisidėjo ir tai, kad sumenko Lietuvos prekybiniai santykiai su Rusija. Į Rytų rinkas važiuoja mažiau vilkikų, tokiu būdu atsiranda ir mažiau galimybių kažkur prikaišioti ir į šalį įvežti kontrabandinių cigarečių“, - teigia ekonomistas.

Jis atkreipia dėmesį ir į pačių pareigūnų motyvacijos skatinimą, mat didelės reikšmės šioje kovoje galėjo turėti ir griežtesnė kontrolė pačiame šalies viduje. Tuo, kaip sako N. Mačiulis, dar labiau buvo suinteresuoti ir patys pareigūnai, nes už sulaikytą kontrabandą pareigūnams buvo skiriamos premijos.

„Visų tų veiksnių dėka matome malonią tendenciją. Suskaičiavome, kad vien dėl cigarečių kontrabandos sumažėjimo biudžetas gavo papildomus 30 mln. eurų. Tai yra tikrai didelė suma“, - sako N. Mačiulis.

Nerijus Mačiulis

Latvijos pasieniai kiauresni

Ekonomistas, paklaustas, kodėl jo nuomone kitose Baltijos valstybėse nebuvo tokio ryškaus šešėlinio cigarečių verslo traukimosi, tikina, kad greičiausiai nebuvo pasitelktos tokios efektyvios priemonės kovai su kontrabanda.

„Buvo netgi užfiksuota keletas atvejų, kai kontrabandą bandyta įvežti pro Latvijos – Lietuvos pasienį, o ne pro Lietuvos – Baltarusijos. Tai rodo, kad Latvijos pasieniai šiuo metu yra kiauresni nei Lietuvos, ir tai atsispindi cigarečių kontrabandos statistikoje“, - DELFI sakė N. Mačiulis.

DELFI jau rašė, kad vis daugiau kontrabandinių rūkalų su baltarusiškomis etiketėmis į Lietuvą patenka iš Latvijos. Tokia nerimą kelianti tendencija tik stiprėja. Muitinės atstovai įsitikinę – toks kontrabandos maršrutų pokytis įvyko sustiprinus išorinės Europos Sąjungos sienos kontrolę.

Muitininkai tokią „latviško tranzito“ tendenciją stebi jau kurį laiką. Muitinės Kriminalinės tarnybos atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Kulikauskas DELFI anksčiau sakė, kad sulaikymų skaičius iš kaimyninės šalies įvežant nelegalius rūkalus padidėjo net 10 procentų.

„Kadangi kova su kontrabanda yra nenutrūkstantis procesas, tai keičia tendencijas. Kas pusmetį, kas tris mėnesius, gali pasikeisti net per savaitę. Visą laiką ieškoma naujų landų, naujų vietų pro kurias galima įvežti ir pastaruoju metu mus neramina stiprėjanti tendencija įvežti cigaretes baltarusiškomis banderolėmis iš Latvijos“, - teigia G. Kulikauskas.

Kontrabandinių cigarečių rinkos pokyčiai Baltijos šalyse

Tokias muitininkų įžvalgas patvirtina ir statistika. Lietuvos muitinės duomenimis, šiemet muitininkai sulaikė jau 30,4 mln. vnt. iš kaimyninės šalies įvežtų baltarusiškų kontrabandinių cigarečių. Per 2014 metus sulaikyta 8, 2 mln. vnt. iš ten pat atgabentų nelegalių rūkalų.

Muitininkai Latvijos pasienį jau priskiria karštosioms zonoms, kuriose vyksta intensyviausia kova su kontrabanda. Latvija šiame sąraše dėl pasikeitusių tendencijų atsiduria šalia Baltarusijos. Per devynis šių metų mėnesius Latvijos – Lietuvos pasienyje sulaikyta net 17 proc. visų kontrabandinių cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)