Ketvirtadienį paryčiais Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pasieniečiai vaizdo stebėjimo sistema ties Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimu užfiksavo Nemunu plaukiantį asmenį. Buvo matyti, kad jis paskui save tempia kelis ryšulius.

Netrukus pažeidėjas įplaukė į Merguvos senvagę, paliko krovinį vandenyje ir skubiai nuplaukė Rusijos kranto link.

Apie valstybės sienos pažeidimą VSAT pareigūnai informaciją perdavė kolegoms Kaliningrado srityje, o patys iš vandens ištraukė keturias tarpusavyje suraišiotas ir juoda polietileno plėvele apvyniotas kartonines dėžes. Jose rasti 2 tūkstančiai pakelių cigarečių „Winston Blue“, pažymėtų rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Netrukus paaiškėjo, kad kontrabandinius rūkalus plukdęs pažeidėjas atsakomybės neišvengs – jį, beišlipantį į krantą Rusijoje, sulaikė Kaliningrado srities pasieniečiai.

Į įvykio vietą atvykę ir Nemuno pakrantę Lietuvos pusėje patikrinę du pasieniečiai kinologai su tarnybiniais šunimis daugiau nieko įtartino neaptiko.

Dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Cigaretės laikinai saugomos Bardinų užkardoje.

Sulaikė etatinį „ichtiandrą“

Tačiau tai buvo ne vienintelis „ichtiandras“, šią savaitę sulaukęs pareigūnų dėmesio. Šalčininkų rajone Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai sulaikė kontrabandininką, upeliu plukdžiusį penkias dėžes baltarusiškų cigarečių.

Pirmadienį vakare ties Šalčininkų rajono Eišiškių miesteliu patruliavę Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos tamsoje pastebėjo Versekos upelyje įbridusį vyrą. Šis paskui save tempė penkias tarpusavyje suraišiotas ir juoda polietileno plėvele apvyniotas dėžės.
Specialia žvejo avalyne avintis vyras su kroviniu jau buvo spėjęs nubristi apie 700 metrų nuo Lietuvos ir Baltarusijos sienos, tačiau jo kelionę nutraukė VSAT pareigūnai.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis yra gerai pasieniečiams žinomas 41 metų Eišiškių gyventojas, kuris VSAT pareigūnams spalio mėnesį jau buvo įkliuvęs du kartus.

Šįkart pigesniais baltarusiškais rūkalais susigundęs vyras į Lietuvą plukdė 2500 pakelių cigarečių „Fest“ ir „NZ Gold Superslims“. Visos tabako gaminių pakuotės buvo pažymėtos Baltarusijos akcizo mokesčio ženklais.

Apylinkes patikrinęs kinologas su tarnybiniu šunimi daugiau asmenų ar įtartinų daiktų neaptiko.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką pasieniečiai vyrui pradėjo administracinę teiseną. Jam už tokį pažeidimą gresia bauda nuo 5792 iki 14481 euro.

Eisiškių gyventojui taip pat teks atsakyti ir už tai, kad specialiais ženklais nužymėtoje valstybės sienos apsaugos zonoje jis buvo be privalomo pasieniečių leidimo. Už šį Pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidimą gresia įspėjimai arba bauda nuo 43 iki 87 eurų.

Po apklausos pažeidėją VSAT pareigūnai paleido. Cigaretės laikinai saugomos Varėnos rinktinėje.

Svarbu pabrėžti, kad piliečių pagalba ir įsitraukimas į kovą su kontrabanda - ne mažiau svarbūs šiame sudėtingame procese, todėl vertėtų nepamiršti, kad kilus įtarimui apie galimą kontrabandos gabenimą arba kontrabandinių gaminių platinimą, yra būtina pranešti policijai arba muitinės pasitikėjimo telefonu, visą parą tel. 8 800 555 44.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)