Sulaikė 150 tūkst. eurų vertės krovinį

„Šį savaitgalį netoli Zarasų muitinės pareigūnai vėl sulaikė krovininį vilkiką, įvažiavusį iš Latvijos su beveik 150 tūkst. eurų vertės baltarusiškų cigarečių kontrabanda“, - rašoma Lietuvos muitinės išplatintame pranešime.

Vilniaus teritorinės muitinės mobiliosios grupės pareigūnai krovininį vilkiką „Iveco“ sustabdė spalio 24-osios, rytą, ties Smėlynės pasienio kontrolės punktu.

Muitininkai nusprendė detaliai patikrinti automašiną, tad ji buvo nukreipta į Lavoriškių kelio postą, kur ir paaiškėjo, kad vilkiko puspriekabės lubose įrengta kontrabandinių cigarečių slėptuvė.

Iš viso puspriekabės lubose rasta 55 tūkst. pakelių baltarusiškų rūkalų „Fest“ ir „Fest 7“. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 143 tūkst. eurų.

Vairuotojas – Baltarusijos pilietis K. F. buvo sulaikytas, o Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis (BK 199 – 2 str. 1 d.). Vėliau vairuotojas Vilniaus miesto teismo sprendimu buvo suimtas penkiolikai parų.

Sustiprinus vieno punkto kontrolę ieško landų kitur

Muitininkai tokią „latviško tranzito“ tendeciją stebi jau kurį laiką. Muitinės Kriminalinės tarnybos atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Kulikauskas pastebi, kad sulaikymų skaičius iš kaimyninės šalies įvežant nelegalius rūkalus padidėjo net 10 procentų.

„Kadangi kova su kontrabanda yra nenutrūkstantis procesas, tai keičia tendencijas. Kas pusmetį, kas tris mėnesius, gali pasikeisti net per savaitę. Visą laiką ieškoma naujų landų, naujų vietų pro kurias galima įvežti ir pastaruoju metu mus neramina stiprėjanti tendencija įvežti cigaretes baltarusiškomis banderolėmis iš Latvijos“, - teigia G. Kulikauskas.

Tokias muitininkų įžvalgas patvirtina ir statistika. Lietuvos muitinės duomenimis, šiemet muitininkai sulaikė jau 30,4 mln. vnt. iš kaimyninės šalies įvežtų baltarusiškų kontrabandinių cigarečių. Per 2014 metus sulaikyta 8, 2 mln. vnt. iš ten pat atgabentų nelegalių rūkalų.

Muitininkai Latvijos pasienį jau priskiria karštosioms zonoms, kuriose vyksta intensyviausia kova su kontrabanda. Latvija šiame sąraše dėl pasikeitusių tendencijų atsiduria šalia Baltarusijos. Per devynis šių metų mėnesius Latvijos – Lietuvos pasienyje sulaikyta net 17 proc. visų kontrabandinių cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis.

„Tik sustiprinama kontrolė viename regione, pradeda ieškoti galimybių kituose. Visas skyles užkamšyti gal ir būtų įmanoma, bet visko nesužiūrėsi, visada ieškoma naujų kelių. Tai besikeičianti tendencija ir kontrabandos spaudimas suaktyvėja tai viena, tai kita kryptimi. Šiuo metu aktuali Latvijos teritorija ir Baltarusijos“, - teigia G. Kulikauskas.

Sustiprinta pasienio kontrolė

Anot muitinės Kriminalinės tarnybos atstovo šiame regione pasienio kontrolė sustiprinta jau gerą pusmetį. Anot jo, kroviniai dažniausiai sulaikomi Zarasuose, o kartais ir ties Kaunu. Pašnekovo teigimu, kontrolė vykdoma muitinės mobiliųjų grupių pagalba.

„Jos turi teisę stabdyti šiek tiek ir Latvijos teritorijoje, patruliuojama Lietuvos teritorijoje. Mes jau gal prieš pusmetį buvome paskelbę, kad bus stiprinama kontrolė šiame regione ir sulaikymai patvirtina, kad tikrai mėginama užkirsti kelią šiai tendencijai ir pakankamai sėkmingai. Kita vertus, mes negalime už Latvijos pasieniečius dirbti“, - aiškina G. Kulikauskas.

Latvijos pasienyje 2014 m. konfiskuota 73 mln. cigarečių, kurių daugelis buvo su baltarusiškais akcizo ženklais. Tuo tarpu Lietuvoje 2014 metais sulaikyta net 116 mln. vienetų nelegalių cigarečių ir 3 tonos tabako. Jų vertė - 13 mln. eurų.

2015 metų sausio - rugpjūčio mėnesiais jau sulaikyta 180 mln. vnt. cigarečių, kurių vertė 21 mln. eurų.

G. Nausėda: būkime realistais

Ekonomistai skaičiuoja, kad vien dėl nelegalių rūkalų valstybės biudžetas kasmet praranda 100 milijonų eurų pajamų. Jų manymu, nors kova su kontrabandine rinka Lietuvoje galėtų būti dar stipresnė, tačiau jau ir iki šiol pasiekti rezultatai neša naudą.

„Jeigu atsispirti nuo lyginimo taško kai lyginama su kitomis valstybėm, tai sakyčiau, kad ne visai (tinkamai kovojama - DELFI). Bet būkime realistai, ilgus dešimtmečius kova su kontrabanda buvo labai vangi ir tik pastaruosius keletą metų matau tam tikrus poslinkius ir pokyčius į gerą pusę.
Gitanas Nausėda

Gal veikia ir tam tikras muitinės pareigūnų skatinimo mechanizmas, gal veikia ir geresnė tvarka ir kontrolė prie mūsų sienų, pagaliau atsiranda aiškiai matomų ir galimiems vėlesniems pažeidėjams lengvai įvertinamų didelių siuntų sulaikymų, kas automatiškai didina riziką kontrabandos platintojams ir gabentojams. Aišku, kartais tai įgauna tragiškas formas, kai neseniai buvo nušautas žmogus. Bet visa tai atmuša norą kartoti tokias operacijas arba užsiimti kontrabanda, nes tokie pavyzdžiai veikia psichologiškai ir nebenorima rizikuoti. Arba už riziką ir pervežimą prašoma daugiau pinigų, o tai brangina ir kontrabandines cigaretes“, - DELFI teigė SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda.

Jo teigimu situacija gerėti pradėjo nuo 2011 – 2012 metų, tačiau būtų naivu tikėtis, kad ši problema bus išspręsta labai greitai: „Vargu, ar ji kada nors bus tokia, kad staiga ims ir saulė išlys iš po debesies. Manau, kad viskas vyks laipsniškai ir po truputį kontrabanda nebeliks numeris 1 Lietuvoje”.

Nerijus Mačiulis
Tuo tarpu „Swedbanko“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis primena, kad nors ir matomas kontrabandinių cigarečių mažėjimas rinkoje, tačiau jos vis dar sudaro beveik 30 proc. visų tabako gaminių Lietuvoje.

„Vis dar išliekame tarp trijų valstybių ES, kuriose daugiausiai vartojama kontrabandinės produkcijos. Aišku, mums nepalanki geografinė padėtis – turime pasienį su Rusija ir Baltarusija, kur gerokai pigesnės cigaretės. Bet tai yra ir kultūriniai dalykai bei gyventojų požiūris į kontrabandinės produkcijos vartojimą“, - DELFI teigė N. Mačiulis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)