Pareigūnai paaiškino, kad už šių cigarečių rūkymą gresia bauda, tačiau tai pilietį labai nustebino. Jis nežinojo, kad nuo šių metų vasaros įsigaliojo administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisos, draudžiančios ne tik gabenti, prekiauti prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų, bet ir jų įsigyti. Taigi baudų neišvengs ir kontrabandinių cigarečių gabentojai, ir tokias cigaretes rūkantys asmenys.

Sutrikęs keleivis, pakviestas į tarnybinį automobilį, bandė aiškinti, kad jis cigaretes nusipirko ką tik – iš nepažįstamos moters turguje, ir spėjo surūkyti tik penkias cigaretes. Tačiau jam buvo paaiškinta, kad bausti galima ir už vienos kontrabandinės cigaretės įsigijimą. Šiuo atveju vyrui gresia 28 eurų bauda.

Laukia nemenkos baudos

Visuomenėje nuolat pasigirsdavo diskusijų, kad baudžiami turi būti ne tik platinantys, gabenantys kontrabandines cigaretes, tačiau ir jas rūkantys. Iki šiol administracinė atsakomybė už tokių prekių įsigijimą nebuvo taikoma, baudžiama buvo tik akcizais apmokestinamų prekių, išskyrus energinius produktus ir elektros energiją, laikymą, gabenimą, naudojimą, realizavimą ar prekybą.

Šių metų vasarą situacija pasikeitė – įsigaliojo administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisos. Šio kodekso 163.2 straipsnis numato atsakomybę už nelegalių prekių įsigijimą, todėl suklusti turėtų ir kontrabandinių cigarečių rūkaliai – baudos nėra menkos.

Priklausomai nuo to, kokia įsigytų nelegalių cigarečių vertė, baudos svyruoja nuo 28 iki 5792 eurų su šių prekių konfiskavimu.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis informuoja, kad tikslios statistikos apie nubaustuosius už tokių cigarečių rūkymą – nėra. Apskritai šiais metais buvo surašyta 1914 protokolų, kada buvo pažeistas minėtas straipsnis, tačiau neaišku, kiek iš jų buvo pagauta rūkalių.

Pagauti pažeidėjus – sunkiai įmanoma

Vis dėlto, nors rūkantieji kontrabandines cigaretes dabar gali būti baudžiami, VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys pripažįsta, kad pataisų priėmimas yra tik simbolinis, nors labai reikalingas veiksmas.

„Daugelis žmonių, kurie tiesiog rūko, o ne prekiauja ar gabena tokias cigaretes, nesijaučia kalti, darantys kažką blogo. Jie teisinasi, kad tai pigiau. Dabar yra aiškiai parodoma, jog tai darydami jie pažeidžia įstatymus, kad tai yra blogai. Tai leidžia neužmerkti akių ir kitiems, nes aišku, kas yra norma, o kas ne, kas yra leistina, o kas draudžiama įstatymu“, - sako jis.

K. Kupšys teigia, kad draudimas labiau simbolinis, nes sugauti rūkančiuosius yra labai sudėtinga. Pareigūnų kontrolė sunkiai įmanoma, kadangi kiekvieno rūkančiojo jie tikrinti nepradės, mažai tikėtina, kad kas nors pradės skųsti tokius asmenis.

Vis dėlto, R. Matonis tikina, kad gavus bet kokią informaciją apie kontrabandines cigaretes: ar tai susiję su jų platinimu, ar gabenimu, ar rūkymu – ji bus tikrinama. Netylėti raginami ir žinantys, kad kontrabandines cigaretes rūko itin daug tam tikros vietovės ar namo gyventojų, kadangi tai gali reikšti, jog galimai kontrabandinėmis cigaretėmis ten ir prekiaujama.
Kontrabandinės cigaretės

Muitinės mokymo centro direktoriaus pavaduotojas Pranas Plačas sako, kad tokia pilietiška informacija būtų labai naudinga kovoje su kontrabanda. Jis taip pat sutinka su K. Kupšio mintimi, kad kiekvieno rūkančiojo žmogaus neįmanoma patikrinti, tačiau žmonių sąmoningumas ir pilietiškumas yra vertingas.

„Žinoma, jei matai, kad stotelėje kas nors rūko kontrabandines cigaretes, tu nepradėsi jo sekti. Įlipsi į tą autobusą, kuriuo jis važiuoja, išlipsi, kada jis irgi išlips, ir tuo metu visą laiką pranešinėsi policijai – tai būtų truputį juokinga, be to, tai būtų pavieniai rezultatai. Svarbiau užkirsti kelią tokių rūkalų įsivežimui. Tai daug veiksmingiau, tačiau, žinoma, jei visuomenė kreiptų į rūkančiuosius ir kontrabandinėmis cigaretėmis prekiaujančius asmenis didesnį dėmesį, būtų pilietiški – būtume daug laimingesni“, - sako jis.

Turėtų darytis vis gėdingiau

Tyrimai rodo, kad Lietuvoje daugelis žmonių vis dar toleruoja kontrabandinių cigarečių ir kitų nelegalių prekių pirkimą. Lietuvos laisvosios rinkos instituto duomenimis, nelegalias prekes įsigyja kas trečias lietuvis, o daugiau nei 60 proc. Lietuvos gyventojų pateisina šių prekių vartojimą.

K. Kupšys tikisi, kad administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisos padės apversti situaciją, tačiau jis pripažįsta, kad tai tikriausiai vyks labai pamažu.

„Pataisos yra kaip bandymas prisibelsti į paties žmogaus sąžinę. Dalis žmonių, perkanti kontrabandines cigaretes, toliau jas pirks ir galvos, kad viskas tvarkoje, tačiau daliai žmonių turėtų pasidaryti gėda. Ir jei suveiks tokie savikontrolės mechanizmai, kad tai yra blogai, nepriimtina, gėda prieš draugus, nesmagu prieš kolegas darbe – gali būti taip, kad žmogus atsisakys tų kontrabandinių cigarečių. Taip, viena diena nieko nepakeis, prireiks daugelio metų, tačiau vien tai, kad kažkam rūkyti tokias cigaretes pasidarys gėda – yra gerai“, - sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)