Vien Latvijos pasienyje 2014 m. konfiskuota 73 mln. cigarečių, daugelis kurių buvo su baltarusiškais akcizo ženklais. Tuo tarpu Lietuvoje 2014 metais sulaikyta net 116 mln. vienetų nelegalių cigarečių ir 3 tonos tabako. Jų vertė - 13 mln. eurų.

2015 metų sausio - rugpjūčio mėnesiais jau sulaikyta 180 mln. vnt. cigarečių, kurių vertė 21 mln. eurų.

Mutinės pareigūnai pastebi ir naują nerimą keliančią tendenciją - vis didesni kontrabandinių baltarusiškų cigarečių į Lietuvą atkeliauja iš kaimyninės Latvijos.

Cigaretes ten mėginama gabenti geležinkeliu, krovininiais ir lengvaisiais automobiliais, jos vežamos per „žalią“ sieną ir plaustais ir, Dievas težino, kokį kiekį tabako produkcijos pavyko sėkmingai pergabenti per sieną.

Šių metų kovo mėn. į Lenkiją vykusio sunkvežimio MAN puspriekabėje lietuvių pasieniečiai aptiko 1 mln. eurų vertės kontrabandinių cigarečių iš Baltarusijos partiją. Tai didžiausia nuo šių metų pradžios pasieniečių sulaikyta cigarečių kontrabanda.

Specialūs servisai kontrabandiniams automobiliams tobulinti

Kalbama, kad sieną su Baltarusija turinčioje Lietuvoje nemažai automobilių servisų siūlo savo paslaugas kontrabandai gabenti skirtų transporto priemonių tobulinimui. Slėptuvės įrengiamos visur: po dugnu privirinama speciali dėžė, po bagažine montuojamas dvigubas dugnas, prietaisų panelėje įrengiama niša. Kažin ar visus šiuos būdus galima būtų pavadinti originaliais. Turbūt pasieniečių ir muitininkų nepavyktų nustebinti net ir ant cigarečių tiesiogine žodžio prasme važiuojančiais automobiliais, kai kontrabanda slepiama automobilių ratuose, įskaitant ir atsarginius ratus.

Tolimųjų reisų vairuotojai internetinėse svetainėse dalijasi patirtimi. Anksčiau kontrabandinės cigaretės buvo slepiamos asmeniniuose daiktuose ir dėžėse, tačiau vėliau kontrabandininkai pakilo į naują lygmenį, ėmėsi pačių transporto priemonių pertvarkymo. Šiandien dažniausiai draudžiamas krovinys slepiamas kabinoje arba po ja – ant variklio, žinoma, jei šachtos aukštis pakankamas. Aiškėja, kad šia prasme rekordininko vardą pelno DAF XF95. Sprendžiant iš pasieniečių darytos nuotraukos, ant variklio dedama specialia nuo galimo užsiliepsnojimo dėl įkaistančio variklio apsaugančia medžiaga dengta 100 cigarečių blokų pakuotė.

Ar žinote, kokiu būdu Europoje skaičiuojama cigarečių kontrabandos apimtis? Estijoje bendrovė „Nielsen“ du kartus per metus atlieka tuščių cigarečių pakuočių tyrimą. Atliekant vieną iš tokių tyrimų 14 Estijos miestų iš gatvių ir šiukšlių konteinerių surinkta 3300 cigarečių pakelių. Paaiškėjo, kad ant kas ketvirtos pakuotės – užsienietiški akcizo ženklai, kurių dalis – baltarusiški.

Originaliausios slėptuvės

Baltarusijos tabako gamykloms laikas sumokėti už sandėlių ištuštinimą – nelegalūs cigarečių gabenimo būdai tampa vis įmantresni. Papasakosime apie originaliausius iš jų, daugelis kurių turi baltarusišką pėdsaką.

Betoninė tilto atrama

2015 m. kovo mėn. lenkų pasieniečiai Lietuvos ir Lenkijos pasienyje aptiko 185 tūkst. kontrabandinių cigarečių pakelių 20 tonas sveriančioje tilto dalyje. Šio kontrabandinio krovinio kaina siekė 0,5 mln. JAV dolerių (0,45 mln. eurų).

Dokumentuose nurodyta, kad ši konstrukcija gabenta iš Maskvos į Lenkiją, o prie krovininio automobilio „Scania“ vairo buvo 33-ejų baltarusis vairuotojas. Muitininkai nusprendė atidžiai patikrinti krovinį, todėl šis krovininis automobilis buvo peršviestas rentgeno spinduliais. Neliko jokių abejonių – putplasčiu ir mediena dengtoje konstrukcijoje buvo slepiamos kontrabandinės cigaretės. Kroviniui ištraukti teko panaudoti specialų kraną.

Rąstai

Dar vienas kontrabandininkų išradingumo, padėjusio įgyvendinti sumanymą, pavyzdys. Šių metų kovo mėn. 555 rąstų viduje pasieniečiai aptiko slėptuves, kuriose buvo 25 tūkst. baltarusiškų cigarečių pakelių.

Dviratis

Sunkvežimiai, traukiniai, lengvieji automobiliai, autobusai, motociklai, plaustai – visomis šiomis priemonėmis gabenama kontrabanda. 2014 m. liepos mėn. Lenkijos sieną kirsti patikros punkte „Bruzgi-Kuznica“ mėginusiam Baltarusiui pavyko paslėpti 52 pakelius cigarečių dviračio rėme ir ratuose.

Kontrabandą aptiko lenkų pasieniečiai. Vienas iš šios tarnybos darbuotojų atkreipė dėmesį į didelį lipduką priekinėje dviračio dalyje. Paaiškėjo, kad po šiuo lipduku ant dviračio rėme yra ertmė, kurioje buvo sudėtos cigaretės „Minsk“. Iš viso iš rėmo ištraukta 11 pakelių cigarečių. Vis dėlto tai dar ne viskas. 24-erių baltarusis su dviračiu išsiųstas detalesniam patikrinimui. Pasieniečiai dviračio ratuose aptiko dar 41 pakelį cigarečių su baltarusiškais akcizo ženklais.

Futbolo kamuoliai

Išmonę demonstruoja ne tik didelės apimties kontrabandinius krovinius gabenantys asmenys. Asmeniniuose vairuotojų ir keleivių daiktuose taip pat pasitaiko daug įdomybių.

Štai prieš kelerius metus 39-erių Baltarusijos jaunųjų futbolininkų komandos treneris į Lenkiją mėgino nugabenti 500 pakelių kontrabandinių cigarečių. Dėmesingų pasieniečių dėmesį patraukė tai, kad dalis dideliame krepšyje buvusių kamuolių buvo apvyniota lipnia juosta.

Muitinės darbuotojai kontrabandą konfiskavo ir skyrė treneriui piniginę baudą.

Duona

Lenkų pasieniečiai kiekvieną kartą stebisi naujais baltarusių sugalvojamais kontrabandos gabenimo būdais. Lenkai jau netgi įkūrė kontrabandininko muziejų, kuriame saugomi krepšiai dvigubu dugnu, knygos, kamuoliai, miltelinės sriubos pakuotės, konservai, kavos pakeliai ir daugybė kitų eksponatų, kuriuose buvo gabenamos cigaretės.

Prieš kelerius metus kolekciją papildė 50-metė baltarusė, kuri buvo sulaikyta pasienio punkte „Bobrovniki“. Naujuoju eksponatu tapo trys kepalai duonos, kuriuose moteris mėgino pervežti 21 pakelį cigarečių. Duona patraukė dėmesį, nes buvo apvyniota keliais plėvelės sluoksniais – parduotuvėje paprastai jie taip kruopščiai nepakuojama. Moteriai skirta bauda už mėginimą gabenti kontrabandą.

Komoda

Lenkijos pasienio tarnybos darbuotojai atlikdami detalią baldų, gabentų automobiliu „Mercedes-Benz“, kurį vairavo Lietuvos pilietis, išsiaiškino, kad dalis gabenamų baldų pripildyta cigarečių, dalis jų buvo su baltarusiškais akcizo ženklais. Dvejose komodose pasieniečiai aptiko 4 000 cigarečių pakelių.

Megztinis

Latvijos teritorijoje esančiame patikros punkte „Terechovo“ pasieniečiai Lietuvos piliečio automobilyje aptiko cigarečių prikimštą megztinį, kurio viduje buvo įsiūtos specialios kišenės, talpinusios 1140 skirtingų markių cigarečių.

Tortas

39-erių baltarusė pasienio punkte „Kuznica“ papasakojo lenkų pasieniečiams, kad tortas, kurį ji gabena, - tai dovana draugei. Vis dėlto šios „dovanos“ svoris sudomino lenkų pasienietį. Po detalios apžiūros paaiškėjo, kad torto viduje – 70 cigarečių pakelių.

Lenkų pasieniečiai prisipažino, kad baltarusės išradingumas juos nustebino. Moteriai skirta apie 370 JAV dolerių (apie 330 eurų) bauda.

Kontrabandinių cigarečių yra tekę aptikti antkapyje, verpaluose, knygoje, manekene, greitosios pagalbos automobilyje, o taip pat ir pianine.

Tačiau, kad ir kokie bebūtų išradingi kontrabandininkai, pasieniečiai perpranta šias gudrybes ir daugeliu atveju sulaiko didelius cigarečių kontrabandos kiekius. Piliečių pagalba ir įsitraukimas į kovą su kontrabanda - ne mažiau svarbus šiame sudėtingame procese, todėl vertėtų nepamiršti, kad kilus įtarimui apie galimą kontrabandos gabenimą arba kontrabandinių gaminių platinimą, yra būtina pranešti policijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)