Išbandyti savo jėgas juodosios dėžės iššūkyje šiais metais nusprendė 12 komandų iš visos Lietuvos. Jų tarpe – Panevėžio 5-osios gimnazijos moksleiviai, sugalvoję šaunią idėją, kuri kiekvieną rytą astronautui primintų apie jo gimtąją žemę, o taip pat paįvairintų ir maisto racioną.

Norint sugalvoti idėją, kaip palengvinti astronauto ryto rutiną Marse, komandai teko kaip reikiant pasukti galvas ir pagalvoti, ko gi kosmose sklendžiančiam astronautui labiausiai galėtų trūkti. Žinoma, gimtosios Žemės ir namų. Tad norėdami palengvinti astronauto kasdienybę, mokiniai pasiūlė auginti augalus ir žuvytes.

Viskas buvo kruopščiai apgalvota: virš akvariumo įrengtame lovelyje pasėjamos augalų sėklos. Tam, kad augalams nepritrūktų vandens, įrengiamas vandenį nuolatos tiekiantis siurblys. Žuvytėms augant, amoniaku praturtintas vanduo taps puikia trąša augalams. Smėlis ir biofiltras padės išvalyti vandenį, kuris nukeliaus atgal į akvariumą, o bakterijos neutralizuos susikaupusį amoniaką, suskaidydamas jį į nitratą, kurį augalai naudos baltymų gamybai.

Mokinius dalyvauti „STEAM juodosios dėžės klubo“ iššūkyje paraginusi mokytoja Jolita Stankevičienė džiaugiasi šaunios komandos parodytų entuziazmu ir kūrybiškumu. O ką apie patį projektą mano mokiniai, kviečiame pasižiūrėti parengtame video reportaže.