Ragins mokytis per patyrimus

STEAM ugdymas – vienas šiuolaikiškiausių ugdymo būdų, skatinantis visapusišką moksleivių įsitraukimą, atskleidžiantis kūrybinį jų potencialą, formuojantis kritinį mąstymą ir problemų sprendimo gebėjimus. STEAM ugdymo metu mokiniai mokosi per patyrimus – drąsiai eksperimentuodami, bandydami realybėje pritaikyti turimas teorines žinias.

Tam, kad būtų visapusiškai ugdomi mokinių gebėjimai, kiekviename regioniniame STEAM centre yra įrengtos biologijos-chemijos, fizikos-inžinerijos ar robotikos-IT laboratorijos, taip pat po specializuotą laboratoriją, atsižvelgiant į regiono poreikius.

Alytaus STEAM centre įrengta maisto technologijų, kulinarinio meno ir sveikatinimo laboratorija, Marijampolėje – kūrybiškumo ir medijų, Panevėžyje – dirbtinio intelekto, Šiauliuose – sveikatos technologijų ir gyvenimo kokybės, Tauragėje – tvaraus vystymosi, žaliosios ir alternatyviosios energetikos, o Utenoje bus sukurta astrofizikos ir aerokosmonautikos specializuota laboratorija.

Teigiamai įvertino ne tik mokiniai, bet ir mokytojai

Šiaulių STEAM centras pirmasis šalyje pradėjo aktyvią veiklą, tad šio regiono moksleiviai bei mokytojai jau turėjo galimybių apsilankyti, savo akimis pamatyti bei išbandyti centro siūlomas veiklas.

Kaip pastebi Šiaulių STEAM atvirosios prieigos centro metodininkė daktarė Ilona Kerienė, STEAM centrai pritaikyti tobulinti savo žinias bei gebėjimus pačiose įvairiausiose mokslo srityse. Čia integruoti visi gamtos mokslai – chemija, biologija, fizika ir matematika, tad įdomių bei moksleivius įtraukiančių veiklų tikrai netrūksta.

Pašnekovė priduria, kad moksleivių susidomėjimas STEAM centru bei jo siūlomomis veiklomis pranoksta visus lūkesčius: „Jau spėję apsilankyti moksleiviai labai nori sugrįžti dar kartą. Besiregistruojančių tiek daug, kad šiai dienai netgi nesame pajėgūs visus priimti“.

Prieš porą savaičių duris atvėręs Alytaus STEAM centras taip pat sulaukė moksleivių antplūdžio bei susidomėjimo čia vykdomomis veiklomis.

„Labai džiaugiamės, kad mūsų mieste atsidarė STEAM centras, apimantis visas mokslo sritis. Tai puiki galimybė tobulėti ne tik mokiniams, bet ir mokytojams“, – sako centre kartu su mokiniais jau spėjusi apsilankyti Deimantė Janušauskaitė, Alytaus Putinų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

Prie regioninių STEAM centrų veiklos netrukus prisijungs metodiniai STEAM centrai

Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje bei Telšiuose atidaryti STEAM atviros prieigos centrai jau laukia žinių ir naujos patirties pasisemti norinčių moksleivių. Visai netrukus prie jų prisijungs Utenos STEAM regioninis centras, o 2022–2023 m. didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – bus atidaryti metodiniai centrai, kurie bus atviri šių miestų mokykloms ir teiks pagalbą regioniniams STEAM atviros prieigos centrams.

STEAM centrai siekia skatinti mokinius rinktis STEAM studijas, vykdomomis veiklomis papildyti bendrojo ugdymo programas, sukurti modernias ir įkvepiančias STEAM mokomąsias aplinkas, tobulinti mokytojų kompetencijas ir kelti kvalifikaciją, vykdyti mokinių profesinį orientavimą, populiarinti STEAM sričių pasiekimus, taip pat padėti mokiniams atlikti brandos darbą ne tik mokyklose, bet ir šiuose centruose.

STEAM atviros prieigos centrai pradėti kurti 2015 m., pasitelkus Europos Sąjungos skiriamą paramą. Regioniniams STEAM atviros prieigos centrams steigti skirti 5,5 mln. eurų iš ES paramos lėšų. Savo lėšomis taip pat prisideda savivaldybės, mokslo įstaigos ir partneriai.