Norėdami sukurti gražų vaizdą, stalą puolame puošti įvairiausiomis dekoracijomis – gėlėmis, žvakutėmis ar kitokiais papuošimais. Tačiau kartais tai gali ne pagerinti, o sugadinti visą vaizdą. Kad taip neatsitiktų, reikia žinoti keletą paprastų taisyklių.

„Gėlės ir žvakės padeda sukurti pakilią, šventišką nuotaiką. Puokštės privalo derėti prie staltiesės. Puokštės daromos iš neporinio žiedų skaičiaus“, – apie svarbiausius principus rašo Arminas Lydeka savo knygoje „Etiketas kiekvienam“.

Bene svarbiausia serviruojant stalą prisiminti, kad maistas yra pagrindinis akcentas, o visos dekoracijos – tik jį papildantys ir išryškinantys priedai.

Pirmiausia serviruodami stalą sudėkite visus valgymui reikalingus įrankius, lėkštes, taures, padėkite duonos krepšelį, druskinę ir pipirinę. Jei viską sudėjus ant stalo dar lieka pakankamai vietos, tik tada galvokite, kokias dekoracijas dėti, kad šios derėtų prie bendro vaizdo.

Stalo viduryje dedamos dekoracijos turėtų būti žemos, kad jos neužstotų priešais esančio žmogaus. Nesugalvokite dėti didžiulių žvakidžių ar milžiniškų vazų su gėlėmis, kad ir kaip gerai ar elegantiškai tai jums atrodytų.

Dekoracijos taip pat turėtų būti tokios, kad netrukdytų nei patogiai valgyti, nei patiekti padavėjams patiekalus ant stalo.

Kai stalas puošiamas gėlėmis, reiktų atkreipti dėmesį į jų kvapą: „Gėlių aromatas privalo nenustelbti valgių kvapų. Geriausiai tinka bekvapės gėlės“, – rašo A. Lydeka.

Kalbant apie žvakes, jos taip pat turi būti bekvapės. Oficialiose vakarienėse tradiciškai ant stalo dedamos tik baltos arba dramblio kaulo spalvos žvakės, tačiau jūs visada galite eksperimentuoti ir žiūrėti, kokia spalva geriausiai dera ant stalo. „Žvakių spalva priklauso nuo pobūvio iškilmingumo, svečių amžiaus“, – rašo A. Lydeka.

Žvakės uždegamos prieš svečiams susėdant prie stalo, o užgesinamos, kai visi baigia valgyti ir palieka valgomąjį.

Kiek žvakių yra ant stalo priklauso nuo to, kaip kambarys yra apšviestas. Jei žvakės vienintelis šviesos šaltinis, šalia kiekvieno žmogaus turi būti po žvakę. Jei tai tik papildomas puošybos elementas, dvi ar keturios žvakės tikrai bus pakankamas skaičius stalui, prie kurio valgo aštuoni asmenys.

„Nedideliam stalui labiau tinka paprastesnės, vienašakės, stiklinės, medinės, metalinės ar marmurinės žvakidės. Žvakidės statomos ne tik ant stalo, bet ir ant židinio atbrailos, pianino ar kur nors kitur“, – rašo A. Lydeka.

Paprastai žvakės ant stalo nėra privalomos, tačiau yra išimčių, pavyzdžiui, ant Kūčių stalo tradiciškai turi stovėti keturios žvakės. Kur jas dėsite, spręskite patys, tik žiūrėkite, kad nebūtų jokios galimybės, jog kažkas užsidegs.

Dažniausiai stalo puošybai naudojamos gyvos gėlės, nėra kažkokių nustatytų taisyklių, kokios konkrečiai tai turėtų būti gėlės. Jei gėlės bus dedamos stalo viduryje, įprastai šonuose pastatomos dar dvi mažesnės vazos su gėlėmis. Bet vėl gi – visų pirma galvokite apie praktiškumą, o ne kaip įkišti vazą ant perkrauto stalo.

Be abejo, visada galimi ir kitokie dekoravimo variantai, ypač tada, kai susirenkama paminėti kokią ypatingą progą, pavyzdžiui, Kalėdas ar Velykas. Kalėdų stalą galite papuošti eglės šakele ar advento vainiku, o per Velykas ant stalo vietoje gėlių padėti žydinčių blindės šakelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)