Protokolo ir etiketo žinovo Armino Lydekos knygoje „Etiketas kiekvienam“ smulkiai aprašant visas stalo etiketo taisykles, paliečiama ir deserto patiekimo bei valgymo tema.

Anot eksperto, serviruojant desertų stalą pirmiausia derėtų žinoti, kaip tinkamai parinkti indus, juk desertų būna pačių įvairiausių.

Desertai – tik ant tuščio stalo

„Daugelis šaltų saldžiųjų patiekalų (pvz., ledai, desertas su grietinėle, želė, kremas, kisielius, kompotas ir pan.) patiekiami kreminėse arba lėkštelėse. Kreminės statomos ant duonos lėkštelės, šalia dedamas desertinis šaukštas arba šaukštelis. Vaisių kauliukams dėti dešinėje desertinio indo pusėje dedama rozetė <...> Suflė patiekiama indelyje, kuriame buvo apkepta, pienas ar grietinėlė – ąsotėlyje <...> Tortai, pyragai, riestainiai patiekiami supjaustyti, į lėkšteles jie dedami mentele, žnyplėmis ar didele šakute“, – rašoma knygoje.

Desertas

Kaip aiškina Vilniaus restorano „Neringa“ vadybininkas Justas Palšys, desertams skirtų indų ir įrankių žmonėms pietaujant ar vakarieniaujant ant stalo neturėtų būti, jie atnešami vėliau. „Jei klientai užsisako deserto, prieš tai turi būti nurinkti visi nereikalingi indai, paliktos tik taurės vandeniui, vynui, jei užsakyta kava – kavos puodeliai. Jokiu būdu negali būti palikta duoninė ir duona. Kai viskas nurenkama, tada nešami desertai“, – kalba J. Palšys.

Desertiniai restorano indai spalviškai dera prie kitų indų, anot vadybininko, skiriasi nebent jų forma.

„Pavyzdžiui, specifiniai desertai, tokie kaip krembriulė, patiekiami tuose pačiuose indeliuose, kuriuose jie ir uždeginami. Rinkdami indus pirmiausia žiūrime, kuriuose desertai atrodo gražiau. Apskritai restorane desertams turime tris skirtingus pateikimo variantus“, – dėsto J. Palšys.

Restoranas

Įdomu tai, kad jei desertas karštas, prieš tai jam skirta lėkštelė pašildoma, kad jis neatvėstų per greit. Prieš pilant gėrimą pašildomi ir kavos puodeliai.

Tortą galima valgyti ir šaukšteliu

Skirtingi desertai skirtingai ir valgomi – vieniems būtini tam tikri įrankiai, kitus galima valgyti rankomis. Pavyzdžiui, rankomis, kaip rašo A. Lydeka, galima valgyti kietus, trapius pyragaičius, taip pat pyragaičius, įdėtus į specialias skroteles, bandeles su kremo ar uogienės įdaru, kavos bandeles ir pan. Patiekiant kitus desertus būtina šalia padėti specialias šakutes arba šaukštelius.

J. Palšio teigimu, neretai ypač vyresni lietuviai nepelnytai plakami už seną įprotį – tortą valgyti ne su desertine šakute, o su šaukšteliu. „Jeigu tortas pateikiamas su ledais, plakta grietinėle ar kitokiu skystu priedu, jis iš tiesų turėtų būti valgomas su šaukšteliu. Jei tortas – „standartinis“, tuomet derėtų valgyti su desertine šakute“, – moko J. Palšys.

Desertas

Pavalgius įrankiai į šalį padedami atsižvelgiant, kokiame inde desertas buvo patiektas. „Jeigu desertas patiekiamas taurėje ant lėkštelės, šaukštas paliekamas ant jos. Jeigu desertas patiekiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą reikia palikti jame arba ant polėkštės“, – rašo A. Lydeka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)