Interneto platybėse galima rasti begalę stalo dekoro sumanymų, tačiau reikia nepamiršti, kad kartais, ypač neturint daug laiko ieškoti dekoro detalių, stalui puošnumo suteikti gali vos keli akcentai. Vienas jų – servetėlių dekoravimas.

DELFI pateikia kelis servetėlių puošimo ir pateikimo patarimus, kurie gali praversti ne tik ruošiantis žiemos šventėms, bet ir rengiant gimtadienį, pasikvietus draugus vakarienės ar kitomis progomis.

Pasitarnaus špagatinis siūlas

Natūralaus lino servetėles galima perrišti natūralaus pluošto špagatiniu siūlu ir pririšti imbierinį sausainį, džiovintą apelsino griežinėlį ar cinamono lazdelę. Toks derinys tiks, jei stalą puošite ir dažyto lino servetėlėmis.

Jei visgi rinksitės natūralaus pluošto ar neutralias vienspalves medvilnines servetėles, spalvotu akcentu galite rinktis raudoną ar kitos spalvos kaspinėlį.

Puoškite gyvais augalais

Stalui jaukumo ir puošnumo visada suteikia gyvi akcentai, taigi jei stalo puošybai naudosite linines ar medvilnines servetėles, nesibaimindami už špagatinio siūlo ar kito raištelio galite užkišti šermukšnio, rozmarino, kadagio ar kito gyvo augalo šakelę, o pačiame stalo dekore kaip akcentą panaudoti samanas, kankorėžius ar giles.

Jei prie servetėlių derinsite tokius žalsvus augalus kaip rozmarinas ar kadagio šakelė, o visas stalo dekoras bus minimalistinis, servetėlių perrišimui galite naudoti ir ploną odinę juostelę.

Kasdienio stalo puošyba

Jei stalą ruošiate tiesiog draugų vakarienei ar įprastam šeimos susibūrimui, su servetėlių puošyba persistengti nereikėtų. Jei visgi nuspręsite naudoti medžiagines servetėles, jas perrišti galite natūralaus pluošto lino drobės gabalėliu.

Jei nutarėte perrištą servetėlę dėti į lėkštę, ją galite papuošti šiek tiek gausiau, panaudodami viržių, levandų ar kitų prie stalo dekoro tinkančių augalų.

Tuo tarpu popierinę pasirinktos spalvos servetėlę galite perrišti tiesiog natūraliu dekoratyviniu šiaudu. Arba atvirkščiai – neutralios spalvos servetėles perrišti spalvotu dekoratyviniu šiaudu ir prie pasirinktos spalvos priderinti kelias žvakes, kurias galite sustatyti tiesiog ant apverstų taurių.

Servetėlių žiedai

Dažnai kaip stalo dekoro elementai, stengiantis suteikti stalui puošnumo, pasirenkami servetėlių žiedai. Jų gausi įvairiose parduotuvėse – pradedant nuo prekybos centrų, baigiant specializuotomis dekoro parduotuvėmis. Derėtų nepamiršti, kad jei rinksitės paprastus balto metalo servetėlių žiedus, tai suteiks jūsų stalui oficialios elegancijos, todėl, jei norite pridėti šiek tiek jaukumo, gyvais augalais galite papuošti ir šiuos žiedus.

Jei visgi specialių žiedų neturite ir nenorite jiems išlaidauti, nesunkiai juos galite pasigaminti namų sąlygomis. Jums tereikės rozmarino ar kito lankstaus augalo šakelės, jį surišus kaip žiedą šis augalas puikiai laikys servetėlę, o kartu ir papuoš stalą. Tiesa, po vakarienės tokius žiedus greičiausiai teks išmesti.

Tačiau yra ir kitas būdas pasigaminti servetėlių laikiklius, kurie gali tapti ilgalaike puošmena jūsų stalui. Tam reikės kartono (galite naudoti tualetinio popieriaus kartoninius ritinėlius) ir natūralaus pluošto lino drobės.

Taip pat tokius kartono ritinėlius galite apklijuoti baltais ar perlamutriniais karoliukais – tokia servetėlių puošmena atrodys ne prasčiau nei pirktinė.

Tiesa, parduotuvėse servetėlių žiedų pasirinkimas didelis. Tingintys juos gamintis čia nesunkiai ras ir iš perlamutrinių karoliukų pagamintų žiedų, kurie stalui suteiks prašmatnumo ir puošnumo, todėl beliks pasirūpinti kitais stalo puošybos elementais. Prie tokių žiedų puikiai derės pastelinių spalvų medžiaginės servetėlės.

Popierinės servetėlės

Nors stalo etiketo specialistai rekomenduoja visomis progomis rinktis medžiagines servetėles, kasdieniam savų žmonių pasisėdėjimui tikrai nebūtinai strimgalviais lėkti iki parduotuvės ir išlaidauti prašmatniausioms medžiaginėms servetėlėms. Popierinės servetėlės ant stalo nebūtinai turi atrodyti prastai ir pigiai – viskas priklauso nuo pateikimo.

Paprastas popierines servetėles galite perrišti natūralaus lino drobe, šiaudu ar medžiaginiu kaspinėliu. Jas galite rišti susuktas. Gražiai tokios servetėlės atrodys sudėtos į vieną krūvą dailioje pintinėlėje ar medinėje dėžutėje.

Nepamirškite, kad labai svarbu, kokias servetėles pasirinksite, kai kurios jų nė nepuoštos, tiesiog gražiai įdėtos į taurę gali puikiai derėti prie jūsų paserviruoto stalo ir tapti spalviniu akventu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)